Lleida se suma al vermell del Dia Mundial del Donant de Sang

Dilluns es farà una encesa de llums conjunta a les poblacions catalanes. La iniciativa del Banc de Sang és en homenatge a les persones donants de sang que durant aquest any de pandèmia han estat imprescindibles per ajudar a salvar vides

Dilluns es farà una encesa de llums conjunta a les poblacions catalanes. La iniciativa del Banc de Sang és en homenatge a les persones donants de sang que durant aquest any de pandèmia han estat imprescindibles per ajudar a salvar vides

L’Ajuntament de Lleida s’ha sumat a la iniciativa del Banc de Sang i Teixits en què vol homenatjar les persones donants del 2020 amb el lema ‘Hem estat, som i serem imprescindibles’. Amb motiu del Dia Mundial de Donant de Sang, que se celebra aquest dilluns, 14 de juny, la Paeria il·luminarà de vermell la façana de Blondel i el Pont Vell, com també s’il·luminaran de vermell les ciutats de tot Catalunya. La jornada es dedica a tots els donants, des d’aquells que es van apropar a un punt de donació de sang en moments convulsos, fins als que van ajudar a difondre la necessitat de donar sang, passant pels ajuntaments que van col·laborar obrint sales per fer-hi campanyes de donació, com a Lleida, que va habilitar en diverses ocasions el hall de la Llotja. Amb aquest gest, es vol reconèixer els lleidatans i lleidatanes que hi van participar.
Al llarg del 2020, el Banc de Sang ha celebrat a Lleida 45 campanyes de donació, juntament amb el punt de donació permanent a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, i 7.581 persones han donat sang i plasma. Més de 22.500 pacients s’han pogut salvar gràcies a aquestes donacions. El 2020, més de 7.000 pacients amb Covid-19 han rebut sang a Catalunya.
Sota el títol ‘Hem estat, som i serem imprescindibles’ el Banc de Sang ha editat un llibret amb els moments més emocionants d’un any extraordinari per la crisi sanitària i el moviment solidari, que malgrat les adversitats, ha fet possible que hi hagués reserva de sang. Es repartirà als donants que s’apropin aquest dia als hospitals a recollir-lo. El dilluns a la tarda també se celebrarà un acte d’homenatge, per primera vegada, al Parlament de Catalunya.
Cal tenir en compte que una de cada cinc persones necessitarà sang o derivats de la sang al llarg de la seva vida, i per això cal conscienciar la ciutadania de mantenir les donacions regularment.
Una mirada al món: L’Organització Mundial de la Salut celebra des de fa gairebé 20 anys el Dia Mundial del Donant de Sang per sensibilitzar sobre la necessitat de donar de forma regular i d’aconseguir l’autosuficiència de cada país per atendre els malalts que requereixen teràpies que només poden aconseguir-se amb les donacions de sang.
Al món cada dia hi ha 310.000 donacions de sang, de les quals prop d’un miler són a Catalunya i 6.000 a tot l’Estat. A Catalunya ja fa anys que som autosuficients en sang, amb 250.000 donacions l’any.