El ple de l’Ajuntament de Lleida aprova el seu primer pla de polítiques LGTBIQ+
El document promourà l’erradicació de conductes LGTBIfòbiques, la sensibilització de la ciutadania, la visibilització del col·lectiu i la promoció de la no discriminació en tots els àmbits La sessió també ha donat el seu vistiplau al Document Únic de Protecció Civil de la ciutat de Lleida
El ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat avui, amb els vots a favor dels grups d’ERC, Junts per Catalunya, Ciutadans i Comú de Lleida i les abstencions de PSC i PP, el Pla Municipal de Polítiques LGTBIQ+ 2021-2024, el primer que elabora la Paeria i que permetrà “un salt qualitatiu en el reconeixement de les persones d’aquest col·lectiu”, segons ha explicat la tinent d’alcalde Sandra Castro.
El document impulsarà l’erradicació de conductes LGTBIfòbiques, la sensibilització de la ciutadania, la visibilització del col·lectiu i la promoció de la no discriminació en els àmbits administratiu, laboral, educatiu, esportiu, en la salut i el benestar personal, l’oci i la seguretat ciutadana, ha assenyalat Castro.
La tinent d’alcalde ha detallat el procés d’elaboració del Pla, que es va iniciar el juliol de 2020 i que ha inclòs l’elaboració d’enquestes per a detectar les necessitats existents i la participació de les entitats a través del Consell Municipal pels Drets de les Persones LGTBIQ+, dels tècnics municipals, especialment dels àmbits de Drets Civils, Feminismes i Salut Pública, així com d’experts i de la Direcció General d'Igualtat de la Generalitat de Catalunya, a més de recollir les aportacions dels grups municipals.
“És un pla transversal i interseccional que ens implica a tots i que transcendeix aquest mandat municipal. Volíem que tothom pogués aportar-hi i tots el sentíssim una mica nostre i crec que ho hem aconseguit”, ha valorat Castro, qui ha remarcat que la Paeria vetllarà per la protecció dels drets d’aquest col·lectiu.
“Manifesto la meva satisfacció. Parlem d’històries darrere les quals hi ha hagut molt dolor i dignitat trepitjada. Assumim un compromís i una aposta per la igualtat de drets i el dret a la felicitat de les persones”, ha afirmat el paer en cap, Miquel Pueyo.
Per part del grup del PSC, la regidora Cristina Morón, ha justificat la seva abstenció perquè han trobat a faltar “un calendari ajustat a mesos concrets, un pressupost que realment reflecteixi la voluntat de govern per dur a terme les accions que preveu el mateix pla” i també “un procés d’elaboració i una metodologia més diversa, basada en un procés participatiu que anés més enllà de simples enquestes i amb més participació de la ciutadania”. “En aquest pla manca un treball de camp exhaustiu que s’hagués traduït en una diagnosi real de la situació del col·lectiu LGTBIQ”, ha afirmat.
La regidora de Ciutadans Maria Burrel ha manifestat que “totes les persones independentment de la seva orientació sexual tenen dret a ser protegides davant qualsevol discriminació” i ha considerat que aquest pla permetrà actuar millor en aquest àmbit. A més, ha agraït la incorporació de propostes de Cs, com la incorporació d’informació en totes les accions, en l’educació amb campanyes de sensibilització contra el ‘bullying lgtbifòbic’, la promoció de l’ocupació de persones trans i accions per combatre la discriminació.
El portaveu del PP, Xavi Palau, ha remarcat el compromís del seu grup per a “ser implacables amb la discriminació” per raons d’identitat, gènere o sexe i ha destacat que com a grup municipal han fet aportacions “que han donat valor jurídic al document” i han permès la seva abstenció, però ha demanat concretar les accions previstes en partides pressupostàries.
Aprovació inicial del DUPROCIM
La sessió d’avui de ple de la Paeria també ha aprovat inicialment per àmplia majoria, amb 23 vots a favor i les tres abstencions dels regidors de Ciutadans, el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM), que determina la planificació de la protecció civil a la ciutat.
El paer en cap, Miquel Pueyo, ha destacat la “feina ingent” del departament municipal de Protecció Civil per a redactar aquest document que té com a objectiu “prevenir i controlar els riscos sobre els béns i les persones i donar resposta a les possibles situacions d’emergència al municipi”. “Aquest document finalment permetrà que Lleida compleixi amb la normativa pel que fa a tots els riscos que afecten el nostre municipi. Tots els plans de protecció civil municipals estaven caducats o pendents d’actualitzar des de feia deu u onze anys. En incorporar-nos al govern ens va sorprendre i preocupar molt aquesta situació”, ha afegit Pueyo, qui ha agraït a l’anterior alcalde, Fèlix Larrosa, encarregués el juny de 2019 l’elaboració d’aquest Duprocim.
Per part del PSC, la regidora Cristina Morón s’ha mostrat a favor de l’elaboració d’aquest document i ha assenyalat que “esperem que aquest document serveixi per treballar amb major anticipació davant d’alertes d’emergència climàtiques”. A més, ha qüestionat que no s’incorpori al regidor d’Esports a la comissió municipal de Protecció Civil i en canvi en formi part la regidora de Participació.
La portaveu de Cs, Ángeles Ribes, ha assenyalat que l’abstenció del seu grup no qüestiona el procediment ni el contingut del document, sinó que es justifica perquè es tracta d’un document molt tècnic i complex que cal analitzar més a fons, i ha felicitat la feina dels tècnics.
En nom del PP, Xavi Palau, ha recordat que “venim de buits en aquesta matèria per part de governs anteriors” i ha assenyalat que “volem que aquest document serveixi per actuar amb diligència i responsabilitat en casos d’incidències meteorològiques, evitant posar en risc la vida de les persones”.
Altres assumptes del ple
D’altra banda, els grups han desestimat, amb els vots en contra dels regidors de Ciutadans, la proposta d’increment de tarifes plantejat pel sector del taxi, tenint en compte l’evolució dels costos i el dictamen de la Comissió de Preus de Catalunya, ha explicat la tinent d’alcalde Montse Pifarré.
El ple ha donat compte també de l’aprovació definitiva del pressupost per 2021, davant la inexistència d’al·legacions i reclamacions i ha aprovat per unanimitat el nomenament d’interventor tècnic del contracte de concessió de l’aparcament de la Plaça Sant Joan de Lleida i l’adhesió de l’Ajuntament de Lleida a l’Acord Marc de la Central de Compres de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, entre altres qüestions.
Abans del ple ha tingut lloc una Junta de portaveus, arran d’un recurs del grup del PSC per ‘incompliment dels terminis de convocatòria de la comissió d’Urbanisme, en la qual s’ha decidit deixar sobre la taula el punt número 16 de l’ordre del dia, sobre l’aprovació inicial de la modificació puntual del Pla general d’ordenació urbana de Lleida per a la implantació de la nova estació de busos en l’àmbit del pla de l’estació. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha anunciat que es tractarà ben aviat en una comissió i un ple extraordinaris, amb totes les garanties jurídiques, perquè el projecte és “vital pel futur de la ciutat”.
Mocions
En l’apartat de les mocions, s’ha debatut una proposada per una entitat, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), representada al ple per Pau Juvillà, per municipalitzar el servei d’atenció domiciliaria. La moció ha estat rebutjada amb el vot en contra de tots els grups, excepte el Comú de Lleida, que s’ha abstingut.
El ple de la Paeria també ha debatut altres quatre mocions, presentades per sengles grups amb representació al consistori. Dues d’elles, les del Partit dels Socialistes i del Partit Popular, han estat aprovades, en rebre el suport unànime de la totalitat dels regidors; mentre que les altres dues, una d’Esquerra Republicana i l’altra de Ciutadans, han tingut desigual designi, després d’un profund debat.
La primera dels grups que s’ha presentat ha estat promoguda pel PSC, per donar suport al teixit esportiu de Lleida, davant l’aturada obligada de la seva activitat. En aquesta, es determina que l’esport sigui considerat bé essencial per la salut física i el benestar emocional de la ciutadania. Al mateix temps, s’insta al Govern de la Generalitat a treballar per garantir la continuïtat de la pràctica esportiva i la viabilitat de les seves instal·lacions.
La moció presentada pel PP, igual que la socialista, també ha rebut el suport de tots els regidors del consistori. Amb aquesta iniciativa, la Paeria dóna suport al sector de l’hostaleria, la restauració i l’oci nocturn, per l’esforç d’adaptació que han fet per a la represa de l’activitat, i s’insta al conjunt de les administracions a acordar nous ajuts per a la reactivació de l’activitat.
Per la seva part, el grup municipal d’Esquerra Republicana ha presentat una moció de suport al conseller Bernat Solé, acusat de desobediència greu per l’1 d’Octubre, quan era alcalde d’Agramunt. La proposta ha estat aprovada en comptar amb els vots a favor de 15 regidors (ERC, Junts per Cat i Comú de Lleida), davant de 12 en contra (PSC, C´s i PP). La moció manifesta el rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem, dóna suport a tots els represaliats en el marc de la causa independentista, reclama la fi dels processos judicials oberts i exigeix l’aprovació d’una Llei d’amnistia.
El grup de Ciutadans ha presentat la darrera de les mocions, que proposava un compromís en la millora de la comunicació institucional, que demanava garantir el dret dels ciutadans a ser atesos en qualsevol llengua oficial, a través de les xarxes o per via telemàtica, i la revisió del Reglament per l’Ús de la Llengua Catalana. Aquesta iniciativa ha estat rebutjada, després de votar-se per punts, ja que només ha aconseguit el suport total de C’s i PP i parcial del PSC. Esquerra, Junts per Cat i el Comú han rebutjat la moció en la seva totalitat.