L’Ajuntament de Lleida aprova el nou model de tarifació progressiva de les Escoles Bressol Municipal

Miquel Pueyo: “Les mesures per contenir la Covid-19 han de ser compatibles amb el manteniment i represa de la vida de la ciutat” El Ple aprova 16 línies d’ajuts en els àmbits de l’educació, la defensa de la inclusió i la igualtat de gènere i el suport a les entitats que treballen els serveis socials Sandra Castro: “Implementem un sistema més just i equitatiu i flexible per a les famílies”David Melé, de JuntsxCat, pren possessió de l’acta de regidor Aprovats el reglament del Consell de la Ciutat i el Document Únic de Protecció Civil Municipal

El ple de l’Ajuntament de Lleida corresponent al mes d’abril ha començat amb la presa de possessió de David Melé, de JuntsxCat, com a nou regidor de l’equip de govern de l’Ajuntament de Lleida. Melé, que substitueix la regidora Anna Campos, compta amb una extensa trajectòria a l’Horta de Lleida. En la seva intervenció prèvia a l’inici de l’ordre del dia del ple, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha anunciat que ha traslladat al conseller d’Interior, Miquel Sàmper, l’acord conjunt de totes les forces de la Paeria i els agents socials i econòmics de la ciutat, refusant que hi hagi un tractament diferenciat per Lleida pel que fa a restriccions derivades de la pandèmia. El Paer en cap ha ressaltat que els ajuntaments han “assumit el rol de lideratge i de forçar el compromís per forçar la reactivació de l’economia i la tornada a la normalitat d’una manera justa i equitativa per la ciutadania”.

Escoles Bressol
Durant el plenari, els regidors han aprovat el nou model de tarifació progressiva de les Escoles Bressol municipals. Aquest model, que ha defensat la tinent d’alcalde i regidora d’Educació Sandra Castro, segueix la recomanació del Síndic de Greuges de Catalunya de l’any 2015 i ja s’aplica en altres grans ciutats de Catalunya.
Castro ha explicat que el nou sistema de taxes anivella l’accés de totes les famílies a l’educació de 0 a 3 anys i s’aplica amb l’objectiu clar d’aconseguir una major equitat: “Molts infants amb necessitats educatives es quedaven a casa. El nou sistema permet adaptar les quotes a les necessitats de les famílies i incorpora novetats que ens havien sol·licitat com la quota de servei de menjador de mig mes o l’ampliació de l’horari d’acollida al matí i a la tarda”, ha remarcat.
La modificació de l’Ordenança Fiscal 2.11 juntament amb la modificació puntual de l’OF 2.4 per serveis educatius en relació amb les tarifes aplicables a les EBM, ha estat objecte de debat entre els diferents grups de la corporació. El portaveu del Partit Popular, Xavier Palau, ho ha qualificat com a “la decisió més trista des que estem a la Paeria, es tanquen escoles i pugen taxes”; la portaveu de C’S, Àngeles Ribes, ha dit que el nou model va “en contra de la conciliació familiar i de fer una ciutat més humana”. Per la seva banda, la regidora Begoña Iglesias, del grup municipal del PSC, ha qualificat el nou sistema “d’injust amb escoles més cares i més famílies excloses”.
Suspensió taxes de vetlladors
Dins l’àmbit de la Comissió d’Economia el ple de la Paeria ha aprovat per unanimitat la suspensió parcial de l’aplicació de les Ordenances Fiscals pel que fa a les taxes per vetlladors i terrasses en les taxes de via pública des de l’1 de maig al 30 de juny de 2021.
També s’ha aprovat suspendre l’aplicació dels apartats b.1 i b.2 de l’epígraf 1r de la tarifa 3a sobre Mercats ambulants periòdics de l’ordenança fiscal 2.9, la taxa per mercats, des de l’1 de maig al 30 de juny, i aplicar aquesta suspensió a tots els fets imposables meritats des de l’1 de gener de 2021.
També ha comptat amb el suport unànime de la corporació el conveni amb la Diputació per a la Campanya de treballadors temporers de 2021 pel qual l’ens provincial aportarà 300.000 euros per al pla d’atenció als temporers.
S’ha aprovat també en la sessió ordinària del mes d’abril el Pla de Sanejament Financer amb 14 vots a favor, 12 en contra i 1 abstenció, les bases per a la concessió d’ajuts per al foment de la participació comunitària i el voluntariat als barris de la ciutat de la regidoria de Participació Ciutadana.
Aprovació del Reglament del Consell de Ciutat
El ple de la Paeria ha aprovat també el reglament del Consell de Ciutat, que serà el màxim òrgan consultiu i de participació de la Paeria. La regidora Elena Ferre ha expressat la voluntat que aquest sigui un espai ciutadà on debatre i promoure una àmplia participació de la ciutadania.
“El reglament del Consell és un dels compromisos del govern d’entesa”, ha destacat l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, qui ha remarcat la importància de la posada en marxa d’aquest ens: “El Consell és un model de participació modern i decidit i anava en el programa electoral dels tres grups que constitueixen aquest Govern d’Entesa i és un compromís amb la ciutadania, no un brindis al sol”.
S’ha aprovat amb 14 vots a favor (ERC, JuntsxCat i Comú), 10 vots en contra (PSC i C’s) i l’abstenció del grup municipal del PP i del regidor Sergio Gonzàlez.
També s’ha aprovat definitivament en el ple del mes d’abril el DUPROCIM, el Document Únic de Protecció Civil, que permetrà organitzar millor els serveis de prevenció, catalogar els recursos existents i actuar en casos d’alerta per minimitzar els efectes causats per riscos de nevada, vent, inundacions, terratrèmol, transport de mercaderies perilloses, accident químic, accidents en el transport de viatgers per ferrocarril i pel risc radiològic.
Impuls de l’estació de Vilanoveta i aprovació de la modificació de la qualificació del Bosquet de Palauet de la Bordeta
El ple de la Paeria ha aprovat per unanimitat la modificació puntual del planejament general que permetrà reactivar l'estació ferroviària situada vora l'LL-11. L’aprovació d’aquest expedient suposa un pas endavant en l’impuls d’aquesta estació perquè permetrà augmentar la seva capacitat d’emmagatzematge i el seu creixement.
També s’ha aprovat, amb els vots a favor de l’equip de govern i en contra de PSC, C’s i PP, a més de l’abstenció del regidor Sergio Gonzàlez, la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana de Lleida per la requalificació del sistema d’espais lliures, a parcs urbans, del Parc del Bosquet de Palauet de la Bordeta.
El tinent d’alcalde Sergi Talamonte ha destacat que el Bosquet, que té una superfície de més de 30.000 m2, constitueix “una zona verda essencial pel barri i una peça important per a la xarxa d’espais verds de la ciutat, a més de ser el primer bosc urbà de Lleida fet amb els veïns, els 200 arbres nous que hi ha els han plantat famílies del barri”,
Entre els expedients de la comissió informativa de Polítiques de la gestió urbanística i la mobilitat, també s’ha donat llum verda amb l’aprovació de tots els grups el Pla de Millora Urbana de cinc habitatges unifamiliars al carrer Baldomer Gili i Roig.
Finalment, de l’àmbit d’urbanisme, el ple ha aprovat per unanimitat la suspensió de llicències en sòl no urbanitzable i sòl urbanitzable no delimitat per usos i obres d’instal·lacions de parcs solars i fotovoltaics.
En matèria de joventut, s’han aprovat per unanimitat les bases per a la concessió d’ajuts a projectes d’entitats culturals, per a subvencions destinades a projectes adreçades a consolidar el teixit associatiu juvenil i per a ajuts a la creació de cooperatives de treball impulsades per persones joves.
16 línies de subvencions
El Ple del consistori també ha aprovat les bases per a la concessió d’ajuts en 16 línies que tenen a veure en els àmbits de l’educació, la defensa de la inclusió i la igualtat de gènere i el suport a les entitats que treballen els serveis socials.
Totes les bases sotmeses a votació han estat aprovades per una àmplia majoria del plenari, tret de la que fa referència a les subvencions destinades a potenciar l’escolaritat en educació infantil en zones amb dèficit d’oferta municipal, ja que els grups de l’oposició han interpretat que era una manera de compensar el dèficit creat en no prorrogar el conveni concertat amb les dues escoles bressol del barri del Clot. La portaveu del PSC, Cristina Morón, ha recriminat l’equip de Govern “haver generat un problema i posar un pegat com a solució”.
El portaveu del PP, Xavier Palau, ha justificat l’abstenció en tres de les 16 bases proposades en considerar que tenien una component ideològica i poc neutral; quelcom que també ha compartit la portaveu del grup municipal de Ciutadans, Maria Burrel, ja que ha afirmat que anaven destinades a “lobbys afins”, més que a projectes d’emprenedoria que haurien contribuït a una igualtat equitativa i real.
La tinent d’alcalde Sandra Castro, que ha defensat aquest bloc de 16 línies d’ajuts, ha manifestat que aquesta convocatòria “és el reflex dels valors del Govern d’Entesa, compromès amb els drets humans i amb els drets dels infants, sigui quina sigui la seva situació; compromesa amb els objectius de desenvolupament sostenible; amb la prevenció de les violències; compromesa amb l’àmbit educatiu i de la igualtat de gènere; i també compromesa amb la Lleida saludable, al costat de persones que treballen per l’esport de base, femení i inclusiu, i també al costat de totes aquelles entitats que treballen els hàbits saludables per la ciutadania”.
Per altra part, abans de passar a debatre les mocions, el ple de la Paeria ha aprovat per unanimitat la constitució de la Junta Arbitral de Consum de l’Ajuntament de Lleida, en donar el vistiplau a un conveni de col·laboració amb el Ministerio de Consum i l’Agència Catalana de Consum.
Un altre acord pres per unanimitat aquest matí ha estat el conveni amb les associacions de comerciants de la ciutat, per a promocionar actuacions en la via pública, encaminades al foment i a la recuperació del dinamisme comercial.
Mocions
El ple de l’Ajuntament ha sotmès a debat quatre mocions. Tres d’elles han estat consensuades i han comptat amb el suport de tots els regidors i l’altra ha estat confrontada pels diversos portaveus.
Esquerra Republicana ha presentat una per reclamar mesures de prevenció, detecció i suport a la salut mental del jovent; el PSC n’ha fet una segona perquè l’Ajuntament insti a la Generalitat a la reducció de les llistes d’espera del sistema sanitari català, i Ciutadans ha tramitat la que demana la creació de vals de consum local.
Abans d’aquestes tres mocions, s’ha debatut la presentada pel grup de Junts x Cat de suport a una Llei d’Amnistia. El regidor Joan Ramon Castro ha estat l’encarregat de defensar-la, apel·lant a la necessitat d’un diàleg democràtica que resolgui el conflicte polític, que ha dut gent a la presó i l’exili i que té encausats a 3.000 persones. “Una via de solució que només és possible amb la Llei d’Amnistia”, ha dit.
La moció ha estat aprovada en quatre punts: els que estableixen el posicionament de la Paeria a la petició de la promulgació de la, el que declara que la via judicial no és una resposta vàlida a l’exercici dels drets polítics, el que demana la llibertat dels polítics empresonats i les mesures contra els responsables de la repressió. Aquest text declaratiu ha tingut el suport d’ERC, Comú i JxCat; el contrari de PSC, C´s i PP i l’abstenció.
No obstant això, el punt de la moció que demanava que l’Ajuntament de Lleida fes una crida a la societat i el teixit associatiu de la ciutat a mobilitzar-se en pro de la llei ha estat rebutjada, en produir-se un empat, que s’havia de resoldre pel vot de qualitat de l’alcalde. Després de l’assessorament del vici-secretari, s’ha votat per separat aquest punt, que ha estat rebutjat mercès als 13 vots del PSC, Ciutadans, PP i el regidor no adscrit, Sergio González, i l’abstenció dels paers del Comú de Lleida.
La portaveu del PP ha justificat el seu vot en afirmar que els causants del conflicte eren els que van voler saltar-se la llei, malgrat els advertiments. El Comú de Lleida, a través Elena Ferre, s’ha posicionat en trobar una sortida dialogada al conflicte polític i que no calia tancar-se a cap possibilitat, fins i tot l’indult. Ángeles Ribes, per part de C’s, ha recriminat els independentistes voler imposar la seva voluntat a la meitat dels catalans que no pensen com ells. El PSC, mitjançant Jaume Selles, ha titllat la moció de JxCat d’excusa per cridar l’atenció i captar audiència vers el processisme, tot i estar mancada de rellevància.
La moció ha comptat amb el suport del portaveu d’ERC, Jaume Rutllant, que tot defensant el dret dels pobles a l’autodeterminació, ha apel·lat la solució política com a únic recurs per a resoldre els conflictes polítics.