Més de 1.500 persones han visitat l'exposició “Feminista havies de ser” en dues setmanes

La mostra, organitzada per la Direcció General de Difusió del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda i l'Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, reivindica el feminisme d’una manera diferent i creativaEs podrà visitar fins al 16 de maig al Mercat del Pla de Lleida, després del seu pas pel Palau Robert, on va rebre més de 80.000 visites i pel Castell de CornellàEs realitzen visites concertades per a grups i s’han organitzat diferents activitats paral·leles a l’entorn de la mostra. Aquest dimecres tindrà lloc el concert de 4 dones artistes emergents, impulsat pel servei municipal dels Bucs d'Assaig "El Mercat" de l’Àrea de Joventut

Més de 1.500 persones han visitat l’exposició “Feminista havies de ser” en les primeres dues setmanes. La mostra, organitzada per la Direcció General de Difusió del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda i l'Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, reivindica el feminisme d’una manera diferent i creativa. Es podrà visitar fins al 16 de maig al Mercat del Pla de Lleida, després del seu pas pel Palau Robert, on va rebre més de 80.000 visites, i pel Castell de Cornellà, amb més de 3.200 persones. Es realitzen visites concertades per a grups i s’han organitzat diferents activitats paral·leles a l’entorn de la mostra. Aquest dimecres tindrà lloc el concert de 4 dones artistes emergents, impulsat pel servei municipal dels Bucs d'Assaig "El Mercat" de l’Àrea de Joventut.

La proposta de la comissària de l’exposició, Natza Farré, reflecteix la situació de discriminació sistemàtica de més de la meitat de la població mundial, el camí feixuc que cada dia han de suportar totes les dones només pel fet de ser-ho. El relat expositiu mostra com el masclisme embolcalla i condiciona la societat i porta a la invisibilització de les dones per a situar-les en un segon terme en molts àmbits.

L’exposició detalla situacions concretes i injustes per a les dones com ara la bretxa salarial, l’escassa presència en llocs de lideratge, l’assetjament sexual, la manca de polítiques de conciliació laboral, la banalització de la salut femenina, l’absència de veus de dones qualificades als mitjans de comunicació, l’assumpció de la majoria de tasques domèstiques i de cures i el menyspreu cap a un moviment de defensa dels drets humans.

Es tracta, en definitiva, de reivindicar la lluita feminista, tot posant en valor els camins possibles i necessaris per arribar, més aviat que tard, a la tan anhelada igualtat real.

L’exposició es pot visitar al Mercat del Pla, de dimarts a divendres de 17h a 20h; els dissabtes d’11h a 14h i de 17h a 20h,  i els diumenges i festius, d’11h a 14h. Els dilluns romandrà tancada. Es podran gestionar visites concertades, de dilluns a divendres i d’11h a 14h, a nomonlleida@gmail.com / 684 39 39 35.

Activitats paral·leles: aquest dimecres “Dones i música”

Aquest dimecres 21 d'abril, en el marc de les activitats paral·leles de l'exposició Feminista havies de ser, al Mercat del Pla tindrà lloc el concert de 4 dones artistes emergents, impulsat pel servei municipal dels Bucs d'Assaig "El Mercat" de l’Àrea de Joventut. D’aquesta forma es reafirma el compromís de l’Ajuntament de Lleida amb la promoció de la igualtat de gènere en l’escena musical de la ciutat.

El servei dels Bucs d’assaig treballa des de fa 2 anys en el projecte “Bucs en Femení”, un cicle de concerts de caràcter anual en què es promou la figura de la dona dins l’àmbit musical local, en especial la d’artistes emergents. Després d’aquest temps de pandèmia sense poder organitzar cap concert, és un estímul poder presentar avui 4 propostes totalment novadores a la nostra ciutat: itsasgorak, Eva Ruiz, abril i Miarnaus.

També cal remarcar que dues de les propostes que es presenten avui (abril i Miarnaus) formen part del projecte d’acompanyament musical “Buc-Lab”, que posa a l’abast dels i les artistes tota una sèrie de recursos i suport especialitzat per ajudar a fer créixer els seus projectes.

Itsasgorak: cantautora de les terres de ponent, procedent de Vilanova de Bellpuig, però assentada a Lleida. Canta per sentir els embats de la vida, per refermar les nostres arrels personals, per parlar del que portem en el nostre interior. La música és la seva aliada i companya.

Eva Ruiz: cantautora que practica un estil eclèctic, que va des del folk i el soul fins a rock i el reagge. Amb una veu potent i una posada en escena molt directa.

Abril: jove cantautora de Lleida, compon les seves pròpies cançons dins un estil entre l’indie i el pop. Les seves lletres són en català i en anglès. Sempre va acompanyada de la seva guitarra i el seu ukelele. La música és el seu mitjà d’expressió preferit.

Miarnaus: “Un recés de pau i tranquil·litat en aquests temps incerts. Un paradís per compartir amb els amics”, aquesta és l’essència de Miarnaus. Un grup lleidatà que ens presenta la seva versió acústica amb part de la formació. Dins un estil indie-pop ens proposen temes en què les emocions i les rialles siguin el més important.

Dijous, 22 d’abril

“Relats per a un món millor”. Diàleg amb les escriptores Montse Sanjuan, Glòria Martín i Aroa Méndez

Dimecres, 28 d’abril

Taller de memes feministes a càrrec de Marta Sesé i Ricardo Pérez-Hita d’Higo mental

Dijous, 29 d’abril

“L’escola en clau d’igualtat”, taller participatiu amb la col·laboració de Llavors de Vincle i del Consell Municipal de les Dones

Dimecres, 5 de maig

“Jocs igualitaris”. Ludoteques municipals

Dijous, 6 de maig

Taller espais segurs i festes lliures de sexisme a càrrec de Blanca Valdívia del Col·lectiu Punt6

Dimecres, 12 de maig

Visita guiada a l’exposició (2 grups) i "Dones i arts escèniques": Espectacle "OFEC", de la companyia de teatre Les Cícliques, seguit de debat moderat per Margarida Troguet, amb la col·laboració de Dones a Escena. 

Dijous, 13 de maig

"Periodisme i feminisme”. Diàleg amb les periodistes Natza Farré Maduell, Anna Gómez Marsol, Estela Busoms González i Laura Cortés Milán com a moderadora, amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes – Demarcació de Lleida