<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/35182>>.

16 entitats intervenen en l’Audiència Pública sobre el model d’atenció i acollida d’urgència social a les dones i els seus fills/es

L’audiència, promoguda pel Grup Feminista de Ponent - Dones Lleida, ha servit perquè les associacions, grups polítics i ciutadania que ha sol·licitat intervenir puguin exposar les seves aportacions, que es recolliran i tindran en compte en la definició del nou model

L’audiència, promoguda pel Grup Feminista de Ponent - Dones Lleida, ha servit perquè les associacions, grups polítics i ciutadania que ha sol·licitat intervenir puguin exposar les seves aportacions, que es recolliran i tindran en compte en la definició del nou model

L’Ajuntament de Lleida ha celebrat aquest dijous l’Audiència Pública sobre el model d’atenció i acollida d’urgència social a les dones, i els seus fills i filles, en situació de violència masclista al municipi de Lleida. L’audiència, promoguda pel Grup Feminista de Ponent- Dones Lleida, ha tingut lloc a la sala Alfred Perenya amb la inscripció per assistir-hi de mig centenar de persones i la intervenció de 16 persones, que han sol·licitat intervenir en representació d’entitats i associacions de la ciutat, grups polítics i a títol particular.

La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha fet l’obertura de l’Audiència, i seguidament han pres la paraula Yezirah Vazquez i Zahoum Ettouali, tècniques referents de violència masclista (Departament de Treball, Afers Socials i Famílies) que, com a expertes, han remarcat que l’atenció d’urgències és essencial i han incidit en la necessitat de reformular els models d’atenció des d’un vessant qualitatiu per atendre aquestes necessitats. Han apuntat que cada cop les situacions que es donen en l’àmbit són més complexes i han posat en valor la tasca que fan els municipis amb els recursos que tenen.

A continuació, en representació de Dones de Lleida, Carme Bellet, ha fet la seva exposició en què ha reiterat les mancances existents, a les quals s’ha de respondre amb un compromís clar i ferm, amb la definició dels diferents tipus violència que pateixen les dones i el protocol aplicar.

La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha coincidit en què els models han de ser flexibles per adaptar-se a la realitat de cada persona, conscients que cada cop les situacions són úniques i més complexes. Sall ha afegit que el centre d’acollida no és l’únic punt del debat, sinó també els recursos que s’hi han de destinar, amb el reforç d’equips, més cobertura, mecanismes d’ajuda, de caire residencial, etc., i que s’ha de consensuar i decidir com s’incorporen al model.

Després s’ha fet el torn de paraules a les persones representants de les 15 entitats i 1 grup polític que han sol·licitat el torn de paraula per poder fer les seves aportacions, distribuïdes en l’hora, i 15 minuts de pròrroga, que s’hi ha destinat. Hi han pres part les entitats: CUP Lleida, Plataforma Fruita amb Justícia Social, CGT, Escola Popular de Balàfia, Ponent amb Kurdistan, Grup Feminista de Ponent, Col·legi de l'Advocacia de Lleida (ICALL), Assemblea del Sindicat d'Estudiants dels Paisos Catalans, Batzac Lleida-Joventuts Llibertàries, PAH - Plataforma d'Afectades per la Hipoteca, La Baula - Ateneu Cooperatiu de Lleida, Endavant Ponent, Arran Lleida, GM PSC i una tècnica del CIAD.

L’audiència té lloc després de dues sessions informatives prèvies, que s’han fet al maig, en què es van donar a conèixer els models aplicats i les experiències d’altres municipis com Sta. Coloma de Gramenet, Barcelona, Tarragona o la Diputació Foral de Gipuzkoa, i on el personal tècnic de l’Ajuntament de Lleida va exposar els recursos, circuits i protocols d’atenció a les dones en situació de violència masclista al municipi de Lleida i com es fa la primera acollida i l’allotjament d’urgència.

Per Decret, s’ha aprovat la constitució d’una comissió que haurà de treballar el material recollit en la sessió d’aquest dijous per poder replantejar i definir el nou model que s’ha d’aplicar a la ciutat.