Les escoles de Lleida segueixen treballant per la sostenibilitat malgrat la pandèmia
Els projectes ambientals dels centres que compten amb el suport de l’Agenda 21 Escolar de Lleida comencen a donar els seus fruits
Els projectes ambientals dels centres que compten amb el suport de l’Agenda 21 Escolar de Lleida comencen a donar els seus fruits
Malgrat que aquest curs els centres escolars s’han vist condicionats per la situació de pandèmia, els projectes de sostenibilitat impulsats des de l’Agenda 21 Escolar de Lleida continuen endavant i comencen a donar els seus fruits. Un d’ells fa referència a la construcció de Caixes niu i a l’aprenentatge sobre els ocells dels espais verds de la ciutat, mentre que un altre proposa com Fer compost a l’escola!
Quatre centres escolars d’educació secundària de Lleida estan realitzant un Servei Comunitari Ambiental per a millorar la ciutat, a través del projecte ‘Biodiversitat urbana a l’abast de tothom: caixes niu d’ocells i ratpenats als espais verds de Lleida’, impulsat per l’Ajuntament de Lleida, amb el finançament del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya,.
Els alumnes de 3r d’ESO que hi participen pertanyen als instituts Castell dels Templers, Joan Oró, Escola Torre Queralt i Col·legi El Carme. Desenvolupant aquest projecte, els estudiants se sensibilitzen sobre la pèrdua de biodiversitat i fan accions, per revertir la situació en el seu entorn més proper seguint la idea sostenibilista de “pensa global, actua local”.
Els alumnes han rebut unes sessions de formació sobre la pèrdua de biodiversitat al planeta i també amb casos concrets de Lleida. Han planificat una actuació per fer-hi front, el qual consisteix a seleccionar un espai verd proper al centre, estudiar-lo, conèixer els ocells que hi viuen, investigar sobre els tipus de caixes niu que hi ha i com s’han de col·locar, així com construir el model més adequat pels ocells seleccionats. Tot aquest treball ha estat assessorat i dirigit per tècnics del programa de l’Agenda 21 Escolar de la Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Lleida.
Un cop acabada la construcció de les caixes es procedirà a instal·lar-les en els espais seleccionats durant les setmanes vinents i els alumnes faran un seguiment periòdic, per veure quines han estat ocupades i per quins ocells.
El projecte, que va començar al mes de setembre de 2020, està previst que finalitzi el juny del 2021.
Aquest projecte de Servei Comunitari promou la reflexió sobre la pèrdua de biodiversitat del planeta, i com es tradueix a Lleida. Durant les sessions de treballs, també s’ha debatut sobre les raons per la conservació de la biodiversitat, les funcions dins l’ecosistema i els serveis ambientals que impliquen. La reducció i fragmentació dels hàbitats naturals propers a la ciutat de Lleida, com el Parc de la Mitjana, el corredor del Segre o els Aiguamolls de Rufea, i també la intensificació de les activitats humanes al territori afecten la biodiversitat. Els espais urbans tenen un gran marge de millora esdevenint espais amb valors naturals que acullen espècies de flora i fauna d’interès.
Fem compost a l’escola!
Cinc escoles de Lleida estan participant en un projecte per a fer compost a l’escola, estudiant com els residus orgànics que es produeixen al centre es poden compostar i tornar a utilitzar com a adob per l’hort, els arbres i plantes del pati.
L’Escola Bressol Municipal del Centre Històric, l’Escola Joan XXIII, l’Escola Alba, l’Escola Magí Morera i Galícia i el Centre Educatiu El Segre han rebut un compostador, un airejador i també rebran material estructurant per fabricar el seu propi compost, així com assessorament i formació tècnic i pedagògic.
Aquest mes, els mestres implicats han participat en una formació online "Propostes de treball durant el procés de compostatge", per tal de millorar el coneixement del procés i compartir propostes educatives que es poden derivar del treball de compostatge
Pàgina web de la campanya: https://urbanisme.paeria.cat/sostenibilitat/residus-i-neteja-viaria/compostatge
Pàgina web de la microxarxa “Compostatge a l’escola”: https://urbanisme.paeria.cat/sostenibilitat/A21E/microxarxa-compostatge-a-lescola
Quinze anys d’Agenda 21 Escolar
Aquest curs 2020/2021 és el 15è any que el programa de l’Agenda 21 Escolar treballa conjuntament amb els centres educatius de Lleida, per dona un marc de treball conjunt i suport en les diferents temàtiques dels projectes ambientals dels centres que es centren en la sensibilització de la comunitat educativa.
Enguany, s’ha impulsat la creació de quatre microxarxes o grups de treball específics per treballar uns temes concrets:
- Pla de prevenció de residus als centres educatius
- El compostatge a l’escola,
- Stop emergència Climàtica
- El Segre, molt més que un riu
Actualment, la XV convocatòria de l’Agenda 21 Escolar compte amb una participació de 55 centres educatius, dels quals 21 participen en alguna de les microxarxes proposades.
Per a més informació, consulteu la web de l’Agenda 21 Escolar de Lleida: https://urbanisme.paeria.cat/sostenibilitat/A21E