Miquel Pueyo: “Les llibertats d’expressió i d'informació són part indestriable del conjunt de llibertats que cal garantir”

“Periodisme Amenaçat”, lema del VI Simposi sobre Llibertat de Premsa 

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha participat en la inauguració del VI Simposi sobre Llibertat de Premsa que enguany té com a lema “Periodisme amenaçat”.

El paer en cap ha remarcat que “llibertat de premsa és que cap interès individual -o polític, o econòmic- posi en perill el rigor i la deontologia. Les llibertats d’expressió i d'informació són part indestriable del conjunt de llibertats que cal garantir a qualsevol societat i a tots els membres que la integren perquè, al capdavall, són drets fonamentals i com a tal cal preservar-los”.

El simposi l’organitzen la Universitat de Lleida i el Col·legi de Periodistes de Catalunya amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida. La benvinguda institucional l’han presidit el paer en cap, Miquel Pueyo; Estefania Rufach, vicepresidenta de l'Institut d’Estudis Ilerdencs; Joan Busqueta, vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la UdL, i Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Pueyo ha remarcat que “llibertat de premsa és que els professionals de la informació puguin exercir amb garanties, seguretat i independència. Llibertat de premsa és poder parlar o publicitar el referèndum de l’U d’Octubre sense haver de rebre, per exemple, la visita de la Guàrdia Civil a les redaccions i és, també, poder fer un documental sobre la caça furtiva a Burkina Faso sense que t’assassinin”. A l'inici de l'acte, s'ha fet un minut de silenci en record dels periodistes David Beriain i Roberto Fraile.

Miquel Pueyo ha asseverat que la llibertat de premsa és, també, que no siguin estrictament necessàries les campanyes com prou agressions a periodistes: “dur -o no dur- un braçal o una armilla taronja no hauria de convertir ningú en un objectiu d’agressions o vulneracions de dret”. Tot seguit, ha qualificat d’"intolerable" la xifra d’incidents que registra el nou Mapa de la Censura del Grup de Periodistes Ramon Barnils: “en el que portem d’any ja n’hi ha més de 60 de comptabilitzats. L’any passat -en un any atípic amb poca mobilitat- en van ser 155 i el 2019 en van ser 260. Val la pena reflexionar-hi”.

El simposi se celebra en dues jornades, el 26 d’abril i la d’avui, 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa.