Punt d’observació de la biodiversitat urbana per a identificar papallones i insectes
Aquesta és la cinquena activitat de la Regidoria de Transició Ecològica per donar a conèixer la biodiversitat dels espais verds a la ciutat i sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la seva conservació
L’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Transició Ecològica, ha dut a terme aquest matí la cinquena activitat del programa + BIODIVERSITAT, organitzant un punt d’observació per a conèixer les papallones i insectes de l’entorn urbà.
Aquestes activitats, que tenen un format híbrid, consten de dues parts. En la primera, s’ha convidat a realitzar un petit recorregut entorn el turó de la Seu Vella perquè els participants, que s’han inscrit prèviament, poguessin observar i identificar insectes i papallones en el seu hàbitat. En el seu itinerari, han estat acompanyats per un expert i se’ls ha facilitat el material per fer l’observació.
En finalitzar el recorregut, els tècnics de la Regidoria han instal·lat un punt d’observació fix a la passarel·la dels Camps Elisis, on els participats de la Seu Vella han tingut més temps per consultar els exemplars descoberts.
Aquesta instal·lació també ha permès que els lleidatans i lleidatanes que passejaven per la zona tinguessin l’oportunitat d’interessar-se per l’activitat.
+ BIODIVERSITAT urbana
El programa + BiODIVERSITAT és una proposta innovadora per sensibilitzar la ciutadania i els centres educatius sobre la importància de la biodiversitat urbana a través de la creació de Punts d'Observació. Aquests, s’instal·len puntualment en espais verds urbans, on l'expert explica in situ la riquesa natural de l'entorn, les espècies observades i la seva importància.
El projecte es planteja com a una plataforma ciutadana per donar a conèixer la biodiversitat dels espais verds a la ciutat i sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la seva conservació.
Cal destacar la metodologia plantejada, amb la qual es capta l'atenció espontània de la ciutadania que transiti la zona. D'aquesta forma, població menys sensibilitzada esdevé públic potencial a participar, al mateix temps que la difusió d'activitats a la ciutadania i escoles afavoreix la participació de sectors socials més implicats.
El primer punt d’observació es va instal·lar el 27 de març en els ponts i passarel·les de la ciutat per contemplar els ocells del riu. A continuació, prendrien el relleu l’observació dels petits ocells urbans, els invertebrats del riu i les herbes espontànies de carrer. A l’activitat d’avui sobre les papallones i insectes, seguiran la Vegetació de parcs i places de la ciutat (13 de juny) i Orenetes i falciots a la Seu Vella (19 de juny).