Avançar en els reptes del feminisme del segle XXI, objectiu de l’exposició “Feminista havies de ser”
Fins al 16 de maig es pot visitar aquesta mostra al Mercat del Pla, que arriba a Lleida comissariada per Natza Farré després del gran èxit de públic i repercussió mediàtica al Palau Robert de Barcelona i al Castell de Cornellà de LlobregatEl paer en cap, Miquel Pueyo; el director general de Difusió de la Generalitat de Catalunya, Jordi del Río, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, han presidit aquesta tarda la inauguració oficial
La tinent d'alcalde i regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro i el regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, juntament amb la diputada d’Igualtat de la Diputació de Lleida, Helena Martínez, han presentat aquest dimecres l’exposició “Feminista havies de ser” que arriba al Mercat del Pla de Lleida després del gran èxit de públic i repercussió mediàtica al Palau Robert de Barcelona, i de la seva notable trajectòria al Castell de Cornellà de Llobregat, l’exposició “Feminista havies de ser” arriba a la ciutat de Lleida. La mostra, que reivindica el feminisme d’una manera diferent i creativa, es podrà visitar a fins al 16 de maig.
Castro ha posat de relleu que l’exposició reivindica el feminisme, i proposa, a més de moltes activitats paral·leles, un recorregut per alguns dels molts motius que justifiquen la seva necessitat com a moviment d’alliberament de les dones al segle XXI per a transformar la societat i assolir la igualtat efectivade gènere.
La proposta de Natza Farré reflecteix la situació de discriminació sistemàtica de més de la meitat de la població mundial, el camí feixuc que cada dia han de suportar totes les dones només pel fet de ser-ho. El relat expositiu mostra com el masclisme embolcalla i condiciona la societat i porta a la invisibilització de les dones per a situar-les en un segon terme en molts àmbits.
L’exposició detalla situacions concretes i injustes per a les dones com ara la bretxa salarial, l’escassa presència en llocs de lideratge, l’assetjament sexual, la manca de polítiques de conciliació laboral, la banalització de la salut femenina, l’absència de veus de dones qualificades als mitjans de comunicació, l’assumpció de la majoria de tasques domèstiques i de cures i el menyspreu cap a un moviment de defensa dels drets humans.
Es tracta, en definitiva, de reivindicar la lluita feminista, tot posant en valor els camins possibles i necessaris per arribar, més aviat que tard, a la tan anhelada igualtat real. Fet al qual s’ha referit Helena Martínez que ha destacat que és des de les institucions més properes a la ciutadania, com són els ajuntaments, des d’on més s’ha de treballar perquè aquest missatge arribi a les persones de totes les edats però molt més des ben petits perquè el missatge vagi quallant.
Per la seva banda, Rutllant ha explicat que és molt important que aquesta exposició arribi a Lleida, després de Barcelona i Cornellà, pel missatge que transmet i, alhora, pel treball transversal que s’ha dut a terme entre diferents regidories de l’Ajuntament de Lleida, alhora que vindicat l’espai del Mercat del Pla com un equipament que acull i acollirà vida cultural de la ciutat.
L’exposició es podrà visitar al Mercat del Pla, de dimarts a divendres de 17h a 20h; els dissabtes d’11h a 14h i de 17h a 20h, i els diumenges i festius, d’11h a 14h. Els dilluns romandrà tancada. Es podran gestionar visites concertades, de dilluns a divendres i d’11h a 14h, a nomonlleida@gmail.com / 684 39 39 35.
Activitats paral·leles
DIMECRES 14 D’ABRIL
Dones i arts escèniques amb l’espectacle “Ofec” de la companyia de teatre Les Cícliques. A continuació debat moderat per Margarida Troguet, amb la col·laboració de Dones a Escena
DIJOUS 15 D’ABRIL
“Economia i cures. Experiències i reflexions en temps de pandèmia”. Amb la participació del FOCCS i del Consell Municipal de Dones
DIMECRES 21 D’ABRIL
“Dones i música”. Artistes emergents: itsasgorak, Eva Ruiz, abril i Miarnaus. Bucs d’Assaig “El Mercat”
DIJOUS 22 D’ABRIL
“Relats per a un món millor”. Diàleg amb les escriptores Montse Sanjuan, Glòria Martín i Aroa Méndez
DIMECRES 28 D’ABRIL
Taller de memes feministes a càrrec de Marta Sesé i Ricardo Pérez-Hita d’Higo mental
DIJOUS 29 D’ABRIL
“L’escola en clau d’igualtat”, taller participatiu amb la col·laboració de Llavors de Vincle i del Consell Municipal de les Dones
DIMECRES 5 DE MAIG
“Jocs igualitaris”. Ludoteques municipals
DIJOUS 6 DE MAIG
Taller espais segurs i festes lliures de sexisme a càrrec de Blanca Valdívia del Col·lectiu Punt6
DIMECRES 12 DE MAIG
Visita guiada a l’exposició (2 grups)
DIJOUS 13 DE MAIG
"Periodisme i feminisme”. Diàleg amb les periodistes Natza Farré Maduell, Anna Gómez Marsol, Estela Busoms González i Laura Cortés Milán com a moderadora, amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes – Demarcació de Lleida
Inauguració
La inauguració, en un acte presidit pel paer en cap, Miquel Pueyo, i el director general de Difusió de la Generalitat de Catalunya, Jordi del Río, juntament amb el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha tingut lloc aquesta tarda, a les 19.00 hores, i ha comptat amb la presència de la seva comissària, la periodista i activista Natza Farré.
Dades de l’exposició
Comissariat:
Natza Farré Maduell
Coordinació:
Equip del Palau Robert
Organitza:
Direcció General de Difusió i Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda. Generalitat de Catalunya
Regidoria de Ciutat i Cultura i Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes. Ajuntament de Lleida
Col·labora:
Àrea d’Igualtat. Diputació de Lleida
Pacto de Estado contra la violència de género. Ministerio de Igualdad. Gobierno de España