La 1a Fira de la Contractació Pública atrau 84 potencials proveïdors de la Paeria

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha remarcat que la iniciativa té la voluntat de promoure una contractació pública sostenible, transparent i accessible i de facilitar la participació de les empreses en les licitacions. La regidora Elena Ferre ha avançat que la fira tornarà el 2022La fira, celebrada en un entorn telemàtic, ha estat l’aparador de les principals licitacions que emprendrà la Paeria enguany, amb 84 contractes per un valor de 7 milions d’euros. S’ha estructurat en quatre blocs temàtics, amb solucions innovadores, xerrades i participació entre empreses i responsables municipals

Representants de l’Ajuntament de Lleida s’han reunit aquest matí amb 84 empreses i proveïdors en el marc de la primera Fira de Contractació Pública per conèixer les licitacions que la Paeria preveu tirar endavant aquest 2021 i estudiar la possibilitat de presentar-s’hi. Les àrees que més cites han atès han estat les d’ocupació i responsabilitat social, comunicació i medi i transició ecològica. La jornada, que s’ha celebrat en línia i s’emmarca dins de Municipàlia, s’ha estructurat a l’entorn de quatre eixos, on s’han exposat solucions innovadores d’empreses i s’ha generat un debat entre empreses i tècnics, s’ha compartit informació i s’han donat detalls de contractes més específics. Igualment, l’Ajuntament recollirà de les converses les aportacions que han fet les empreses per definir l’estratègia per a futurs contractes municipals. En aquest entorn, s’han mostrat les principals licitacions que la Paeria té previst fer els pròxims mesos, amb 84 contractes per un valor total de 7 milions d’euros. L’Ajuntament de Lleida i Fira de Lleida han estat les organitzadores de l’esdeveniment.

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha estat l’encarregat d’obrir la jornada amb un missatge de benvinguda, en què ha incidit en doble objectiu de la fira: d’una banda promoure la participació d’empreses en les licitacions públiques i que aquestes puguin fer també contribucions i observacions, per estudiar-les i tenir-les en compte a l’hora de fer els contractes. Pueyo ha afirmat que la iniciativa s’ha plantejat com a “un espai de trobada entre Paeria i els potencials proveïdors per promoure una contractació pública, sostenible, transparent i accessible”. L’impuls a la participació s’ha de fer efectiu entre el teixit empresarial, ja sigui com a firmes locals, pimes, emprenedores, etc.
Eixos de la jornada
L’Eix 1 s’ha centrat en la Governança i l’excel·lencia operativa. Ha estat presentat per la tinent d’alcalde i regidora de Govern Obert i Qualitat Democràtica i Institucional, Jordina Freixanet, qui ha exposat licitacions dels àmbits d’economia, transparència, participació i governança. Són 20 contractes per 1,37 milions d’euros. En aquest apartat s’ha posat l’exemple d’una plataforma d’experiències web, l’Adobe Experience Manager, a càrrec de Toni Lirio, solution consultant d’AEM.
El tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha fet el guiatge de l’Eix 2 sobre imatge, projecció i promoció de la ciutat, amb 34 contractes per un import de 2 milions d’euros, que passen pels àmbits de Cultura, Comunicació, Consum, Comerç i Mercats, Esports, Festes, Guàrdia Urbana, l’Institut Municipal d’Ocupació i Serveis. La solució innovadora ha estat de Lleida Llum, que ha introduït el director de l’UTE, Víctor Romera.
A l’Eix 3 s’ha parlat d’igualtat, diversitat i inclusió social, amb la introducció que ha fet la tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Drets Civils, Cooperació i Feminismes, Sandra Castro, d’11 contractes per 2,3 milions d’euros. Miquel À. Carreto, d’ACTUA, ha explicat l’experiència d’aquesta cooperativa, en l’acompanyament de persones en situació de vulnerabilitat, sobretot, infants.
Per últim, l’Eix 4 s’ha basat en l’emergència climàtica, ambiental i sanitària. El tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge i Transició Ecològica s’ha encarregat del bloc i ha comentat 19 contractes, per valor d’1,3 milions d’euros, amb licitacions dels àmbits de medi, habitatge i transició ecològica. En aquest bloc, la solució innovadora ha estat de la Fundació Aspros, amb Enric Herrera, que ha explicat el treball que fan en la inclusió de persones amb discapacitat, sobretot intel·lectual i malaltia mental.
Els quatre àmbits corresponen als quatre eixos de la Mesa transversal de recuperació de la ciutat.
Cloenda

La regidora de participació i Lluita contra la Corrupció, Elena Ferre, ha clos la Fira de Contractació Pública i ha destacat la vessant innovadora i la participació de les empreses. Ferre ha anunciat que la cita tornarà l’any que ve i ha assegurat que aquest era un dels compromisos del Govern d’Entesa per avançar cap a una administració més oberta, transparent i participativa.   

Per consultar els contractes presentats: Fira de la Contractació Pública