Lleida acull per primera vegada un festival d’art urbà

Lleida _potFest 2021 se celebrarà del 10 al 18 d’abril al Centre Històric amb la participació d’artistes de renom i reconegut prestigi en aquesta matèriaParal·lelament a la producció dels murals, el festival organitza diferents activitats a l’entorn de la promoció i la difusió cultural d’aquesta disciplina

Lleida acollirà per primera vegada un festival d’art urbà. Aquest dilluns, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presentat la primera edició del Lleida _potFest 2021 que se celebrarà al Centre Històric del 10 al 18 d’abril amb l’objectiu que es converteixi en un esdeveniment de ciutat, que arreli a la programació cultural, millorar i embellir el paisatge urbà i aconseguir la participació i complicitat de la ciutadania.

El paer en cap, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora del Centre Històric, Montse Pifarré; el regidor de Joventut (de forma telemàtica), Ignasi Amor, així com del director del festival, Carles Hernández, així com d’una nombrosa representació del moviment veïnal i associatiu del Centre Històric, ha explicat que “l’art urbà ha experimentat en les dues darreres dècades una evolució i creixement exponencials. Dins els diferents corrents de l’art contemporani, l’art urbà ha esdevingut un dels principals, amb una força i capacitat de transformació urbanística i social totalment contrastades”. Les tendències actuals de l’art urbà proposen una integració d’aquest amb els entorns urbanístics, aconseguint una comunió entre els murals i els edificis de la trama urbana.

Pueyo ha destacat que “ha estat tan important aquesta emergència artística, que moltes ciutats considerades mundialment com les més avantguardistes (New York, Berlín, Roma, París, Lisboa, Bogotà, Melbourne, Buenos Aires, Rio de Janeiro, Madrid i Barcelona entre moltes d'altres) s’han sumat a aquestes noves formes d’art i les han promogut com un element d’enorme valor afegit en diferents àmbits com el social, el turístic, l’arquitectònic i el cultural”.

Així mateix, l’alcalde ha posat de relleu que “fruit de més de 25 anys de dinamització cultural dins l’art urbà, la ciutat de Lleida dona un pas endavant en l’organització d’activitats a l’entorn d’aquesta disciplina artística i organitza aquest festival d’àmbit nacional i internacional, on participaran artistes de renom i reconegut prestigi dins aquesta matèria i oferirà a la ciutadania lleidatana la possibilitat d’entrar en contacte amb aquesta modalitat d’art mural”. (Tall de veu M. Pueyo)

Lleida _potFest 2021, al Centre Històric

Ignasi Amor ha explicat que “en aquesta primera edició el festival es desenvoluparà al barri del Centre Històric. La idea és que en cada edició el festival es faci en un barri o zona de la ciutat diferent amb l’objectiu de crear un entramat d’obres distribuïdes per tota la ciutat. Paral·lelament a la producció dels murals, el festival organitzarà diferents activitats a l’entorn de la promoció i la difusió cultural d’aquesta disciplina”.

Enguany, les possibilitats de realització d’aquestes activitats paral·leles es veu molt limitada per les restriccions de seguretat que la pandèmia del covid19 i per tant, es realitzarà un programa on els aforaments de participació acompleixin amb les resolucions de les autoritats sanitàries.

Programa

El director del festival ha explicat que en aquesta primera edició els artistes que hi participaran seran l’artista plàstic Belin, la pintora i muralista Elisa Capdevila, l’artista Lidia Cao i l’artista urbà lleidatà Llukutter i l’il·lustrador i artista urbà Malakkai.

Així mateix, ha explicat la programació d’aquesta primera edició que es pot trobar al web del festival lleidapotfest.paeria.cat

INTERVENCIONS MURALS DE GRAN FORMAT:

Dates: del 12 al 18 d’abril de 2021.

•          Intervenció mural de Belin a la paret mitgera del Centre Cívic del Centre Històric (solar Carrer Galera).

•          Intervenció mural de d’Elisa Capdevila al Carrer de Lluís Besa, 29.

•          Intervenció mural de de Lídia Cao al Carrer Boters, 1.

•          Intervenció mural de Llukutter al Carrer Cavallers, 50-58.

•          Intervenció mural de Malakkai al Carrer Carniceries, 10.

TALLERS:

•          Taller: Mural comunitari amb l’artista lleidatà Llukutter.

Lloc: Carrer de La Panera, 12.

Data i horaris:           dissabte 10 d’abril, de 10 a 20 hores.

diumenge 11 d’abril, d’11 a 13 hores.

Es tracta d’un mural participatiu i requereix inscripció prèvia.

S’organitzaran treballs per grups i torns.

S’aplicaran les mesures de seguretat i aforaments Covid en aquell moment decretats.

•          Taller: Mural amb l’alumnat de l’Escola Cervantes del Centre Històric a càrrec de l’artista Txus Montejano.

Lloc: Escola Cervantes del Centre Històric (pista poliesportiva del Canyeret).

Data: dijous 14 d’abril.

Horari: Horari escolar

Activitat per a l’alumnat del centre. Es concretarà amb l’equip directiu la participació de l’alumnat (grups, places, etc...)

•          Taller de grafit a càrrec de la marca d’esprais Montana Colors i l’artista Zosen.

Lloc: Plaça del Dipòsit.

Data: dissabte 17 d’abril.

Horari: A les 16 h.

Es tracta d’una activitat de participació oberta i requereix inscripció prèvia.

S’aplicaran les mesures de seguretat i aforaments Covid en aquell moment decretats.

•          Taller: Mural efímer amb l’artista lleidatà Foxy.

Lloc: Carrer de Lluís Besa, 1 (cantonada amb Carrer de La Palma).

Data: Diumenge 18 d’abril.

Horari: A partir de les 11 hores.

Es tracta d’un mural participatiu i requereix inscripció prèvia.

S’aplicaran les mesures de seguretat i aforaments Covid en aquell moment decretats.

TAULA RODONA:

Artistes participants al festival i agents culturals debatran sobre l’art urbà (visions, projecció, futur, el paper dels festivals com a agents de difusió d’aquesta disciplina artística, etc...).

Conducció del la taula a càrrec de Pilar Bosch de la plataforma cultural Ilerdam Videas.

Data: dissabte 17 d’abril.

Horari: A les 11 hores.

Lloc: Espai Cavallers. Carrer Cavallers, 31-33.

Amb inscripció prèvia. S’aplicaran les mesures de seguretat i aforaments Covid en aquell moment decretats.

EXPOSICIÓ: “ENDINS”

Exposició col·lectiva dels artistes participants al Lleida _potFest 2021, on es podrà gaudir de primera mà de les seves obres més personals.

Data d’inauguració: dijous 15 d’abril.

Horaris: 1r torn a les 19 h. Segon torn a les 20 . 

Lloc: Espai Cavallers. Carrer Cavallers, 31-33.

Reserva de plaça per a la inauguració per correu electrònic a galeria@espaicavallers.com

Finalment, el paer en cap ha agraït la complicitat de les empreses que patrocinaran el Lleida _potFest 2021 que són Tecnitel, Montana Colors, Trepark SL i Pintures Tarrós.