Lleida, model de recollida selectiva Porta a Porta

Representants de 10 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona han visitat l’operatiu del servei implantat als barris de Pardinyes i Balàfia el passat mes de marçEn els primers quatre mesos de funcionament la mitjana de recollida selectiva ha arribat al 70%Talamonte: “La intenció és poder ampliar el Porta a Porta a tota la ciutat durant aquest mandat” 

Representants de 10 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona han visitat aquesta nit el circuit del sistema de recollida selectiva de residus Porta a Porta al barri de Pardinyes. L’Ajuntament de Lleida és el municipi més gran de Catalunya, després de Barcelona, en implantar aquest model. El passat mes de març, la Paeria va ampliar a sectors dels barris de Pardinyes i Balàfia aquest sistema de recollidaque ja es desenvolupa als barris de Ciutat Jardí, Vila Montcada i una part del Camp d’Esports, amb l’objectiu d’avançar en els índexs de reciclatge - que actualment se situen en un 30% de manera general-  fins al 70%, que són percentatges més alineats amb les obligacions que estableixen les directives nacionals i europees en aquesta matèria.

Des que es va posar en marxa aquest sistema a part dels barris de Pardinyes i Balàfia els percentatges de recollida selectiva han augmentat de manera molt significativa amb xifres que superen el 70% (70,20%) i, específicament, en el cas de la matèria orgànica arriba al 40,13%. Aquesta dada, segons ha explicat el tinent d’alcalde Sergi Talamonte, és especialment reveladora: “ A la ciutat de Lleida havíem detectat que la principal mancança del sistema actual, amb tots els contenidors al carrer, eren els baixos índexs de recollida de matèria orgànica. El nou sistema, i així ens ho mostren les primeres anàlisis, mostren que amb el porta a porta, s’està incrementant aquesta fracció i és un canvi que ens satisfà especialment perquè ens alinea amb l’ objectiu d’aquesta modificació del sistema”.

Talamonte ha volgut agrair “la predisposició dels veïns i veïnes per adaptar-se a aquest nou sistema i ha mantingut el compromís de la Paeria d’estar amatent a les necessitats de canvis i perfilació del model que siguin. Amb el porta a porta els índexs de reciclatge s’ha demostrat que augmenten i no podem oblidar que tenim unes directrius europees que hem de seguir”, ha explicat el tinent d’alcalde Sergi Talamonte.

El tinent d’alcalde, que ha acompanyat els tècnics en la seva visita a l’operatiu de recollida de Lleida, ha destacat l’èxit del nou sistema i ha avançat que s’està treballant per implantar el sistema de porta a porta a la resta de barris de la ciutat durant aquest mandat.  “Estem treballant per poder modificar el contracte d’Ilnet tant jurídica com tècnicament per poder implantar aquest sistema a la resta de la ciutat. Sabem que el sistema de porta a porta és actualment l’únic que permet complir les directrius europees: hem passat de menys del 30% de recollida selectiva a més del 60% de recollida selectiva. Estem entre el 69% i el 72% segons les setmanes i les dades ens donen marge econòmic i tècnic per tirar endavant la proposta (...) El sistema del porta a porta ens permet fer una implantació a la ciutat amb un estalvi econòmic de 400.000 euros”, ha remarcat el tinent d’alcalde i regidor de d’Habitatge i Transició Ecològica. Tall de veu Sergi Talamonte 

 

Model mixt de recollida

El sistema que s’ha implantat a les zones de Pardinyes i Balàfia és mixt: d’una banda es realitza porta a porta la recollida de paper i cartró, envasos lleugers i la resta, i la matèria orgànica es recull en contenidors situats a la via pública però dotats d’un sistema electrònic amb un clauer per accedir-hi. Pel que fa al vidre, es mantenen els contenidors actuals.

Pel que fa als horaris de la recollida, els residus s’han de treure entre les 20h i les 22h. Els contenidors de vidre i matèria orgànica situats al carrer es poden utilitzar cada dia. La fracció resta es recollirà els dijous i els envasos, els dijous i els diumenges.  La recollida del paper i cartró es farà els diumenges.

 

Entre les novetats del nou sistema hi ha la recollida del tèxtil sanitari, que es podrà obrir amb els mateixos clauers que l’orgànica i només s’activarà en els codis que  necessitin els veïns i veïnes. En el cas del paper, en els blocs on hi hagi més de cinc habitatges, l’aportació es farà en un contenidor comunitari.

 

Han seguit la visita el cap d’estudis i programes de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona), tècnics de Barcelona Regional, tècnics dels Ajuntaments de Sant Andreu de la Barca, l’Hospitalet, Gavà, Viladecans, Sant Boi de Llobregat, Sant Just Desvern, Castelldefels, Cerdanyola, Montcada i Reixach, i Sant Joan Despí.

 

El sistema de recollida porta a porta a Lleida es va començar aplicar fa gairebé tres anys a les zones de Ciutat Jardí, Vila Montcada i una part del Camp d’Esports.