El Consorci del Turó impulsa una Càtedra d’estudis de la Seu Vella amb la UdL

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, presideix el Consell General de la Seu Vella que dona llum verda al conveni entre la Paeria i la Generalitat per restaurar les muralles de la fortificació

El Turó de la Seu Vella comptarà amb una càtedra a la Universitat de Lleida que tindrà com a objectiu ampliar les investigacions als camps de la geologia, la botànica, la paleontologia, l’urbanisme, així com d’analitzar les possibilitats econòmiques, socials, educatives i culturals en general de futur. El doctor Joan Busqueta, vicepresident del comitè científic del Consorci del Turó, ha presentat la proposta en la reunió del Consell General del Consorci del Turó de la Seu Vella, presidit aquesta tarda per l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i a la qual ha assistit la consellera de Cultura, Àngels Ponsa.

Aquesta càtedra tindrà una durada inicial de 4 anys, a partir del mes de juny, i la dirigirà la doctora Eva Martín Fuentes, professora de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la UdL. Comptarà amb un consell científic, un consell assessor i un consell de patrocinadors.
L’objectiu principal de la càtedra serà impulsar estudis que ajudin a revaloritzar el Turó i difondre el seu coneixement arreu. “El Turó de la Seu Vella és un espai amb una potència destacadíssima que necessita una major explotació i difusió”, ha remarcat Busqueta. La càtedra es crearà mitjançant el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària amb l’aixopluc, l’aliança i l’impuls del Consorci del Turó de la Seu Vella i l’Associació d’Amics de la Seu Vella.
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha celebrat la creació d’aquesta càtedra i ha agraït la iniciativa, que contribuirà a divulgar el meravellós conjunt patrimonial que s’aplega en el Turó de la Seu Vella, i que ha permès a la ciutat fer-ne el seu segell identitari.

Conveni per a restaurar les muralles

En la reunió del Consell General del Turó de la Seu Vella s’ha informat també del conveni que signaran aviat l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat per restaurar les muralles de la fortificació. El conveni estableix que es destinaran 600.000 euros en tres anys.
Per altra part, s’ha donat a conèixer als membres del consell general la proposta de modificació de l’ordenança fiscal que regula la taxa per la utilització d’espais i activitats que es duen a terme en el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella. El nou text incorpora el preu per m2 pel lloguer d’espais exteriors per actes comercials que facin ocupació de la via pública dins de l’àmbit del turó, s’especifica en l’ordenança l’equiparació del preu de lloguer a la tarifa d’ocupació de via pública que marca l’ordenança municipal vigent l’any 2021, establerta en 4,50€/m2. S’ha aprovat avui així mateix, en el comitè executiu, el protocol de condicions tècniques, econòmiques i administratives de lloguer d’espais al Turó de la Seu Vella.
Pel que fa a la gestió dels espais del turó, s’ha acordat incorporar un punt addicional Covid-19 amb l’objectiu d’agilitzar les reserves i millorar l’atractivitat del conjunt monumental per a la celebració d’actes consistent en permetre mantenir l’estat de prereserva d’un espai fins 45 dies abans de la celebració de l’acte, amb l’únic requisit d’haver acceptat i signat el pressupost de l’acte. Les entrades i tarifes per l’ús dels diferents espais del Turó de la Seu Vella i la realització d’activitats es mantenen respecte al 2020.