La Paeria reitera el compromís a actuar per revertir l’escalfament global
El tinent d’alcalde i regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte, recorda el paper clau que han de jugar els municipis en la lluita contra l’emergència climàtica
L’Ajuntament de Lleida està plenament compromesa a seguir treballant per revertir l’escalfament global del planeta, un objectiu en què els municipis juguen un paper clau per lluitar contra l’emergència climàtica, segon ha manifestat el tinent d’alcalde i regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte, en el decurs de la celebració de l’Aplec dels Rius, que s’ha desenvolupat aquest cap de setmana en el Parc de la Mitjana i els Aiguamolls de Rufea, bàsicament.
Sergi Talamonte ha recordat que “aviat farà dos anys que vam declarar a Lleida l’emergència climàtica, la qual cosa no és una mera declaració d’intencions, sinó que se sustenta en compromisos polítics”, ha dit.
En aquest sentit, el regidor de Transició Ecològica ha manifestat que des de la Paeria "continuarem estenent el Porta a Porta, perquè ha doblat els índexs de recollida de brossa selectiva als barris on ja està en marxa. Però també volem mantenir Lleida entre els municipis amb més energia fotovoltaica per a l'autoconsum, seguir augmentant l'arbrat i fer més verda la ciutat. Uns objectius que passen per continuar amb la conservació i promoció dels espais naturals com la Mitjana, els Aiguamolls de Rufea i la biodiversitat que acullen. Per tot això, intentarem que es facin més passes cap a una mobilitat més sostenible".
L’Aplec dels Rius, iniciativa amb la qual l’Ajuntament de Lleida ha volgut commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient, va en aquesta sintonia, segons Talamonte. “Hem programat diverses activitats perquè tothom, però especialment els infants, pugui descobrir els espais naturals que tenim a la ciutat i conegui el Camí del Riu”, ha dit, ja que pel regidor de Transició Ecològica, “és molt important que la canalla conegui aquests espais i es vagi impregnant en aquest procés de naturalització de la ciutat”, ha clos. Tall de veu S. Talamonte.
Les activitats de la marató de la biodiversitat que s'han fet aquests dos dies han permès constatar la quantitat d'espècies diferents, des d'ocells, a plantes, ratpenats, micromamífers o insectes que habiten als espais naturals periurbans. Conservar els hàbitats naturals i aconseguir que permeabilitzin en l'espai urbà ens permetrà tenir una ciutat més verda, acollidora i amb una abundant biodiversitat, que cada vegada més els lleidatans van descobrint també dins la ciutat a espais tan centrals com el riu, els Camps Elisis o el Turó de la Seu Vella.
Tot un cap de setmana per gaudir de la natura
La Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Lleida ha organitzat tot un cap de setmana d’activitats esportives, culturals, històriques i naturalistes entorn el riu, així com una marató de la Biodiversitat per a celebrar l’Aplec del Riu.
Aquest matí s’han organitzat visites guiades al patrimoni històric entorn el Segre. La primera ha recorregut la canalització per descobrir els vestigis que testimonien la relació de la ciutat amb el riu (sèquia de Torres, el barri de Cappont, l’antic port medieval...); mentre que la segona ha estat la visita a les adoberies medievals, uns obradors que van donar fama a la indústria feudal de la pell lleidatana.
Avui, les activitats més lúdiques s’han concentrat al parc de la Mitjana on hi ha hagut jocs i activitats naturalistes , contes a la vora del riu, espectacles de titelles i, fins i tot, música. Paral·lelament, la Marató de la Biodiversitat ha contribuït a l’Aplec amb anellament d’ocells, revisió de caixes refugi de ratpenats, en el parc de la Mitjana. L’observació de micromamífers, revisió de trampes i identificació d’espècies s’ha desenvolupat aquest matí en la zona dels Aiguamolls de Rufea.