<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/34850>>.

Els delictes baixen un 11,7 per cent a la ciutat de Lleida

Miquel Pueyo presideix la Junta Local de Seguretat on es destaca la disminució dels delictes contra el patrimoni (-13,6%) i els robatoris amb força a l’interior dels domicilis (-53,8%)

Miquel Pueyo presideix la Junta Local de Seguretat on es destaca la disminució dels delictes contra el patrimoni (-13,6%) i els robatoris amb força a l’interior dels domicilis (-53,8%)

La Junta Local de Seguretat, encapçalada per l’alcalde, Miquel Pueyo, ha posat sobre la taula l’efecte de la situació provocada per la Covid19 en la notable millora d’alguns indicadors de seguretat del 2020. Baixa un 11,7 per cent el nombre general de delictes (tipologies penals), entre els quals destaquen els delictes contra el patrimoni (-13,6%), contra les persones (-11,3%), els robatoris amb força al domicili (-53,8%), els robatoris amb força a l’interior de vehicles (-10,5%) i els robatoris amb violència i intimidació (-68,42%).

En el mateix sentit, els accidents de trànsit a la ciutat disminueixen un 25%, el nombre de ferits greus ho fa en un 36% i també es redueixen els atropellaments, un 5%, registrats el 2020.

Per contra, pugen significativament, també per efecte de la Covid, actuacions de la Guàrdia Urbana relatives a molèsties al veïnat. El 2020 hi va haver 346 denúncies per aquest concepte, quan l’any anterior van ser 154, és a dir, un 124% més.

L’alcalde de Lleida ha presidit la Junta Local de Seguretat, acompanyat de Pere Ferrer, director general de la Policia del Departament d’Interior de la Generalitat; Ramon Farré, delegat de la Generalitat a Lleida; José Crespin, subdelegat del Govern, i, per primera vegada, Maria Lucía Jiménez Márquez, presidenta de l’Audiència Provincial de Lleida, entre altres. La sessió ha reunit tots els cossos de seguretat que actuen a Lleida i, també, serveis com Bombers de la Generalitat. 

Pueyo ha indicat que la Guàrdia Urbana, amb Mossos d’Esquadra, continuarà treballant, a banda de les lògiques actuacions policials, des de la vessant de la mediació i la prevenció per aportar més seguretat davant l’actual situació de la pandèmia que, en el cas de Lleida, l’alcalde ha qualificat de “crítica”.

Campanya de la fruita

La reunió, ha dit el paer en cap, ha palesat “la voluntat explícita de totes les administracions i dels cossos policials també per fer front a aquesta situació d’emergència” que uneix la vessant sanitària amb la campanya de la recollida de la fruita a Lleida. Pueyo ha insistit que un 45% del total de les persones que hi arriben per buscar feina no tenen papers: “des del punt de vista de la legislació estatal sobre el règim de nacionalitat i estrangeria, no podran treballar i, per tant, gravitaran sobre el territori”. 

Miquel Pueyo ha indicat que el terme municipal de Lleida produeix el 14 per cent del volum de fruita que es cull en aquesta regió fruitera, però en canvi, la ciutat assumirà una gran part de la pressió d’aquests moviments. En el darrer any, els cossos policials han fet una gran tasca de prevenció i de mediació en aquest sentit, amb molta delicadesa i eficàcia, ha assenyalat l'alcalde, qui ha afegit que, a partir del mes de maig, Lleida comptarà amb un equip de mediadors socioculturals i educadors de carrer, contractats amb el suport del Departament de Treball, que cooperaran amb els serveis de l’Ajuntament per atendre les persones que arriben a Lleida per la campanya. També hi haurà un mapa de recursos de tot el territori.

L’alcalde ha recordat que enguany serà un “estiu de transició” sobre aquest tema perquè serà el darrer on un pavelló actua com a allotjament d’emergència, ja que l’exercici següent entrarà en servei el nou alberg.

Eficiència en la resolució de casos 

Pere Ferrer, director general de la Policia del Departament d’Interior de la Generalitat, ha agraït la tasca de tots els cossos de seguretat i emergències en la gestió de la pandèmia. “Era important remarcar-ho en la reunió d’avui perquè ha estat un any complex, un any que ha requerit molts esforços i molts sacrificis per part de tothom, també de la ciutadania, i els cossos de seguretat i emergències, per vocació, havien de ser al seu costat i avui s’ha palesat que ha estat així”.

Sobre la davallada dels delictes, ha remarcat que ha estat l'efecte, a banda de les limitacions de moviments per la pandèmia, del sobreesforç i de la tasca dels dispositius extraordinaris de Mossos i Urbana per la Covid així com de l’eficiència en la resolució dels casos, que ha augmentat dos punts percentuals respecte a l’exercici anterior. 

Xavier Salvador Ribelles, inspector en cap de l’ABP (Segrià Garrigues i Pla d’Urgell), ha subratllat que els robatoris amb força als domicilis s’ha reduït significativament al Centre Històric i a l’Horta de Lleida.

Malgrat la situació de pandèmia, els Mossos d’Esquadra ha seguit fent presentacions i col·loquis (més de 170), sobretot en col·legis i instituts, dins de l’objectiu prioritari d’aquest cos de treballar en l’àmbit de la proximitat i de la prevenció. Pel que fa a les inversions, la Regió de Ponent ha rebut 36 nous vehicles en l’últim trimestre que han permès renovar la flota i s’han millorat les condicions de treball i de seguretat en la comissaria de l’ABP de Lleida amb actuacions de manteniment. Així mateix, continua endavant el projecte de la nova comissaria de Mollerussa, amb la previsió d’iniciar obres en la primavera de 2022. 

La GU multiplica les inspeccions per la Covid

La Guàrdia Urbana de Lleida ha augmentat l’activitat de la seva policia administrativa en un 40,89% l’any 2020 en relació a l’any 2019, amb un total de 1.299 actuacions. L’acció inspectora ha augmentat un 428,03%, per necessitat de la situació del coronavirus 

Les actuacions del cos en matèria d’auxili al ciutadà han augmentat un 7,63% l’any 2020, amb un total de 2.412 auxilis per tot tipus de problemàtiques. D’altra banda, la Urbana ha realitzat classes d’educació viària en 61 centres de la ciutat durant l’any 2020 i ha arribat a un total de 12.760 nens i nenes.

Pel que fa als agents cívics, van practicar un total de 23.044 actuacions. Cal destacar els 4.442 advertiments a vianants que creuaven per llocs inapropiats o amb el semàfor en vermell. En matèria de gossos van realitzar 1.307 actuacions.