<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/35143>>.

L’Arxiu Municipal de Lleida restaura un nou volum de la sèrie de Llibres de Crims

Un còdex del segle XV que recull fets delictius dels anys 1458 i 1459

Un còdex del segle XV que recull fets delictius dels anys 1458 i 1459

L’Arxiu Municipal de Lleida ha restaurat el Llibre de Crims dels anys 1458 i 1459. El volum forma part de la sèrie de Llibres de Crims que, amb un total de 80 toms, reuneix els documents generats per l'actuació del Tribunal de Coltellades en un ampli període de la història de Lleida, entre 1308 i 1701.

El valor testimonial dels Llibres de Crims de Lleida és inqüestionable. Les seves pàgines desvetllen la vida més quotidiana dels habitants de la ciutat en temps remots, en aquest cas, de les persones que, a mitjans del segle XV, van estar relacionades d'alguna manera amb algun procés judicial.

El còdex restaurat inclou processos de diferent naturalesa: baralles, robatoris, furts i, fins i tot, un cas d'assassinat. També mostra perfils de col·lectius diferents, estudiants, escuders, jueus, canonges, hostalers o del món de la prostitució, entre altres. Així mateix, fa referència a espais diversos de la ciutat que dibuixen en la imaginació la Lleida de l'època: el castell del Rei, la presó, l'hospital, la plaça de Sant Joan, etc.

Acurada restauració

Els treballs han anat a càrrec de la restauradora Àngels Borrell. Han consistit en el desmuntatge dels quadernets i l'eliminació de les restes de cosit. S'ha fet una neteja, primer, en sec, i després, humida. Posteriorment s'ha desacidificat i s'ha aplicat un tractament de taques. Els estrips i les pèrdues de suport s'han reintegrat mitjançant paper japonès. Per acabar, s'han dut a terme les tasques d'aplanat i cosit i s'han afegit unes guardes dobles cosides al bloc.

Fa tres anys, l’Arxiu Municipal de Lleida va restaurar un volum anterior del Llibre de Crims, labors que van posar al descobert, en desmuntar l’enquadernació, un pergamí del 1401, una Butlla papal que també va ser restaurada i incorporada a la col·lecció de pergamins de l’Arxiu.