Lleida s’adherirà al Pacte Nacional per a la Mobilitat Segura i Sostenible
El ple de maig debatrà l’adhesió al Pacte així com la nova ordenança de l’Horta
L’Ajuntament de Lleida portarà al Ple la seva adhesió al Pacte Nacional per a la Mobilitat Segura i Sostenible després de l’informe favorable que ha donat avui la Comissió per les Polítiques de Gestió Urbanística i Mobilitat.
El Pacte -amb una vigència del 2021 al 2030- estableix sis eixos principals que plantegen respostes als reptes i oportunitats de futur que s’han fixat per aconseguir un nou escenari en la mobilitat que permeti arribar amb garanties a un canvi social i cultural també en seguretat viària.
Els sis eixos estratègics són els següents:
- Eix 1. Repensar l’espai públic cap a una mobilitat més sostenible i segura.
- Eix 2. Adaptar les polítiques de seguretat viària a les noves característiques de l’accidentalitat.
- Eix 3. Crear una estratègia sensibilitzadora i educativa per involucrar tota la societat.
- Eix 4. Desenvolupar un espai de cooperació estratègica entre els diferents sectors implicats en la mobilitat intel·ligent.
- Eix 5. Establir els objectius estratègics per a les infraestructures respecte als nous sistemes de mobilitat.
- Eix 6. Desplegar l’estructura necessària per a la gestió del canvi.
L’objecte del Pacte Nacional per a la Mobilitat Segura i Sostenible és garantir la transició cap a una mobilitat segura, sostenible, compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic i la millora de la qualitat de l’aire, saludable, connectada i automatitzada. Aquesta iniciativa ha de permetre aconseguir en l’any 2050 un escenari de Visió Zero, sense víctimes mortals i sense ferits greus amb seqüeles per a tota la vida.
El Govern de la Generalitat va aprovar el Pacte Nacional per a la Mobilitat Segura i Sostenible el 19 de gener del 2021, després que n’acordés l’impuls el 9 de juliol del 2019.
Ordenança de l’Horta
Un altre dels punts que ha rebut avui l’informe favorable de la Comissió és la nova ordenança de l’Horta que també es portarà a aprovació del Ple.
L'objectiu de l'Ordenança és regular la convivència entre les persones que hi viuen, hi treballen o gaudeixen de l'Horta i el seu entorn i medi natural. També s’hi concreten les normes a complir en àmbits com la xarxa viària de camins, les infraestructures, la conservació de les finques i el paisatge, entre molts d'altres aspectes que són inherents de la zona i, a més, fixa quines han de ser les normes que harmonitzin les activitats que s'hi desenvolupen.
Una altra de les finalitats és aconseguir un espai de qualitat a l’entorn de la ciutat de Lleida, integrat en el territori i en harmonia amb el medi natural i els seus valors paisatgístics. Com assenyala el document, “l'Horta ha de continuar representant un valor productiu, natural i patrimonial per a la ciutat. El llegat històric de l'Horta és un valor a preservar i potenciar per la seva importància en la tradició local i també catalana”.
L'Ordenança de l'Horta estableix un marc normatiu amb un grau de detall al qual no arriben ni el planejament urbanístic ni les normatives sectorials vigents. Tan bon punt el ple aprovi el document de manera inicial, s’obrirà un període d’al·legacions.
Record per a Xavier Teixidó
Els membres de la Comissió han volgut tenir un record per a Xavier Teixidó, que n'era part com a representant de la Federació d'Associacions de Veïns de Lleida (FAVLL) i que va traspassar fa uns dies.
En aquest sentit, han acordat per unanimitat traslladar a l’alcalde la petició perquè se li faci un reconeixement públic per la seva trajectòria cívica i pel treball que va dur a terme en el món associatiu i com a membre de la comissió i de la FAVLL.