El Centre d’Art La Panera participa en un projecte artístic impulsat pel Departament de Cultura per a reactivar les arts visuals al territori
Institucions, artistes i territori s’uneixen en el projecte ‘Quasi veu’, que sorgeix en ple confinament, amb l’objectiu de potenciar la creació i reactivar el circuitLa iniciativa ofereix continguts virtuals i presencials fins al 23 de juny amb la participació d’una cinquantena de professionalsLa Panera comptarà amb la intervenció artística de Fito Conesa el 28 d’abril amb l’episodi ‘La paraula no dita’
Institucions, artistes i territori s’uneixen en el projecte ‘Quasi veu’, que sorgeix en ple confinament, amb l’objectiu de potenciar la creació i reactivar el circuitLa iniciativa ofereix continguts virtuals i presencials fins al 23 de juny amb la participació d’una cinquantena de professionalsLa Panera comptarà amb la intervenció artística de Fito Conesa el 28 d’abril amb l’episodi ‘La paraula no dita’
El Departament de Cultura i els 8 equipaments de la Xarxa Pública de Centres d'Arts Visuals de Catalunya, entre els quals hi ha el Centre d’Art La Panera, impulsen un projecte artístic i d’investigació, anomenat ‘Quasi veu’, que té com a objectiu reactivar les arts visuals arreu del territori amb la implicació d’una cinquantena de professionals d’arreu del país.
Aquest projecte és el resultat d’un espai compartit de reflexió en ple confinament per tal de buscar fórmules que indemnitzin el dany ocasionat per la pandèmia al conjunt de creadores i productores culturals i el sector de les arts visuals.
‘Quasi veu’ pren la veu parlada i la paraula com a marc conceptual i es desenvolupa en tres formats: un programa de ràdio en forma de podcasts, intervencions artístiques presencials a cada centre d’art, a partir de la idea d’Speaker’s Corner, i una plataforma web, que allotjarà tots els continguts.
El nom ‘Quasi veu’ està inspirat en ‘El callat’, un poema de Joan Vinyoli publicat en el llibre homònim publicat l’any 1956.
El motor del projecte és un equip de recerca i tasques curatorials encarregat d’establir el marc conceptual, generar continguts i escollir artistes i col·laboradors format per Alexandra Laudo, Anna Dot, Oscar Holloway, Andrea Valdés, Fito Conesa, Caterina Almirall i Joan Burdeus. També hi participen Xavi Rodríguez, responsable de l'edició i la producció sonora; Priscila Clementti, dissenyadora de la comunicació gràfica i visual del projecte i Emiliana Larraguibel, responsable de la comunicació del projecte a les xarxes socials.
Aquest projecte dona resposta a diversos objectius del Pla Integral de les Arts Visuals del Departament de Cultura, com ara establir relacions de cooperació entre els centres per donar resposta a necessitats generals, locals i específiques amb una major optimització dels recursos; promoure la creativitat compartida i donar suport al territori en la creació i producció de projectes culturals.
Podcasts, actuacions i web
La columna vertebral del projecte està formada per 8 episodis del programa de ràdio que corresponen a 8 Speakers’ Corner per cada un dels 8 centres que integren la Xarxa: ACVIC. Centre d’Arts Contemporànies, Vic; Fabra i Coats: Centre d'Art Contemporani de Barcelona; Centre d’Art Tecla Sala, L’Hospitalet de Llobregat ; Centre d’Art la Panera, Lleida ; M|A|C Mataró Art Contemporani ; Bòlit. Centre d’Art Contemporani, Girona; Lo Pati - Centre d'Art de les Terres de l'Ebre i Centre d'Art de Tarragona.
Cada episodi està liderat per un comissari, a excepció del darrer que serà coral, i comptaran amb artistes, col·laboradors, institucions i col·lectius locals.
El format podcast fa possible que tothom tingui accés virtualment a aquests diàlegs entre artistes i comissaris i obres sonores a través de la web del projecte.
Per la seva banda, l'Speakers' Corner generarà un racó des d’on parlar, discutir o conversar, activant així el museu com a espai de debat i de participació en l’espai públic.
Tret de sortida
Entre els mesos d’abril i juny i amb freqüència setmanal s’aniran combinant les activitats presencials a cada centre amb la publicació dels podcasts. La primera activitat presencial va arrencar ahir a Vic amb l’Speakers Corner a l’ACVIC Centre d’Arts Contemporànies i la darrera serà l’últim podcast, previst pel 23 de juny al Fabra i Coats-Centre d’Art Contemporani de Barcelona. Aquest darrer episodi reunirà els set comissaris del projecte a Barcelona.
Quasi Veu també incorpora un programa de mediació, en format de maleta pedagògica virtual, elaborada en col·laboració amb el departament de Didàctica de les Arts i les Ciències de la UVic per treballar de manera autònoma amb l’àmbit educatiu vinculat als centres d’art. L’accés al material és a través del web del projecte i les xarxes socials, en els quals hi haurà recollits tots els podcasts i els materials que se’n derivin.
8 episodis, 8 creacions
Els vuit episodis, cadascun liderat per un comissari, a excepció del darrer episodi que serà coral, són els següents:
“Estirar el fil”, Andrea Valdés, Mataró Art Contemporani (M|A|C), a Mataró, 21 d’abril
“Més Enllà”, Anna Dot, Centre d’Art Tecla Sala, a l’Hospitalet de Llobregat, 5 de maig
“Sentir veus”, Caterina Almirall, CA Tarragona Centre d’Art, a Tarragona, 12 de maig
“La veu emancipada”, Oscar Holloway, ACVic Centre d’Arts Contemporànies, a Vic, 19 de maig
“Veu màquina”, Alexandra Laudo, Bòlit Centre d’Art Contemporani, a Girona, 26 de maig
“Reanimar la veu”, Joan Burdeus, Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, a Amposta, 2 de juny
El 28 d’abril, el Centre d’Art la Panera, acollirà l’episodi “La paraula no dita”, amb Fito Conesa, que aborda el tema que a vegades el discurs normatiu silencia qualsevol conversa o pensament diferent. Què hi ha d'aquestes veus que no han tingut cabuda en el relat consensuat? En aquest episodi Conesa desitja recuperar aquestes veus i s'hi aproxima als concordes de la composició musical que és en si el relat dels nostres dies, concordes que si bé no són la veu principal, creen el paisatge sonor que configura l'escena. Els artistes i les altres veus convidades donaran sonoritat a situacions que habitualment no són escoltades.