Nova tarifació de les Escoles Bressol, adaptada a la situació de les famílies

La Paeria licita l’acollida social i atenció a persones temporeres

L’Ajuntament de Lleida debatrà en el ple de febrer la nova tarifació social de les Escoles Bressol Municipals (EBM) per al curs 2021-22 que, per primera vegada, passaran a ser progressives en funció de la renda familiar, sense necessitat d’haver de demanar bonificacions amb informes de serveis socials.

La proposta s’ha presentat avui en la Comissió de les Polítiques de Gestió del Govern Obert, Economia i Participació i es debatrà en el ple de febrer.

La fórmula adoptada funciona des de fa anys en els principals ajuntaments catalans i compleix la recomanació del Síndic de Greuges de Catalunya per a garantir l’accés de totes les famílies a l’escolarització de 0 a 3 anys.

Els imports es calculen segons criteris econòmics en funció de la renda i el nombre d’integrants de la unitat familiar i s’estableixen, també, tarifes diferents segons dues modalitats d’horaris: intensiu (només matí) i complet, de matí i tarda. (Veure quadres adjunts: renda familar, tarifacions i bonificacions) 

Així, en el cas de l’horari intensiu, el ventall de la tarifa mensual de les EBM oscil·la entre els 16,10 i els 140 euros i, pel que fa a l’horari complet, la forquilla va dels 23 i als 200 euros. Fins ara, les famílies que feien menys hores pagaven el mateix.

Una altra de les novetats introduïdes és que s’avança l’acollida matinal a les 7.45 h (pel mateix preu) per permetre que les famílies que entren a treballar a les 8 puguin deixar els infants a l’escola. L’acollida de tarda s’allarga amb dues sessions de mitja hora, que es poden fer seguides, de 16.30 h a 17.00 h i de 17.00 h a 17.30 h.

Recollint una proposta de les famílies, es crea una quota de menjador de mig mes (10 dinars), que permet adaptar-se a situacions de treball per torns o teletreball per setmanes, deixant els menús esporàdics per a dies puntuals i situacions inesperades. A més, s'estableix que es deixarà de cobrar el menjador a partir del tercer dia que l'infant està malalt (fins ara eren 5).

La proposta presentada augmenta el ventall de bonificacions. Les famílies nombroses o monoparentals gaudiran d’un 50% de descompte respecte al tram tarifari que els hi correspongui i s’incorporen descomptes addicionals del 10 o del 15% per a famílies que tinguin infants amb discapacitat, dos o tres fills matriculats a l’escola bressol o infants en acolliment.

Les famílies aporten el 19,9 per cent de la despesa de les EBM

L’estudi econòmic de la nova proposta, que serà vigent per al curs 2021-22, preveu la següent distribució de la despesa: el 19,9 per cent, aportació de les famílies; el 24,5 per cent, aportació de la Generalitat de Catalunya, i el 55,6 per cent, municipal.

A partir del debat i aprovació en el Ple de febrer, s’obrirà un període d’informació pública de 30 dies hàbils. Després, caldrà analitzar i resoldre les al·legacions presentades per tal d’aprovar definitivament la nova ordenança fiscal que es preveu aplicar a partir del setembre.

Acollida a persones temporeres

D'altra banda, la Comissió ha informat favorablement l’inici de la licitació del servei d’acollida social i atenció a persones temporeres per a enguany, que tindrà un import màxim de 215.332,50 euros.

L’objectiu d’aquest contracte és gestionar els serveis adequats per a l’acollida, l’estada i el descans d’aquest col·lectiu en recerca de feina així com l’organització i gestió de l’atenció a les necessitats bàsiques. S’hi inclouen:

- acollida nocturna i acompanyament als acollits/des.

- neteja i higiene de l’espai comunitari: dormitori, dutxes, consigna, autoservei per fer bugada i espai de menjador.

- oficina única d’atenció sociolaboral.

Reparació de camins amb àrids reciclats

La Comissió ha informat favorablement iniciar la licitació per contractar el servei de reparació de ferms granulars dels camins de l’Horta de Lleida en què s’utilitzarà àrid reciclat de la construcció.

El contracte s’estendrà de l’1 de maig de 2021 al 15 d’abril de 2022 i tindrà un import màxim de 146.934 euros.

864 entitats inscrites

En l’àmbit de Participació Ciutadana, la Comissió ha donat compte de diferents altes i baixes d'entitats al registre municipal.

A hores d’ara, la llista l’integren 864 associacions i col·lectius.

Col·laboració per a l’ocupació

La Comissió ha aprovat un conveni que implica el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) de la Generalitat i l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) de l’Ajuntament de Lleida.

L’acord permetrà executar de manera conjunta un projecte integrat en la convocatòria 2021 de la línia de subvenció de Mesures Urgents d’Ocupació pel Tancament Perimetral (MUTP) així com sol·licitar les ajudes estipulades.

Modificació de les ordenances fiscals

La Comissió ha informat l’aprovació provisional de l’expedient de modificació de les ordenances fiscals que han de regir el 2021. Es modifiquen:

- taxa per serveis educatius (vinculada a la nova proposta de tarifació de les Escoles Bressol.

- taxa per a la intervenció administrativa en els procediments d’obertura, de modificació i de control de les activitats. S’anul·la la tarifa actual corresponent al règim de declaració responsable i es crea la nova tarifa per al tràmit de Comunicació d’inici d’activitat amb certificat tècnic.