Escoles de Lleida implementen les primeres mesures d’eficiència energètica derivades de les auditories ambientals que s’hi estan portant a terme
En les auditories, iniciades al mes d'octubre, s'ha avaluat el funcionament dels centres en matèria energètica analitzant-ne el consum d'aigua i la gestió dels residus Entre les mesures que ja s'apliquen als centres: el major aprofitament de la llum natural i optimitzar l'horari de funcionament de la calefacció
La Paeria posa en marxa les primeres actuacions derivades de les auditories energètiques que des del passat mes d’octubre porten a terme les regidories d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes i d’Habitatge i Transició Ecològica a les escoles públiques de primària de Lleida.
Les auditories ambientals, conduïdes per l’arquitecte lleidatà Josep Bunyesc amb el suport de l’Agència de l’Energia de Lleida, han completat una primera tongada de visites a les 7 primeres escoles per avaluar el funcionament dels centres a nivell energètic, de consum d’aigua i de residus. En aquestes escoles pilot, en el que queda de curs ja es posen en marxa diferents mesures d’estalvi i bones pràctiques, començant per la conscienciació de les persones usuàries per tal d'aprofitar la il·luminació natural o bé encendre només il·luminació parcial quan sigui possible. En calefacció, la primera mesura també es la conscienciació, especialment per seguir les recomanacions de ventilació correcta per COVID, així com la optimització dels horaris de funcionament i les temperatures.
En una segona fase se sectoritzaran algunes línies d’il·luminació per permetre les enceses parcials, i s’instal·laran detectors de presència i sensors d'il·luminació sobretot en zones de pas com passadissos, escales, wc, mentre que pel que fa a l’estalvi en calefacció, es tancaran els radiadors de zones de pas si no se'n fa us lectiu, es millorarà l’aïllament de les canonades i s’instal·laran claus termostàtiques als radiadors.
Més endavant es valorarà implementar el canvi a il·luminació LED i la millora de les lluminàries i, pel que fa a la calefacció, s’estudiarà implementar mesures en millora de controls, centraletes, canvi de calderes i bombes més eficients, entre d’altres.
Aquesta primera fase en 7 escoles va acabar al febrer i ja s’han reprès les visites amb la programació feta fins a l’estiu per arribar a completar les auditories ambientals de les 21 escoles restants i aplicar-hi les mesures d’estalvi energètic amb l’inici del nou curs.
Com explica el regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte, «Amb aquesta feina també s’ha pretès crear una metodologia exportable a altres tipus d’edificis municipals, en el marc de l’encàrrec de l’Agència de l’Energia de promoure l’eficiència energètica dels equipaments de l’Ajuntament de Lleida, començant per aquells que tenen un consum energètic més elevat, com ara els centres cívics o els pavellons municipals».
Per la seua part, la regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha destacat la mirada educativa del projecte. “Per nosaltres és molt important la implicació dels infants, que siguin conscients de la despesa energètica que es produeix al seu centre, així com de les mesures que poden generar estalvi i que es poden aplicar fácilment. En molts casos es tracta d’hàbits de consum responsable que estem segures que arribaran a les cases dels infants conscienciant alhora a les seves famílies” També destaca el paper del / de la conserge d’escola: “És una figura molt important, que té entre les seves funcions més destacades la cura i el manteniment de les instal·lacions. Els conserges coneixen molt bé la seva escola, saben quina finestra no tanca prou bé, quina aixeta goteja o quina aula és més freda. Són una peça clau del projecte.”
La Paeria participa dissabte en #HoraDelPlaneta
Aquest dissabte 27 de març, de 20:30 a 21:30, diversos monuments i edificis de Lleida apagaran els llums dins la iniciativa de WWF anomenada l’Hora del Planeta, que des de 2007 propugna aquest gest simbòlic per cridar l’atenció sobre l’emergència climàtica. L'Ajuntament de Lleida s’hi adhereix un any més amb l'apagada de llums de la Seu Vella, els llums ornamentals dels ponts, el Palau de la Paeria, l'edifici Pal·las i l'edifici del Casino.