Lleida promou amb Girona i Perpinyà el Turisme Transfronterer Fluvial Sostenible a través del projecte europeu TTFS
El paer en cap, Miquel Pueyo, ha destacat la riquesa que el Segre aporta a la ciutat, especialment a l’Horta, i la seva activitat agroalimentària i els valors naturals. També ha valorat l’èxit de la col·laboració iniciada fa 4 anys en aquest projecte, amb la creació de la marca comuna ‘Via de Riu’ per promoure els entorns, les rutes i les activitats al voltant del Segre, el Ter i el Tet A través del projecte, s’han invertit a Lleida 660.000 euros en la recuperació i actuacions de millora d’entorns naturals i creació d'infraestructures per facilitar les visites als espais naturals dels rius Els dies 5 i 6 de juny tindrà lloc l’Aplec del Riu, jornada festiva simultània, amb l’organització d’activitats a l’aire lliure en les poblacions vinculades al TTFS
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyat del tinent d’alcalde Sergi Talamonte, ha presentat les actuacions que s’han desenvolupat a Lleida en els darrers quatre anys en el marc del projecte europeu TTFS, Turisme Transfronterer Fluvial Sostenible, que compta amb finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional a través dels projectes Interreg Poctefa. És un pla ambiciós de la Paeria, amb Turisme de Lleida, per promoure l’ecoturisme fluvial, que es desenvolupa amb quatre socis més: la Comunitat Urbana Perpinyà Mediterrània Metròpoli, com a caps de projecte; Perpignan Méditerranée Tourisme, l’Ajuntament de Girona i el Consorci del Ter. Pueyo ha explicat que s’han unit esforços per tirar endavant una xarxa de rutes de mobilitat sostenible vora els rius, promovent la biodiversitat, el descobriment de paisatges i l’ecoturisme actiu. En el cas de Lleida, marca la línia a seguir per a potenciar el turisme fluvial a la ciutat, de cara a la ciutadania i a persones visitants.
Aquest projecte es va iniciar l’any 2016 i conclou aquest any, després de diverses actuacions, per exemple, al Camí del Riu, als Aiguamolls de Rufea i la Mitjana, per donar valor al patrimoni natural i cultural. Pueyo ha assegurat que el riu Segre és un element clau de la identitat dels lleidatans i lleidatanes i que la història i configuració de la ciutat està vinculada al riu. Ha fet referència al 49 a.C. quan Juli César va venir a les ribes del riu per combatre els generals pompeians; els fronts de guerra els anys 1938 i 39 de la Guerra Civil o, més recentment, la riuada del 82, els primers Aplecs del Caragol o, amb la canalització, les passejades, entre altres. Per això, ha conclòs que cal seguir millorant el riu i el seu entorn, i donar-lo a conèixer.
De fet, així es recull en el Pla d’Acció Municipal (PAM), tal com ha indicat el tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge i Transició Ecològica. Talamonte ha indicat que el pla inclou la millora de la connectivitat dels espais vinculats al riu i treballar pel que fa a l’educació ambiental i el coneixement del medi. El regidor ha remarcat que, en l’emergència climàtica actual, cal vetllar per la conservació dels rius, per les avantatges que comporta, i per l’aportació a l’equilibri emocional, ja que hi ha estudis que apunten a la millora de la qualitat de vida de les persones que hi viuen al costat. Davant el canvi climàtic, ha afegit, s’ha de seguir treballant en aquesta direcció i s’ha d’aprofitar per donar continuïtat al projecte per conservar i assegurar el patrimoni natural.
El projecte europeu TTFS, amb un finançament de 2,2 M d’euros, ha suposat una inversió a Lleida de 660.000 euros. El treball conjunt ha permès la creació de la marca ‘Via de Riu’ amb l’elaboració de materials divulgatius, audiovisuals i educatius sobre els rius, per promoure els valors naturals, històrics, culturals i socials a l’entorn dels rius. A Lleida, les actuacions s’han estructurat en tres blocs:
1) La millora de la qualitat dels ecosistemes: entre altres, s’ha fet la plantació d’arbres i arbustiva, s’ha construït la ‘torre de la Biodiversitat’ per albergar fauna autòctona, s'han eliminat espècies invasores, s'han instal·lat caixes refugi per a ocells i ratpenats, etc.
2) Actuacions de millora d’infaestructura:
S’ha actuat al Camí del riu Segre, al seu pas per Lleida, que té una longitud de més de 15 km des de les escoles Alba, fins als Aiguamolls de Rifea, amb un recorregut per a vianants i ciclistes. S'estan finalitzat ó les obres del darrer tram del Camí del Riu Nord, que unirà la ciutat des de la Mitjana fins les escoles Alba i la col·locació de tota la senyalització orientativa.
Les actuacions ja finalitzades es concentren en el tram sud, des de la ciutat fins la Passarel·la del Tòfol , el condicionament de camins interns del parc de la Mitjana i el tram nord des de la Torre de la Mata fins el pas inferior de l'autovia
-S’han adequat els Aiguamolls de Rufea, per reposar les àrees de descans, la senyalització o l’adequació d’una pleta per acollir ramats d’ovelles.
També s'han fet actuacions als Aiguamolls de Rufea per a un millor ús dels espais, amb la construcción d’un observatori d’obra, un mirador de fusta elevat o una passarel·la flotant a la bassa gran, entre altres.
3) Actuacions de dinamització Turística: A més de les activitats organitzades per donar a conèixer el patrimonio natural dels espais naturals, es farà un Aplec dels rius, amb el lema ‘Viu el Riu’, ja sigui el Segre, el Ter i el Têt (els tres cursos fluvials implicats en el projecte) amb rutes guiades a peu i en bicicleta, visites de coneixement de la biodiversitat (papallones, ocells, insectes, plantes, etc), rutes guiades de descoberta de construccions d'interès històric, activitats musicals, etc
Presentació conjunta de Perpinya, Girona i Lleida
Els socis implicats en el projecte TTFS han coincidit a l’hora de valorar les aliances creades per promoure aquest patrimoni natural, d’interès i beneficiós per a la ciutadania. L’alcalde ha incidit en què la vida de les ciutats gira entorn als rius i que s’ha de fer ús de la riquesa que aporten, fent esment del valor ecològic i també del regadiu que el riu aporta a l’Horta de Lleida i a la seva activitat econòmica, vinculada a la indústria agroalimentària. Pueyo ha reiterat que el segle XXI és el de les cuitats i que aliances així són claus per, com en aquest cas, obtenir una subvenció conjunta.
El president de la Comunitat Urbana Perpinyà Mediterrània Metròpoli, Robert Vila, ha destacat que el riu Têt és l’eix vertebrador de la Catalunya Nord als Pirineus, que ha contribuït al desenvolupament social i econòmic de les poblacions que el comparteixen. És un patrimoni natural comunitari que esdevé corredor ecològic essencial per a la seva activitat.
L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha subratllat l’èxit de la col·laboració en la creació de la marca comuna ‘Via de Riu’. Ha parlat de l’harmonització de la vida del riu amb l’activitat humana i ha dit que ‘volem que aquestes infraestructures se sentien pròpies i que les vivim’.
Com a presidenta del Consorci del Ter, Àstrid Desset, ha celebrat el treball en equip per aplegar les rutes i apostar per un turisme fluvial sostenible.