La Paeria treballa per tenir a punt la logística per les eleccions al Parlament del dia 14
Les mesures de prevenció sanitària obliguen a modificar la distribució de col·legis electorals, per prioritzar espais amplis i reduir el nombre d’electors per mesa garantint el compliment de les mesures de seguretatTots els col·legis comptaran amb el material de protecció necessari, amb persones encarregades de garantir el seguiment del protocol sanitari i amb presència física d’agents policialsLa ciutadania pot consultar per internet on ha d’anar a votar i si ha estat triat per formar part d’una mesa electoral
Les mesures de prevenció sanitària obliguen a modificar la distribució de col·legis electorals, per prioritzar espais amplis i reduir el nombre d’electors per mesa garantint el compliment de les mesures de seguretatTots els col·legis comptaran amb el material de protecció necessari, amb persones encarregades de garantir el seguiment del protocol sanitari i amb presència física d’agents policialsLa ciutadania pot consultar per internet on ha d’anar a votar i si ha estat triat per formar part d’una mesa electoral
El personal tècnic de l’Ajuntament de Lleida està treballant per posar a punt la logística de les eleccions al Parlament del pròxim 14 de febrer, que se celebraran sota circumstàncies excepcionals per l’impacte de la pandèmia de la Covid-19. La comissió informativa de Seguretat i Civisme ha informat avui dels preparatius pels comicis, que comportaran canvis respecte a anteriors convocatòries.
Per aquestes eleccions s’amplia el nombre de col·legis electorals, que passa de 42 a 46, i el de meses electorals, que passa de 130 a 147. Les mesures de prevenció sanitària han obligat a evitar que hi hagi meses amb més de mil electors assignats i a prioritzar els espais més amplis, com els pavellons, on és més fàcil distanciar les persones i establir els circuits d’entrada i sortida, per davant d’altres més petits que s’usaven habitualment. Tall de veu de Miquel Pueyo
Això ha obligat a modificar la distribució habitual de col·legis electorals, amb un total de 16 canvis. D’aquesta manera, algunes seus que fins ara eren col·legis electorals deixen de ser-ho i passen a ser substituïdes per altres. A més, també hi ha col·legis electorals que, tot i mantenir-se com a seu de votació, tindran menys taules i això farà que alguns dels seus electors hagin de canviar de col·legi. El llistat complet de col·legis electorals pot consultar-se a l’adreça www.paeria.cat/cens/.
Per tant, i malgrat que la majoria de gent seguirà anant al mateix lloc, serà molt important que la ciutadania comprovi abans del dia 14 el col·legi electoral on ha d’anar a votar, ja que pot ser que no sigui l’habitual. Podran fer-ho revisant la targeta censal que rebran als seus domicilis, per internet, també a www.paeria.cat/cens/, i per telèfon el dia de les eleccions de 9.00 a 20.00 hores al 973 700 602. L'Oficina del Cens Electoral de l'Institut Nacional d'Estadística també disposa d'un servei d’atenció telefònica al número 901 101 900.
Durant la jornada electoral l’Oficina Municipal d’Atenció al Ciutadà (Omac) també romandrà oberta per si alguna persona vol anar-hi presencialment a fer alguna consulta censal. Es recomana també que els votants duguin la targeta censal a l’hora de fer la votació, ja que agilitzarà molt el circuit d'entrada i sortida i la localització de la mesa electoral al recinte.
A més s’informarà amb cartells en tots els llocs on hi ha canvis i també hi haurà cartells informatius en els col·legis que habitualment eren seu de votació i ara ja no ho seran.
L’Ajuntament de Lleida ha posat en marxa també una web específica amb tota la informació i els enllaços necessaris sobre els comicis, que pot consultar-se a eleccions.paeria.cat.
En aquesta pàgina qualsevol persona pot comprovar també si ha estat elegida per a formar part d’una mesa electoral. És important que es vagi comprovant durant els dies previs a les eleccions, ja que la llista s’actualitza diàriament amb els canvis per les al·legacions presentades per persones que tenen causes justificades per no ser-ne membres i que són acceptades per la Junta Electoral.
Mesures de protecció sanitària
El dispositiu electoral preveu mesures de protecció sanitària i en els col·legis hi seran d’aplicació les ja conegudes: distància de seguretat d’1,5 metres, ús de mascareta, neteja de mans amb gel, ventilació dels locals, reducció de la interacció social, etc.
L’Ajuntament de Lleida està ultimant el subministrament de tot el material de protecció necessari als col·legis, que inclou els EPI (roba protectora, guants, màscara FFP2 i pantalles facials), dispensadors de gel, safates per mostrar el DNI, papereres amb pedal per llençar-hi el material de protecció, etc., que es sumarà a l’habitual, com són les urnes, cabines, taules i cadires i els llistats de votants. També s’extremaran les mesures de neteja i desinfecció dels diferents espais i materials abans, durant i després de la jornada, es faran tests d'antígens previs als membres de les meses que ho desitgin i se'ls hi controlarà la temperatura a l’inici de la jornada.
S’ha prioritzat que l'entrada i sortida dels locals siguin per llocs diferents per evitar creuaments i es recomana anar a votar sense acompanyant, excepte en cas de necessitar assistència. Es recomana portar la papereta preparada de casa per fer més àgil el procés de votació.
S'han establert franges horàries preferents per facilitar la votació dels diferents col·lectius:
• 9.00-12.00 h. Col·lectius de risc
• 12.00-19.00 h. Votants que no pertanyen als col·lectius de risc ni estan en quarantena
• 19.00-20-00 h. Les persones en quarantena, contagiats, contactes estrets i sospitosos. Durant aquesta última hora, els membres de la mesa hauran de portar equips de protecció individual (EPI) integrals d‘alta seguretat.
Durant el recompte, es farà ús de la mascareta FFP2 i de guants d’un sol ús. Es mantindrà la distància de seguretat mínima d’un metre.
Personal
A banda dels membres de les meses, cada centre de votació disposarà d’un responsable de seguretat sanitària, que en la majoria dels col·legis comptarà amb un assistent. Tots ells rebran la formació adequada prèviament a la celebració de la jornada electoral.
Les seves funcions seran controlar l’accés ordenat dels votants al local electoral, organitzar les cues i el flux dels votants dins dels locals, vetllar perquè es mantinguin les distàncies de seguretat, que s’entri i es surti pels accessos correctes sense formar aglomeracions, garantir la neteja de mans i evitar el contacte entre persones. També s’encarregaran de fer complir l’obligació de l’ús de la mascareta en tot moment, excepte en els casos que puntualment pugui ser incompatible amb la identificació de les persones, per raons de seguretat o d’impossibilitat d’ús per patologies dels electors.
A més, els 46 col·legis electorals de la ciutat disposaran de presència d’agents de cossos policials, en 23 d’ells a càrrec de la Guàrdia Urbana; 22 més dels Mossos d’Esquadra i en un d’ells (la delegació d’Hisenda), a càrrec de la Guàrdia Civil.
Vot per correu
Fins al 5 de febrer a les 14h, es pot demanar el vot per correu. Si es vol fer de forma electrònica i es disposa d’un certificat digital (DNI electrònic, certificat idCAT, o TCAT) pot fer-se a través del següent enllaç: www.paeria.cat/votpercorreu.
Si no es disposa certificat digital, es pot trobar informació per obtenir l'idCAt a https://www.idcat.cat. També trobareu els passos a seguir en el vídeo al qual us redirigeix aquest enllaç. També es pot acudir a una Oficina de Correus, per fer la tramitació presencial.
L’Ajuntament de Lleida també ofereix un servei de transport esporàdic per facilitar el desplaçament de persones amb mobilitat reduïda als col·legis electorals. Les sol·licituds es poden tramitar fins el dia 12 de febrer a les 12 h del migdia a través del tràmit on-line “T’ajudem a anar a votar”.