Miquel Pueyo diu que “la Fira de Titelles segueix prioritzant els valors que la defineixen com a fira professional, eina divulgativa i de participació ciutadana, tot apostant per la qualitat per damunt de la quantitat”

L’alcalde i la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, inauguren el certamen, que ha arrencat aquest vespre amb l’espectacle “The Mountain”, de la companyia catalana Agrupación Señor Serrano 31 companyies, 115 actuacions i 300 professionals participen en la 32a Fira de Teatre de Titelles de Lleida que se celebra fins al diumenge i comptarà amb 2 estrenes absolutes, 1 d’una companyia catalana i l’altra d’una italiana En aquesta edició, complint totes les mesures de seguretat, se seguirà acollint espectacles a l’aire lliure però en espais amb control d’accés i aforament i, també, en espais tancats

L’espectacle ‘The Mountain’, de l’Agrupación Señor Serrano, una de les companyies nominades als Premis de la Crítica en les categories de Noves Tendències i Eines digitals, ha donat el tret de sortida aquest vespre a la 32a Fira de Teatre de Titelles de Lleida que, fins al diumenge, convertirà Lleida en la capital dels titelles i titellaires.

El paer en cap, Miquel Pueyo, i la consellera de Cultura de la Generalitat, Àngels Ponsa, han estat els encarregats d’inaugurar oficialment la Fira en el Teatre de la Llotja, acte en el qual han estat acompanyats de la vicepresidenta de la Diputació, Estefania Rufach, i els codirectors del certamen, Elisabet Vallvé i Oriol Ferre.

L’alcalde en la seva intervenció posant en relleu que “la Fira de Titelles segueix prioritzant els valors que la defineixen com a fira professional i com a eina divulgativa i de participació ciutadana, tot apostant per la qualitat per damunt de la quantitat”.

Miquel Pueyo ha destacat que “la Fira s’ha guanyat el prestigi que la segueix, sent l’única fira d’aquestes característiques a l’Estat espanyol i fent de Lleida una autèntica festa. Una festa que enguany es veurà minvada, amb limitació d’aforament i mesures restrictives, però que en essència mantindrà aquest vessant”.

Per la seva part, la consellera de Cultura ha animat als assistents a la Sala Ricard Viñes del Teatre de la Llotja a gaudir de la Fira de Titelles, que tenim el goig de poder recuperar d’una forma gairebé normalitzada, després que hagués de suspendre’s l’any passat.

Al llarg dels pròxims tres dies, Lleida gaudirà d’un ampli ventall d’espectacles que inclouran des de propostes tradicionals fins a d’altres de més innovadores; espectacles de sala i de carrer; per a totes les franges d’edat, amb un total de 115 actuacions, que es realitzaran en 14 espais entre sales i espais tancats i aire lliure
La 32a edició de la Fira, complint totes les mesures de seguretat, seguirà acollint espectacles a l’aire lliure però en espais amb control d’accés i aforament i, també, en espais tancats. Per raó de la situació actual, no es veuran les places atapeïdes de gent com és costum, malgrat que es mantindrà igualment l’esperit de festa popular. En aquesta edició, per fomentar la participació de professionals que per motius sanitaris no es puguin desplaçar a Lleida per una banda i per l’altra, perquè les restriccions han fet que hi hagi companyies d’alt valor artístic que no han pogut ser presents a la graella d’espectacles, els professionals podran veure espectacles diferents dels presencials durant deu dies de forma virtual.

L’any 1990, el Centre de Titelles de Lleida va crear la Fira de Teatre de Titelles de Lleida i, des dels seus inicis, el seu propòsit ha estat ser una plataforma de mercat per a la professió titellaire, així com una plataforma de divulgació artística, potenciant alhora el valor festiu que comporta la presència del públic als espectacles.

Des d’aleshores i pas a pas, la Fira ha anat aprofundint en el seu caràcter de mercat, s’ha anat beneficiant de les millores d’infraestructures teatrals de la ciutat i ha crescut en convocatòria, qualitat artística, en assistència de programadors de sales i teatres nacionals i internacionals i en implicació del públic.

Una programació internacional i amb estrenes
Al llarg dels tres dies de programació, 31 companyies, 115 actuacions i 300 professionals participaran en la 32a Fira de Teatre de Titelles de Lleida.
De les 31 companyies participants, 13 són catalanes, 10 provinents de diverses autonomies espanyoles i 3 estrangeres. Atenint-nos a les dificultats de mobilitat existents, s’ha apostat per companyies de països propers, per facilitar així la seva assistència.
Un total de 7 estrenes: 4 a Catalunya, 1 cinematogràfica, una estrena en català i 2 estrenes absolutes
Enguany, la Fira de Titelles comptarà amb un total de 7 estrenes, 6 d’elles són espectacles, i una estrena cinematogràfica.
Entre les estrenes absolutes, una està protagonitzada per la companyia catalana Galiot Teatre, mentre que l’altra anirà a càrrec de la italiana Di Filippo Marionette.
Galiot Teatre presentarà per primer cop la seva instal·lació “Gira Volta Titelles”, composta de teatrets de titelles fets amb material reciclat, un muntatge amb la participació directa de l’espectador.
Per la seva banda, la italiana Di Filippo Marionette estrenarà “Variations”, un espectacle de titelles de fil, en què la interacció entre el titella i els titellaires és la protagonista.
La Fira comptarà també amb cinc estrenes a Catalunya: “Kalek”, de la companyia madrilenya El Retablo; “Eco”, dels andalusos Ymedioteatro; “La leyenda de Sally Jones”, dels castellans Baychimo Teatro, i “Mr. Blue Sky”, dels valencians La Fam Teatre es veuran per primer cop a Catalunya en el marc de la Fira, a més de la pel·lícula “Anima Animae Animam”, de la companyia Zero en Conducta.
“Kalek, de la companyia El Retablo, no només serà estrena a Catalunya, sinó que també ho farà en català.
Espectacles per a tots els públics
Com ja és habitual, la Fira comptarà amb moltes propostes adreçades als infants com “Kalek” d’El Retablo, “Hamelí” de la companyia Xip Xap, “Núvol Núvol” de Periferia Teatre, “Orfeo” dels madrilenys La Canica Teatro i “O Ninho” dels portuguesos Partículas Elementares.
En aquesta edició i amb la ferma voluntat de seguir apostant pels espectacles familiars, hi ha moltes produccions per aquesta franja d’edat. Així, doncs, el públic podrà gaudir de companyies de casa, com el Centre de Titelles de Lleida amb “Kujira”; Puck Cinema Caravana, amb el seu espai “Puck i la seva troupe”; Holoqué amb la seva “Caixeta”; Campi qui Pugui amb els seus “Pigs”, i Jam amb “Le voyage”.
Les companyies catalanes Eudald Ferré, Cia Minimons, Galiot Teatre i Agrupación señor Serrano sumen a aquesta franja d’edat els seus espectacles “La “petita” Moby Dick”, “Un teatre al jardí”, “Gira Volta Titelles” i “Prometheus”, respectivament.
Entre els espectacles familiars, també hi trobarem Teatre de l’Abast que, amb una producció conjunta amb Zero en Conducta, representarà el seu “Rob”, i els mallorquins Hotel Iocandi amb “Peix”.
També en la franja familiar, però en aquest cas per a més de 10 anys, hi haurà l’estrena d’“Eco”, d’Ymedioteatro, i de “La leyenda de Sally Jones”, de Baychimo Teatro.
Destacar espectacles familiars de caire internacional amb “Variations”, de la italiana Di Filippo Company, i “Bidouille Ex Machina”, dels francesos Théâtre Mu.
El públic juvenil i adult també hi té lloc entre els titelles i podrà gaudir d’una àmplia oferta d’espectacles.
Qualificats de juvenil–adult, hi ha “Historia Universal”, del català David Espinosa; “M.A.R.”, de la madrilenya Cía. Andrea Díaz Reboredo; “Espejismo”, de l’andalusa El espejo negro; “The Mountain”, de la catalana Agrupación Señor Serrano; “Mr. Blue Sky”, de la Fam Teatre, i “El lloc de ser nosaltres”, de la companyia Pep i Sira Aymerich.
Espectacles al carrer
En aquesta edició, la Fira continua acollint espectacles als espais oberts, tot i que en ubicacions alternatives per tal de garantir el control d’accés i el registre previ que les mesures vigents demanen. Un espectacle itinerant recorrerà la Plaça de la Llotja. És el cas de la companyia lleidatana Centre de Titelles de Lleida que presentarà per primer cop a Lleida la seva balena “Kujira”.
La plaça del Museu de Lleida acollirà per la seva banda l’espectacle “Peix” de la companyia Hotel Iocandi.
Espai instal·lacions
En aquesta edició i com a novetat hi haurà l’espai instal·lacions. Un espai que acollirà quatre instal·lacions de sengles companyies diferents, tres de les quals formen part de l’acabada de crear associació Col·lectiu Galleda. Una associació que aplega les companyies que es dediquen a les instal·lacions de carrer i sorgida per reivindicar la seva existència.
En aquest espai hi haurà “Un teatre al jardí”, “Puck i la seva troupe”, “La Caixeta” i “Gira Volta Titelles”, de les companyies catalanes Cia. Minimons, Puck Cinema Caravana, Holoqué i Galiot Teatre, respectivament
Aquest espai estarà ubicat al pati del Convent de Santa Clara i l’accés al mateix es farà amb entrada..
La Fira professional: 13es Jornades Tècniques
L’Espai PRO es presentat com un lloc de trobada, reunió i negoci, exclusivament per als professionals que es desplacin a Lleida per a conèixer les noves propostes i aprofitar aquesta especial plataforma de mercat. És un dels espais que més defineixen la filosofia d’una fira, i és on les companyies poden establir contacte directe amb els programadors o distribuïdors. En aquesta edició no comptem amb l’espai físic, però si com a espai d’intercanvi.
Dins les activitats professionals, destaquen les 13es Jornades Tècniques, que inclouen: una trobada professional, un Speed Meeting, dos tallers i quatre presentacions.
Per quart any la Fira mantindrà la figura de la facilitadora, Margarida Troguet, la funció de la qual consisteix a posar en contacte a professionals que no es coneixen, sigui per iniciativa pròpia o bé donant resposta a encàrrecs de professionals que necessitin contactar amb algú en concret.
Per altra part, assenyalar que la Fira acull la residència de la companyia italiana Di Filippo Marionette, per tal que pugui treballar en la seva darrera producció i ultimar-ne els detalls de cara a la seva estrena absoluta en el marc de la Fira.