La solidaritat pren protagonisme en la Nit dels Museus

La plaça del Museu de Lleida acull la performance ‘Emocionarium’, una acció a benefici de Lleida pels RefugiatsNou equipaments culturals de la ciutat han ofert una sèrie d’activitats adreçades a tots els públics per a celebrar aquesta iniciativa

Lleida ha celebrat avui conjuntament la Nit dels Museus amb la participació de nou equipaments culturals, que han programat una sèrie d’activitats adreçades a tots els públics.

Una de les activitats més rellevants ha estat la que ha tingut lloc a la plaça del Museu de Lleida, on la solidaritat ha pres el protagonisme, amb la performance ‘Emocionarium’, una acció benèfica a favor de Lleida pels Refugiats, que ha conduït el seu autor, Jaume Belló.
Aquest muntatge, en què el director ha fet participar els assistents, és una reflexió sobre el desarrelament de les persones desplaçades i sobre els efectes emocionals que poden repercutir sobre els infants i joves que són sostrets dels seus llocs d’origen.
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i els regidors Jaume Rutllant, Ignasi Amor i David Melé han assistit aquesta acció benèfica, en companyia del president de la Diputació, Joan Talarn, i del director del Museu de Lleida, Josep Gilart.
Lleida pels Refugiats és una entitat fundada el 2017, que té com a objectiu dignificar la vida de les persones refugiades a través d’accions directes tant als camps com al territori català.
Altres activitats
A més de l’acció Museu de Lleida, aquest vespre també han obert portes els dos equipaments patrimonials dels turons de Lleida: el Castell dels Templers de Gardeny i la Seu Vella. En ambdós, s’han programat visites guiades, que han comptat amb la participació del tinent d’alcalde Paco Cerdà i del regidor Joan Ramon Castro, respectivament.

Cal destacar també la proposta del Museu d’Art Jaume Morera, que a més de l’exposició ‘Carles Porta. La casa infinita’, una mostra dedicada a 25 anys de la trajectòria artística de l’il·lustrador, ha ubicat en l’exterior de l’edifici la PUCK Cinema Caravana, un vehicle habilitat com a cinema. El seu interior és una sala de projecció minúscula on caben 7 persones. Una experiència artística única ideada per Carles Porta en què el públic de totes les edats pot descobrir el millor cinema d’animació d’autor d’arreu del món.

En la resta d’equipaments museístics –Centre d’Art la Panera, Roda Roda Museu de l’Automoció, CaixaForum Lleida, Museu de l’Aigua i Mercat del Pla-, s’han obert les portes a la ciutadania, perquè poguessin gaudir i contemplar de forma gratuïta de les diverses exposicions que acullen.
La Nit dels Museus va néixer el 2005 com a iniciativa del Ministeri de Cultura de França, promoguda pel Consell d’Europa, i s’emmarca en la celebració del Dia Internacional dels Museus, que enguany té com a lema: “El futur dels museus, recuperar i reimaginar”. A Lleida ja fa anys que els museus i equipaments culturals de la ciutat celebren de manera conjunta aquesta Nit, amb portes obertes i amb diferents activitats lúdiques culturals per a tothom.