La Paeria i Amical Mauthausen renoven el conveni per recuperar i difondre la memòria històrica sobre les persones deportades

El Pati de la Paeria acull l’exposició “Dones resistents i deportades”, en el marc del Dia Internacional de les Dones, sobre la resistència i deportació femenina a través d’històries, textos i dibuixos personals

L’Ajuntament de Lleida i l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya han renovat avui el conveni de col·laboració per al foment de la sensibilització i la conservació de la memòria democràtica de la deportació. El conveni es materialitza en el projecte Buchenwald-Mauthausen que se sustenta en diverses activitats educatives i de conscienciació.
El paer en cap, Miquel Pueyo, ha afirmat que ‘la recuperació de la memòria és una necessitat per a una societat com la nostra’ i que cal estar alerta i afrontar els moviments feixistes presents. Pueyo ha apel·lat a conservar i mantenir la memòria, també com a antídot de la intolerància, la violència i el nazi-feixisme.
Entre les dones internades al camp de Ravensbrück, l’alcalde ha esmentat Neus Català. I també ha citat l’escriptora Montserrat Roig, qui va dir “El camp era un glop de nit”. I ha afegit que en l’exposició es pot veure part d’aquesta nit “que va durar massa i d’on moltes persones ja no van tornar”.
La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha assenyalat que la Memòria Democràtica és una aposta del Pacte d’Entesa, perquè s’ha de mantenir viva per no repetir els mateixos horrors. Castro ha detallat les accions que contempla el conveni, amb el projecte Buchenwald-Mauthasuen, com són: realitzar conferències sobre la deportació als camps de concentració nazis als instituts de secundària de Lleida que formen part del projecte; l’exhibició de l’exposició “Resistents i deportades”, que s’ha organitzat al Pati de la Paeria; i el viatge d’alumnat de la ciutat per assistir als actes d’alliberament del camp de Mauthausen (al maig de 2022).
Igualment, d’Amical Mauthausen, Josep San Martín, delegat a l’Aragó i representant d’Espanya al Comitè Internacional, ha valorat que les institucions públiques segueixin col·laborant en la difusió dels valors de l’entitat per arribar a la ciutadania. Fundada el 1962, treballa per la conservació de la memòria històrica de la deportació republicana, pel reconeixement jurídic de les víctimes i per a la prevenció del feixisme i la defensa dels Drets Humans. Martín ha subratllat que l’exposició a la Paeria també vol representar la deportació femenina, amb dones víctimes de la barbàrie.
L’any 2017 es va iniciar la col·laboració entre l’Ajuntament de Lleida amb l’entitat memorialista a partir del “Projecte Stolpersteine” en record de les persones de Lleida deportades als camps de concentració nazis. El mes setembre de 2018 es va signar el primer conveni de col·laboració entre la Paeria i l’Amical de Mauthausen que va ser renovat l’any 2019. Seguint la línia de recuperació de la Memòria Democràtica, que fa anys va iniciar la Paeria, es vol donar suport al projecte de treball de recuperació i dignificació de les persones deportades en el material curricular dels Instituts de Secundària de Lleida.
Exposició “Resistents i deportades”
L’Ajuntament de Lleida, a través de l’àrea de Memòria Històrica, exposa al Pati de la Paeria a partir d’avui i fins el 21 de març “Resistents i deportades. Les dones deportades al camp de concentració de Ravensbrück”. La mostra s’emmarca en el programa d’actes que commemoren el Dia Internacional de les Dones. Aquesta exposició de l’Amical de Mauthausen tracta sobre la història de la resistència i la deportació femenina, a partir de la trajectòria de dones de diferents nacionalitats d’Europa, amb especial èmfasi en les dones republicanes espanyoles i en la història i evolució del camp de concentració de Ravensbrück (Alemanya). El contingut de la mostra combina informació històrica amb textos i dibuixos extrets d’obres de les pròpies