L’art i la cultura, protagonistes a la diada institucional de Sant Jordi

La Seu Vella ha acollit un espectacle de dramatúrgia, música i plàstica sobre textos literaris d’autors i autores de les Terres de Lleida per celebrar la DiadaEl Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha destacat com llegir i consumir art “ens obre les portes a nous mons, ens nodreix l’ànima i anima l’esperit crític”

La Plaça dels Apòstols de la Seu Vella ha acollit aquest matí l’acte institucional de celebració de la Diada de Sant Jordi organitzada per les institucions lleidatanes, que ha tingut l’art, la literatura i la cultura com a protagonista, gràcies a un espectacle multidisciplinari amb dramatúrgia, música i plàstica sobre textos literaris d’autors i autores de les Terres de Lleida.

L’actuació ha comptat amb Jaume Belló i Ares Piqué a les veus, música de Jordi Gasión i la participació de la pintora Alba Santacreu. En representació del món sanitari i educatiu, Glòria Miranda i Iolanda Dolcet han llegit també uns textos literaris.

Els materials triats per aquesta representació forma part de l’obra de Jordi Gasión, Ignasi Revés, Magí Morera, Carme Romia, Josep Carner-Ribalta, Isabel Solsona, Manuel de Pedrolo, Concepció González-Maluquer, Joan Duch, Josefina Vidal, Guillem Viladot, Rosa Fabregat, Jaume Pont, Pere Rovira, Lola Miquel, Pere Pena, Maria Mercè Marçal Josep Borrell, Amat Baró, Gabriel Pena, Àngels Marzo, Xavier Macià, Meritxell Nus, Jaume Agelet, Víctor M. Verdú, Josep Iglésies i Guizard, Marta B., Enric Boluda, Màrius Torres, Jordi Jové, Txema Martínez i Ramon Camats.

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha participat en l’acte i ha destacat que “llegir o consumir art no ens fa més savis ni millors ni més lliures, però sí que ens obre les portes a nous mons, i en molts casos ens nodreix l’ànima i anima l’esperit crític”. Pueyo, que ha citat un article de la periodista Natza Farré al diari Ara, ha animat als lleidatans a celebrar la Diada complint la tradició de regalar llibres i roses, ja que l’any passat va ser impossible fer-ho.

“Sincerament, ens calen excuses i celebracions per aixecar els ànims de la ciutadania, primer per la salut emocional de tothom i després també, siguem francs, per una activitat econòmica que també ha estat víctima d'aquesta pandèmia. Viure les tradicions és una bona manera de reforçar l'autoestima col·lectiva com a ciutadans i ciutadanes. A més, a més tenim la sort de poder gaudir una de les diades més boniques, on les roses, els llibres comparteixen protagonisme”, ha afegit durant el seu parlament en aquest acte, que també ha comptat amb la participació del regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant.

Per la seva part, el president de la Diputació, Joan Talarn, ha destacat que Sant Jordi és una “data emblemàtica que ens defineix com a país i societat” i que per aquest motiu resulta “important recuperar aquesta jornada de cultura, harmonia i civilitat” de la manera que fos possible en la situació actual de pandèmia.

Per la seva banda, Ramon Farré, delegat del govern de la Generalitat a Lleida, ha elogiat la importància de celebracions artístiques com la d’avui en un entorn immillorable com el de la Seu Vella.

Després dels parlaments, ha tingut lloc la inauguració de l’exposició “Pedra amb Pedra” situada al claustre de la Seu Vella, amb 37 obres de l’escultora Marta Pruna, lligades al fet de llegir i escriure.