En marxa el projecte “Espais que eduquen, patis per a tothom”
Té l’objectiu de promoure projectes participatius de redisseny dels patis escolars amb intencionalitat educativa
Té l’objectiu de promoure projectes participatius de redisseny dels patis escolars amb intencionalitat educativa
El projecte “Espais que eduquen, patis per a tothom”, presentat aquesta setmana, oferirà a les escoles un procés acompanyat per repensar el pati escolar, donant-li una perspectiva per a l’aprenentatge, l’educació en valors i la mirada comunitària. Es partirà del projecte “ArquiEscola. Construïm junts els entorns urbans”, el projecte educatiu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, per anar donant-li la mirada educativa particular de cada escola. En la trobada virtual celebrada aquesta setmana en què hi ha participat la tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Sandra Castro, s’ha llegit el manifest de creació del projecte “ESPAIS QUE EDUQUEN, PATIS PER A TOTHOM”, que està obert a més adhesions.
La sessió s’ha adreçat a tota la comunitat educativa (equips docents, professionals d’educació en el lleure i famílies), inicialment a les comarques del Segrià i la Noguera.
Finalment ha comptat amb la participació de 420 persones/entitats (tant d’aquestes comarques, com d’arreu del territori de Lleida i d’altres indrets del país).
Els participants en la sessió formativa han pogut reflexionar sobre com la transformació física, pedagògica i metodològica que les escoles estan vivint és fruit del nostre temps, d’un moment històric que comporta, en les comunitats humanes que habiten el planeta, uns profunds canvis culturals que exigeixen una adaptació més flexible, sostenible i conscient en els espais, els temps i els valors.
El canvi dels centres educatius no és lineal, ni la resposta unidireccional; comporta l’adequació física dels espais, però també una nova mirada integral, renaturalitzadora i embellidora sobre aquests. En aquesta sessió s’han presentat un parell d’eines i exemples de transformació d’espais educatius que serveixin d’inspiració i suport a aquests processos: ArquiEscola i Patis x Clima.
Les entitats impulsores del projecte són l'Associació Llavors de Vincle, la Demarcació de Lleida del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), el Departament d'Educació a través dels centres de recursos pedagògics (CRP) del Segrià i la Noguera, l'Ajuntament de Lleida a través de la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, i l’equip Gestions Creatives de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social (UdL).