La Paeria aprova el nou projecte per habilitar un laboratori d’innovació agroalimentària a l’edifici de Capitania d’Artilleria del Parc de Gardeny

Les obres comptaran amb un pressupost de 847.480 euros i es duran a terme entre els mesos de maig i generL’Agrolivinglab està destinat a l’impuls de la transferència tecnològica i inclourà també un espai per a la implantació d’empreses TIC

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Lleida reunida en sessió extraordinària ha aprovat avui inicialment el nou projecte bàsic i executiu del modificat d’arquitectura de la rehabilitació de l’edifici de Capitania d’Artilleria del Parc Científic de Gardeny. Aquesta obra té com a objectiu adequar aquest edifici com a seu del futur Agrolivinglab, dins del projecte europeu Inno4agro.

La licitació de les obres s’iniciarà tan bon punt l’aprovació esdevingui definitiva, després del període d’al·legacions. L’import de les mateixes serà de 847.479,52 euros (IVA inclòs) i el termini d’execució abastarà entre els mesos de maig i gener. Prèviament, ja s’ha adjudicat el projecte complementari de desenvolupament de les instal·lacions d’aquest edifici. Totes dues obres compten amb finançament europeu dels fons Feder (41%), ajuts de la Diputació de Lleida i aportacions directes de la Paeria.

Aquest projecte modificat d’arquitectura ha estat revisat després que la seva licitació quedés deserta el passat mes de gener. El nou document ha actualitzat els preus unitaris previstos als de mercat i planteja una millora important dels acabats i les façanes, conservant el valor arquitectònic i patrimonial original de l'edifici, en compliment de les recomanacions de la Comissió Municipal de Patrimoni Cultural.

La modificació d’aquest projecte bàsic i executiu s’ha tramitat per procediment d’urgència, tenint en compte la necessitat de tenir-lo executat al 70% al final de novembre, per complir amb les bases de l’ajut Feder.

Agrolivinglab

El projecte de rehabilitació abasta un espai de 2.416 metres quadrats útils, dels quals 1.000 m² es dediquen a espais comuns i de gestió de l’ecosistema i els 1.416 m² restants es cediran a través d’un procés públic obert per a la concessió dels espais a empreses tecnològiques. Els espais comuns inclouran –a més de les zones de pas, recepció, serveis, etc.–, l’espai per a l’Agrolivinglab, que disposarà de despatx, espai de coworking i reunions i material de laboratori.

Les obres aprovades avui abasten tot l’envoltant i l’estructura exterior completa de l’edifici i la posada a punt de la planta baixa, perquè l’Agrolivinglab pugui entrar ja en funcionament. Per a una segona fase, quedarà per rehabilitar el 70% de la part interior, que és la destinada a acollir empreses.

L’Agrolivinglab, una de les actuacions més importants previstes dins del projecte europeu Inno4agro, serà un espai de laboratori d’experiències i de cocreació per a la innovació en el sector agroalimentari i acollirà també la implantació d’empreses del sector TIC, especialitzades també preferentment en el sector agroalimentari. Estarà destinat a l’impuls de la innovació oberta i col·laborativa, orientat a una de les tendències més importants en el sector agroalimentari, com és l’adopció del model d’agricultura 4.0. S’hi duran a terme accions de dinamització de l’ecosistema a través de la programació contínua d’activitats de laboratori d'innovació, com trobades multiagents, espais d’intercanvi “cara a cara” entre empreses i investigadors, jornades de difusió d’innovacions, demostracions a ciutadania, etc.