La Paeria organitza una Audiència Pública per definir el nou model d’atenció d’emergència social a dones en situació de violència masclista
Es preveu que tingui lloc al juny, després d’un treball previ que s’ha fet conjuntament amb Dones Lleida i agents locals que intervenen en l’atenció de les donesA la comissió informativa per les polítiques dels drets de les persones s'ha donat compte de l'avantprojecte tècnic del centre d'acollida a Pardinyes i del pla integral d'atenció a les persones temporeres de la campanya d'enguany Entre altres, també s'han donat dades dels ajuts econòmics a famílies atorgats el 2020 i dels convenis esportius amb el Lleida Llista Blava per promoure l'hoquei patins i el Club Ciclista Terres de Lleida per a la cessió d'ús del velòdrom municipal
Es preveu que tingui lloc al juny, després d’un treball previ que s’ha fet conjuntament amb Dones Lleida i agents locals que intervenen en l’atenció de les donesA la comissió informativa per les polítiques dels drets de les persones s'ha donat compte de l'avantprojecte tècnic del centre d'acollida a Pardinyes i del pla integral d'atenció a les persones temporeres de la campanya d'enguany Entre altres, també s'han donat dades dels ajuts econòmics a famílies atorgats el 2020 i dels convenis esportius amb el Lleida Llista Blava per promoure l'hoquei patins i el Club Ciclista Terres de Lleida per a la cessió d'ús del velòdrom municipal
L’Ajuntament de Lleida està preparant una Audiència Pública sobre el model d’atenció d’emergència social a les dones en situació de violència masclista. A la sessió pública s'exposarà un treball previ d’anàlisi i reflexió perquè, amb l’aportació de la ciutadania i de les entitats i agents que intervenen en l’atenció a les dones, es pugui definir el nou model que s’ha d’aplicar a la ciutat. Es preveu que l’audiència tingui lloc al juny. La Comissió Informativa per les polítiques dels drets de les persones i relació amb la comunitat ha exposat avui la proposta, elaborada per les Regidories d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, i de Persones, Comunitat i Agenda 2030.
La iniciativa està alineada amb el Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere i en compliment també del Pacte del Govern d’Entesa.
Els antecedents se situen en les reunions mantingudes amb el Grup Feminista de Ponent – Dones Lleida el 2019 i el 2020 per analitzar el model actual i per incorporar accions de millora o bé definir un nou model d'intervenció. Amb la irrupció de la Covid-19, el procés s’ha vist alterat. El calendari s’ha tornat a concretar i es va traslladar al darrer Plenari del Consell Municipal de les Dones –al febrer-, amb la presentació de l’Audiència i el seu funcionament. Ara es treballarà amb el document base i informes sobre els recursos, dades, protocols i procediments; s’estudiaran experiències d’altres ciutats i es farà una taula de treball per analitzar-les, i se celebrarà l’Audiència Pública per definir el model per Lleida, amb l’aprovació i presentaci´ode l’informe final.
La metodologia de la sessió pública serà participativa i establirà processos per recollir les aportacions dels agents implicats. La ciutadania podrà assistir i participar en l’audiència, en què també expressaran la seva postura els grups polítics amb representació a la Corporació municipal.
A mesura que avancin els processos, es concretaran més detalls de la celebració d’aquesta audiència.
Avantprojecte tècnic del centre d’acollida a Pardinyes i projecte d’acollida a persones temporeres 2021
La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha donat comptes de l’equipament comunitat que s’ubicarà al barri de Pardinyes, que, entre altres funcions, pretén ser un recurs d’allotjament per als programes del Pla Iglú i de la campanya de persones temporeres que treballen a la fruita. L’estructura modular de l’edifici s’adaptarà perquè pugui acollir l’activitat de diversos col·lectius, amb espais polivalents i oberts a la comunitat, sent, per tant, un equipament per al barri. Així, l’equipament es presenta com a espai inclusiu que oferirà diversos usos, com també poden ser l’atenció de situacions d’emergència o per donar resposta a estades educatives, esportives o juvenils.
El nou edifici es construirà a Pardinyes, en una d’equipament comunitari i integrat a la trama urbana. A més, respon a criteris d’equitat territorial amb la resta de barris. L’equipament tindrà una capacitat d’acollida per a 120 persones, ampliable a 150, i el projecte es troba en procés de licitació.
La comissió ha informat també del projecte d’acollida a les persones temporeres de la campanya de la fruita 2021. A partir del 15 de maig, data que s’ha d’ajustar en funció de la realitat del moment, est à previst que es posi en marxa el pla d’atenció integral, amb l’equipament específic per a l’allotjament i els diferents serveis. El pla d’acollida té com a objectius garantir les necessitats bàsiques de les persones sense recursos que arriben a Lleida cercant feina com a temporers; detectar situacions de risc social per fer un abordatge personalitzat; prevenir l’impacte comunitari, especialment en temps de pandèmia; preservar la salut, facilitar orientació laboral i treballar coordinadament amb els recursos comarcals i/o territorials per ser més efectius en els recursos.
Ajudes econòmiques a famílies i convenis per atendre infants en situació de vulnerabiltat
La Regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030 ha donat comptes del resum d’ajuts econòmics a famílies atorgats l’any passat. L’import total ha estat de 656.136,22 euros, dels quals s’han beneficiat 9.856 persones. La tipologia de prestació és variada. Entre altres, hi ha ajuts a l’habitatge, per al pagament del lloguer, la hipoteca o allotjament alternatiu; per a subministraments bàsics, de llum, aigua i gas, o per a manutenció, que comprèn despeses en alimentació i per vestir. Precisament, aquest darrer concepte ha duplicat el número de persones beneficiàries i quasi la partida destinada l’any passat (enguany ha estat de 147.835 euros) per les conseqüències de la covid-19 en l’economia de moltes famílies de la ciutat. En canvi, s’han reduït altres ajuts que, quan passi l’actual situació, es preveu que s’incrementin.
S’ha informat de la pròrroga del conveni marc de col·laboració amb la Fundació bancària La Caixa per al desenvolupament del programa ‘Caixaproinfància’ i ‘Cibercaixa. Quedem després de classe’ a la ciutat. El primer, té com a finalitat facilitar a la infància afectada per una situació de vulnerabilitat el seu desenvolupament integral i l’increment de les seves oportunitats, incidint en les dimensions socials, educatives, i sanitàries de les famílies. El segon programa pretén afavorir, en horaris extraescolars, la conciliació de la vida familiar i laboral i donar suport als nens i nenes en el seu procés de sociabilització i maduració en un entorn d'educació no formal, entre altres.
Convenis amb el Club Ciclista Terres de Lleida i el CE Lleida Llista Blava
Fora de l’ordre del dia, ha passat per la comissió la modificació del conveni de col·laboració que ha estat consensuada amb el Club Ciclista Terres de Lleida per a la cessió d’ús del velòdrom municipal. S’ha presentat com a expedient d’urgència perquè el conveni pugui sotmetre’s a exposició pública per un termini de 30 dies, es puguin fer reclamacions o al·legacions i, un cop resoltes, es pugui procedir a la seva signatura. El conveni inclou una rectificació perquè l’entitat no hagi de fer-se càrrec de les despeses de manteniment ni neteja de la instal·lació.
Encara en esports, l’ordre del dia incloïa la proposta del conveni de col·laboració amb el Club Esportiu Lleida Llista Blava per a la promoció de l’hoquei patins a la ciutat, amb una subvenció per un import de 91.102 euros.