Animac aixeca el teló amb el lliurament dels premis honorífics

L’alcalde Miquel Pueyo felicita Carles Porta, premi a la trajectòria, pel “nuviatge creatiu” de 25 anys amb el festival La directora Carolina López destaca el caràcter especial d’enguany, en haver-se de celebrar en format híbrid, i agraeix l’esforç de tot l’equip organitzador per a poder gaudir de sessions presencials

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha inaugurat aquesta tarda la 25a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, en un acte en el qual s’ha lliurat el premi a la trajectòria a Carles Porta, autor del disseny del cartell anunciador del festival des dels seus inicis.

Durant l’acte, al qual ha assistit el delegat del Govern, Ramon Farré; la vicepresidenta de la Diputació, Estefania Rufach, i el regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, a més de la directora d’Animac , Carolina López, el paer en cap ha agraït a l’equip organitzador i les entitats col·laboradores la tasca que han desenvolupat al llarg dels anys de vida de la Mostra. Al mateix temps, ha tingut un reconeixement per a les persones que l’havien precedit (alcaldes i regidors) en l’organització d’Animac, perquè tots plegats havien sabut mantenir la il·lusió per innovar durant tots aquests anys i aconseguir que el festival tingui un prestigi internacional. Una qualificació prou evident en comprovar les xifres d’assistents i el nombre de professionals acreditats, segons ha dit Miquel Pueyo.
El paer en cap ha felicitat Carles Porta pel seu premi i per aquest “nuviatge creatiu amb Animac, que ha durat 25 anys, i que ara ell ha decidit posar fi, per agafar un altre camí”, ha dit l’alcalde després de recomanar l’exposició de Porta al Museu Morera, on es pot visualitzar la seva trajectòria amb el festival. “A La Casa Infinita el Carles ens dóna un missatge optimista, compartit i inclusiu, que és quelcom que avui necessitem més que mai”, ha clos.
La directora del festival, Carolina López, que ha destacat en la seva intervenció el caràcter especial de la 25a edició d’Animac, per haver-se de celebrar en format híbrid per la Covid-19, s’ha congratulat de poder gaudir de tres dies de sessions de curts i llargmetratges, tallers i conferències de forma presencial, al marge d’altres 10 dies de mostra, a través de Filmin (on es projectaran 200 pel·lícules), així com tallers i conferències en altres plataformes.
Carolina López ha agraït l’esforç de l’equip organitzador “a tirar endavant aquesta edició tan especial”, tot convidant a gaudir de l’emoció d’un festival, “en el qual es podrà descobrir el passat i present del festival i on no mancaran sorpreses”.
La directora ha remarcat que malgrat els 25 anys, la raó de ser que va donar origen al festival segueix més vigent que mai: “Difondre l’animació com un mitjà d’expressió artística i posant els creadors en contacte amb un públic fantàstic, que ha anat creixent al llarg dels anys i que avui ens permet afirmar que Animac no és només la mostra més veterana d’Espanya, sinó la que té un públic més fidel i nombrós”.
Obertura i projecció
Un cop finalitzat aquest acte, a la Sala Ricard Viñes de la Llotja s’ha celebrat la sessió d’obertura d’Animac presencial a Lleida, amb l’entrega virtual dels guardons internacionals d’enguany. El Premi Honorífic d’Animac 2021 ha estat per la dibuixant, realitzadora i animadora britànica Joanna Quinn, que ha agraït el premi amb un divertit vídeo enviat des del Regne Unit.
Adam Elliot, realitzador australià d’autobiografies animades en plastilina com l’oscaritzada “Harvie Krumpet”, ha rebut el Premi Animation Master d’aquesta 25a edició d’Animac. Elliot ha agraït el premi des d’Austràlia amb un emotiu vídeo: “És molt agradable saber que hi ha gent fora del meu país que aprecia les meves pel·lícules, moltes gràcies i moltes felicitats a Animac. Espero que, un cop el virus hagi estat suprimit, pugui per fi anar a Europa i veure-us a tots i totes cara a cara, de persona a persona”.
Tant Quinn com Elliot oferiran conferències en línia dins la programació d’Animac que es podran seguir a la web del certamen. A més, Animac els dedicarà una merescuda retrospectiva i figuren a la llista TOP LIST ANIMAC 25, elaborada per respectats escriptors, historiadors i comissaris internacionals.
Ha completat la sessió d’obertura del certamen la projecció del llargmetratge “Wolfwalkers” (2020, Irlanda), dirigit per Tomm Moore i Ross Stewart, i produït pel guardonat estudi d’animació irlandès Cartoon Saloon d’on han sortit joies de l’animació com “The Secret of Kells” (2009) i “Song of the Sea” (2014), entre molts altres films.
Programació del dissabte
Demà dissabte, s’iniciarà el dia amb la segona Trobada amb autors que es podrà seguir en directe a través del compte d’Instagram d’Animac. Hi participaran en aquesta xerrada telemàtica alguns dels directors de curtmetratges que formen part de la programació d’Animac d’enguany: Carla Pereira, directora de “Proceso de selección”, Anna Solanas, Vicente Mallols i Julián Gómez.
Demà també començarà la programació del Petit Animac, l’apartat especialment pensat per als més menuts de la casa, per introduir-los en el món de l’animació, incentivar la seva curiositat i gust pel cinema, amb tècniques i estils diversos, i de diferents països de procedència. En concret, es projectaran les sessions Petit Animac 1 Short & Sweet (12.00 h) i Petit Animac 2 (16.00 h) a la sala 2 de La Llotja de Lleida.
També s’iniciaran les projeccions de la Secció Oficial Curt a La Llotja de Lleida, amb els passes de Curts 1 (12.30 h), Curts 2 (16.30 h) i Curts 3 (20.00 h). Al CaixaForum Lleida es projectarà la sessió Futur Talent 2 (11.30 h).
A les 12.00 h, Joanna Quinn oferirà la masterclass “El traç magistral”, que es podrà seguir a la web d’Animac, i on recorrerà a vista d’ocell la seva carrera com a animadora i directora, amb el seu inconfusible i personalíssim estil de dibuix animat. Quinn parlarà també del seu últim curtmetratge, “Affairs of the Art”, escrit i produït pel seu company artístic Les Mills amb la col·laboració de l'ONF del Canadà. Des dels anys 80, Joanna Quinn ha demostrat a tot el món animat que es pot fer cinema d’autor amb una mirada de dona plena d’humor, d’un costumisme gens transcendental. Tot un referent intergeneracional per a autores d’ahir, avui i demà.
A les 19.00 h, a la sala 2 de La Llotja, el padrí d’Animac Campus, Daniel López Muñoz, dissenyador i director artístic de personatges a “Soul”, l’última producció de Pixar Animation Studios, repassarà la seva carrera en una conferència única. El colombià establert a Barcelona, Daniel López Muñoz, és un veterà de Pixar Animation Studios, hi treballa des de 2006, i compta amb una carrera excepcional a les seves espatlles en l’art de dissenyar personatges (“Up”, “La Luna”, “Brave”, “Coco”). Abans d'unir-se a Pixar, López Muñoz va treballar per a Blue Sky Studios en direcció d'art per a "Ice Age 2" i en desenvolupament visual per a "Robots". Recentment, acaba de concloure el seu treball de desenvolupament visual i direcció artística d'il·luminació a la pel·lícula "Luca" d’Enrico Casarosa també per a Pixar, que està previst que s’estreni en cinemes aquest estiu de 2021.