L’alcalde Pueyo destaca el treball de l’ONCE per l’autonomia i la qualitat de vida de les persones amb ceguesa
L’entitat ha obert a Lleida una aula de rehabilitació visual que permetrà als afiliats rebre l’entrenament específic per a l’optimització del seu funcionament visual. Entre un 70 i un 75% dels 570 afiliats a Lleida podran beneficiar-se del servei
L’entitat ha obert a Lleida una aula de rehabilitació visual que permetrà als afiliats rebre l’entrenament específic per a l’optimització del seu funcionament visual. Entre un 70 i un 75% dels 570 afiliats a Lleida podran beneficiar-se del servei
L’ONCE a Lleida ha inaugurat L’Aula de Rehabilitació Visual a les seves instal·lacions, ubicades a l’av. del Segre, 7, un espai que oferirà als afiliats de l’entitat l’entrenament específic per a l’optimització del seu funcionament visual. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, han acompanyat el delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, Enric Botí, i el director de l’agència a Lleida, Marcelino Cid, en la posada en marxa d’aquesta iniciativa, que apropa els seus serveis socials a les persones afiliades del territori. El paer en cap ha posat en relleu el treball que l’organització du a terme en la millora de la qualitat de vida de les persones amb diferents graus d’afectació a la vista. Els serveis que presten milloren la seva accessibilitat i mobilitat perquè puguin desenvolupar-se amb autonomia. Pueyo s’ha referit al Sindicat de Cecs de Catalunya, creat el 1934, iniciativa republicana que va suposar passar d’una situació d’indigència a adquirir dignitat, empoderament i superació. Després d’un període difícil per la pandèmia de la Covid-19, cal ‘vacunar-se’ també contra el pessimisme, com ha dit Botí, i la desesperança, per reprendre l’activitat i seguir amb els projectes vitals i de felicitat de les persones.
El delegat territorial de l’ONCE a Catalunya ha explicat que l’any passat unes 400 persones van perdre la vista al territori català i, en aquests casos, cal fer un acompanyament perquè puguin aprendre habilitats de la vida. Botí ha indicat que la situació sanitària ha incrementat la digitalització i que alhora ha fet més evident la bretxa digital per a cecs. En aquest sentit, ha comentat que l’any passat van atendre 4.500 persones, de les quals 1.400 són persones grans que viuen soles, i en moments complicats, s’ha d’estar al costat de les persones afiliades a l’entitat, amb intervencions de suport tecnològic i social. Botí ha agraït el suport de la ciutadania de Lleida, ‘que ens cuida’, ha dit. Per això, ‘intentem tornar a la societat en forma de serveis perquè sigui més autònoms i lliures’, ha afegit.
Igualment, el director de l’agència de l’ONCE a Lleida ha remarcat la tasca dels venedors de l’entitat, que han patit les conseqüències de la pandèmia. ‘Hem d’estar al seu costat’, ha conclòs.
En la visita a la nova aula, l’alcalde ha experimentat la sensació de veure amb diferents graus de pèrdua visual, guiat per la tècnica de rehabilitació Mayka Cruz. Pueyo ha pogut percebre les dificultats amb què una persona invident afronta qualsevol acció del dia a dia i com amb el suport humà i tecnològic adequat es pot incrementar la seva autonomia.
La sala disposa d’ajudes òptiques, electro-òptiques i no òptiques que facilitaran als afiliats i les afiliades de Lleida rebre l’entrenament adequat. Entre un 70 i 75% de les 570 persones afiliades, de diferents segments d’edat, se’n podran beneficiar, per poder-se moure amb més seguretat i adquirir habilitats per a la vida diària. Fins ara havien de desplaçar-se a Tarragona. La nova aula se suma als 43 serveis de rehabilitació que l’Organització Nacional de Cecs Espanyols té a l’Estat. El nou espai contribueix a millorar l’atenció que es presta amb els programes de rehabilitació i representa un pas més en un dels seus objectius per atansar els seus serveis socials a la comunitat.