La Fundació Pi i Sunyer reconeix la “Mesa Transversal per a la recuperació de la ciutat” com una bona pràctica de govern i gestió municipal
En l’edició especial COVID-19 del Banc de Bones Pràctiques dels ens localsLa Mesa es va constituir el passat mes de setembre amb la participació d’una cinquantena de representants d’entitats de tots els sectors, institucions, col·legis professionals per donar veu i recollir les inquietuds i demandes del conjunt de la ciutadania
La Fundació Pi i Sunyer ha reconegut en l’edició especial COVID-19 la “Mesa Transversal per a la recuperació de la ciutat” impulsada per l’Ajuntament de Lleida en el Banc de Bones Pràctiques dels ens locals, que identifica i difon experiències innovadores de govern i gestió municipal.
Un cop recollides i analitzades les propostes i fetes les valoracions, la Fundació Pi i Sunyer a l’edició d’enguany del Banc de Bones Pràctiques (Edició especial COVID-19) ha valorat que l’experiència de la “Mesa transversal per a la recuperació de la ciutat. Pla participatiu d'acció municipal” representa una aportació innovadora i de qualitat i pot servir de referència per a d’altres ajuntaments o entitats locals.
La Mesa tranversal per a la recuperació de la ciutat es va constituir el passat mes de setembre amb la participació d’una cinquantena de representants d’entitats de tots els sectors, institucions, col·legis professionals per donar veu i recollir les inquietuds i demandes del conjunt de la ciutadania. Els objectius de la mesa eren debatre i acordar mesures que contribuïssin a revertir els efectes de la crisi derivada de la Covid-19.
El passat mes de novembre es va celebrar la segona reunió de la Mesa Transversal per a la recuperació de la ciutat, amb l’objectiu de seguir treballant des de la diversitat i la participació directa de les entitats integrants de la mesa, en el futur de Lleida. En aquesta trobada, el paer en cap, Miquel Pueyo, va presentar el document de bases per a la recuperació econòmica de la ciutat que recollia les aportacions del teixit econòmic, social i cultural de Lleida representat a la mesa.
Les 40 entitats institucions de diversos àmbits que integren aquesta mesa van presentar 480 propostes en els diferents eixos temàtics -Governança i excel·lència operativa; Imatge, protecció i promoció de la ciutat; Igualtat, diversitat i inclusió social, i Emergència climàtica, ambiental i sanitària-amb l’objectiu global de situar la ciutat de Lleida i la ciutadania en les millors condicions per superar les conseqüències de la Covid-19.
L’alt grau de participació, aportació i diversitat de propostes que van fer les entitats que integren la Mesa Transversal van permetre l’impuls i la constitució del Consell de Ciutat com a espai de debat comunitari i transversal, més enllà de la mesa de la recuperació de la ciutat, centrada específicament als temes relacionats amb la Covid-19.
En el Consell de Ciutat, que ha de ser el màxim òrgan consultiu i de participació de l'Ajuntament, els representants de l'Ajuntament i la ciutadania debaten els afers principals de la ciutat amb la recerca constant del compromís i la corresponsabilitat.
Convocatòria especial del Banc de Bones Pràctiques - Edició Covid-19
Durant l’any 2020 i aquest 2021, la societat s’està enfrontant als reptes que representa la pandèmia de la Covid-19 i que afecta múltiples esferes de la vida. Els governs locals han hagut d’adaptar-se a aquestes condicions potenciant tots els recursos disponibles per atendre situacions marcades per la incertesa i la complexitat. Moltes d’aquestes actuacions han respost de forma àgil i eficient a aquests desafiaments. Per això s’ha considerat oportú i necessari que aquestes bones pràctiques es coneguin i serveixin de referència per altres governs locals.
A aquesta convocatòria es podia presentar alguna actuació destacable que, sobretot, estigués pensada per pal·liar els efectes de la crisi a mitjà i llarg termini, valorant especialment aquelles que atenguessin problemes com la desigualtat creixent, els col·lectius més vulnerables, el debilitament de les economies locals, l’adaptabilitat de les administracions, la coordinació amb actors governamentals i no governamentals i l’impacte de les noves tecnologies.
El Banc de Bones Pràctiques dels governs locals és un servei impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya, la Fundació Carles Pi i Sunyer d'estudis autonòmics i locals i els ajuntaments de més de deu mil habitants de Catalunya que identifica i difon experiències innovadores de govern i gestió municipal.