L’alcalde Miquel Pueyo visita l’exposició “La vaga de la Canadenca” al Museu de l’Aigua

És una mostra itinerant produïda per la Generalitat de Catalunya que forma part dels actes de commemoració dels 100 anys de l’efemèride Amb motiu de La Nit dels Museus 2021, el dia 15 de maig, es realitzarà una visita guiada amb la comissària de l’exposició, Dolors Domingo 

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha visitat aquest migdia l’exposició “La vaga de la Canadenca”, que es pot veure al Museu de l’Aigua, al Campament de la Canadiense, fins el dia 26 de maig. Han assistit també a la visita el regidor de Cultura Jaume Rutllant, el delecat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, i el director dels SSTT de Treball, Afers Socials i Famílies, Vidal Vidal.

Es tracta d’una mostra itinerant produïda pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya emmarcada en els actes de commemoració dels 100 anys de la vaga de la Canadenca i que es va estrenar l’any 2019. L’èxit de la mostra ha fet que se n’hagi fet una nova versió que recorrerà diferents punts de Catalunya. Ha estat instal·lada a Camarasa, ara es pot visitar a Lleida i després recorrerà altres poblacions com Vilamòs, Esterri d’Àneu i Balaguer i Tàrrega.

L’exposició està comissariada per Dolors Domingo, experta en la construcció de la presa de Camarasa i la vaga del 1919.


Història de la vaga de la canadenca
L’any 1919 un conflicte laboral a l’empresa Riegos y Fuerza del Ebro, coneguda com La Canadenca, va generar una vaga general i la paralització de la ciutat de Barcelona entre els mesos de febrer i març. Després de nombrosos conflictes, mítings, repressió sindical i negociacions entre l’empresa, el govern i els sindicats, es van obtenir algunes millores, entre les quals destaca la jornada laboral de 8 hores diàries, decretada a tot l’Estat.
La vaga va tenir un precedent a Camarasa, on els obrers de la presa que en aquells moments estava en construcció es van declarar en vaga l’1 de desembre de 1918. Després d’uns dies de conflictes entre sindicats, empresa i policia, es va decretar la vaga general a la província. Tanmateix, la forta repressió i la coerció van fer que els obrers donessin per acabada aquesta vaga el 14 de gener de 1919. Les reclamacions de Camarasa es van reprendre uns dies més tard a Barcelona.
A Barcelona, el conflicte es va iniciar a finals de gener, i es va estendre per tota la companyia hidroelèctrica i el sector, fins a paralitzar la ciutat, nacionalitzar l’empresa i aconseguir millores laborals destacades. El conflicte va donar per acabat a mitjans d’abril.
En tot el curs dels esdeveniments destaca el paper clau de Salvador Seguí, Noi del Sucre. Seguí va ser clau per l’acceptació de les condicions ofertes per l’empresa, en el famós míting de les Arenes.

L’exposició a Lleida

L’exposició es troba instal·lada a l’exposició permanent “La força de l’aigua. El Dr. Pearson i les obres de La Canadiense a Lleida”. S’ha concebut com un complement i aprofundiment en els temes tractats en l’exposició existent. La seu central del Museu de l’Aigua de Lleida es troba en unes antigues instal·lacions de l’empresa (el campament de transmissió de Lleida, al costat del canal de Seròs).
L’any 2019 el Museu de l’Aigua j va rememorar els fets de la vaga de la Canadenca amb una exposició de producció pròpia de petit format, que repassava la cronologia dels fets. Paral·lelament, va tenir lloc una conferència a càrrec d’Antonieta Jarne i una sortida a la central de Camarasa. Ara la intenció és ampliar el coneixement dels fets i remarcar la importància de la Canadenca per les Terres de Lleida i les reivindicacions obreres.
Visita guiada durant la Nit dels museus
Amb motiu de La Nit dels Museus 2021es realitzarà una visita guiada amb la comissària de l’exposició, Dolors Domingo el dissabte 15 de maig a les 18.00 h. Per aquesta activitat cal inscripció prèvia al correu museuaigua@paeria.cat
Horaris de visita: de dimarts a divendres de 10 a 14 h i dissabtes de 17 a 20h. Entrada lliure.