Pas endavant amb Les Basses
La Paeria tramita la modificació dels usos permesos al parc perquè sigui possible ubicar-hi un càmping
La Paeria tramita la modificació dels usos permesos al parc perquè sigui possible ubicar-hi un càmping
La Comissió d’Urbanisme ha informat avui de la proposta d’aprovació inicial del Pla Especial Urbanístic de les Basses per a l’ordenació del parc i la implantació d’un càmping promogut per l’Ajuntament de Lleida.
La modificació del Pla Especial de les Basses és necessària perquè els usos establerts en l’actual document no permeten l’activitat de càmping. El canvi que s’introdueix defineix en quina zona del parc es pot ubicar aquest tipus d’equipament i també delimita l’àrea que en cap cas seria susceptible d’utilitzar-se per a aquesta activitat.
El Pla s’aprovarà inicialment en la pròxima Junta de Govern Local, després de la primera presentació que es va fer en la Comissió d’Urbanisme del passat gener, quan el document es va posar a disposició dels grups polítics perquè hi poguessin fer aportacions. (Tall de veu de Toni Postius)
El tinent d’alcalde Toni Postius ha informat que la tramitació del Pla Especial es pot allargar uns sis mesos i es completarà quan la Generalitat aprovi l’expedient de manera definitiva.
En paral·lel, la Paeria treballarà en el model de gestió que es podrà posar en marxa tan bon punt es compti amb l’instrument urbanístic -el Pla Especial- que facilita la ubicació del càmping.
323 unitats d’acampada
El nou planejament de Les Basses preveu 323 unitats d’acampada en una àrea per a càmping de 6,5 hectàrees que representen un terç de la superfície total de l’actuació, que són 21,5 ha.
L’expedient d’aquest projecte va quedar aturat en el seu moment a conseqüència de la moratòria de la Generalitat de Catalunya quant a la implantació de nous càmpings a tot el país. Postius ha explicat que va trametre a la Generalitat que aquesta limitació podia tenir sentit en municipis de la costa però no en el cas de Lleida, mancada d’aquests equipaments.
El primer tinent d’alcalde de l'Ajuntament de Lleida ha insistit que mentre avança la tramitació del Pla Especial al llarg dels sis mesos previstos, la Paeria continuarà treballant en l’ordenació, la planificació i les reformes a les Basses.
En aquest sentit, una vegada definides les zones que no seran de càmping, es fixaran els usos que tindran aquestes àrees, com seran compatibles amb el càmping i s’incidirà en què totes les actuacions que efectuï la Paeria estiguin d’acord amb l’estructuració prevista.
Postius ha posat com a exemple les actuals barbacoes d’obra, en molt mal estat, que s’enderrocaran però no es tornaran a bastir al mateix lloc perquè es troben en l’àrea que es podrà destinar al càmping.
De la mateixa manera, les instal·lacions d’aigua potable i altres construccions com casetes actualment en desús també seran enderrocades i l’espai que ocupen es podrà recuperar. “La voluntat és que en la mesura de la disponibilitat pressupostària puguem anar emprenent petites reformes i millores i que, amb un operador vinculat en l’àmbit del càmping, la recuperació de les Basses pugui tirar endavant”.
Urbanisme està treballant de manera transversal amb altres departaments municipals com Joventut, Medi Ambient i d’altres per analitzar i definir de manera conjunta els espais de les Basses més idonis per acollir tota mena d’activitats en les zones no de càmping.
Pla Especial de l’Estació
La Comissió d’Urbanisme també ha abordat l’estat de la tramitació del Pla Especial de l’Estació i quines actuacions ha dut a terme la Regidoria en el darrer any i mig.
Postius ha destacat que es tracta d’un projecte “complex i difícil”, amb més de 20 anys d’història, i ha subratllat la voluntat del govern de la Paeria de tirar-lo endavant definitivament: “és un expedient de ciutat que ha de generar consens. Ha de permetre tancar finalment aquesta ferida que tenim a la ciutat. És una solució que ha d’unir el barri de Pardinyes amb el centre, i dinamitzar Príncep de Viana, Anselm Clavé, Cardenal Remolins, rambla Ferran i tot el barri de l’Estació”.
El regidor ha assenyalat que dins del Pla de l’Estació s’ha estat treballant en paral·lel amb un altre expedient molt vinculat, el de l’Estació d’Autobusos. Així, en el pròxim ple es debatrà la modificació del planejament de la Unitat d’Actuació número 3 (UA-3), un dels sectors del Pla Especial que comprèn des dels Docs fins al pont de Comtes d’Urgell, inclosa la Farinera La Meta. El canvi serà qualificar-la com a equipament comunitari. Aquest tràmit permetrà a la Generalitat licitar la nova estació d’autobusos quan estigui redactat el projecte executiu de la seva construcció.
Cal recordar que la Generalitat va adjudicar a finals de desembre la redacció del projecte executiu d’aquest equipament (amb una durada de 10 mesos).
D’altra banda, la Comissió ha informat favorablement l’aprovació provisional del text refós de la modificació de l’av. de la Copa d’Or. Aquest expedient consolida la unificació en un sol document de tots els instruments urbanístics que afecten aquesta àrea.