L’Ajuntament de Lleida presenta al Consell Escolar el Punt d’Equitat Educativa, que millora l'atenció a les famílies que escolaritzen els seus fills i filles a Lleida
El Consell Escolar Municipal va donar a conèixer en la seva reunió d'ahir al vespre les dades d’escolarització per al curs 2021-22
L’Ajuntament de Lleida va presentat ahir al vespre davant el Consell Escolar Municipal el Punt d’Equitat Educativa un recurs educatiu que funciona amb la col·laboració dels Equips d'Assessorament Psicopedagògic del Departament d'Educació, l'Oficina Municipal d'Educació i els Serveis Socials de l'Ajuntament de Lleida. El punt per l'equitat educativa permet gestionar millor i de forma més equitativa l’arribada d’alumnat nouvingut a la ciutat, va explicar la tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, durant la reunió ordinària del Consell Escolar Municipal, que també va comptar amb la participació del director dels serveis territorials d’Educació, Carles Vega.
Castro va exposar que aquest servei funciona els dimarts de 9.00 a 13.00 a la Regidoria d'Educació, al carrer Bisbe Torres 2. Té com a objectiu garantir la detecció precoç de la vulnerabilitat, oferir agilitat en la matriculació, informació sobre el sistema educatiu, ajuts a l’escolarització i donar una atenció integral a les famílies que ho necessiten. Així, des d’aquesta oficina es gestiona l'escolarització de l’alumnat per a garantir una planificació equitativa i un acompanyament a les famílies.
Durant la trobada, el departament d’Educació va presentar també als membres del Consell les dades de preinscripció per al curs 2021-2022 a la ciutat de Lleida. A P3 hi haurà 62 grups, 39 a la pública i 23 a l'escola concertada, per a un total de 1.380 places. A primer d'ESO hi ha 75 grups (48 de públics, dos més que l'any anterior, i 27 de concertats, 2 menys), amb 2.205 places.
El director dels serveis territorials d’Educació, Carles Vega, també va informar de la implementació de nous Cicles Formatius, Cursos d’Especialització, Itineraris Formatius Específics, Programes de Formació i Inserció i FP Bàsica.
Castro va donar a conèixer les dades d'inscripció a les escoles bressol municipals, que han rebut 571 sol·licituds de preinscripció per al total de 577 places vacants i el nombre de grups serà de 65, sis menys que l'any anterior.
Pel que fa al Conservatori i l'Escola Municipal de Música han tingut 119 inscrits, a falta de la matrícula dels alumnes que seguiran a l'Escola al nivell elemental després d'haver fet el segon curs d'iniciació, mentre que l'Escola d'Art Municipal Leandre Cristòfol compta amb 50 inscrits en els cicles formatius de grau superior d’arts plàstiques i disseny.
Per últim, es va informar de les activitats del projecte “Viu l’estiu”, com són Estiu de Petits amb 280 places; Estiu de Joc, amb 1.328; i Estiu de Joc 2, amb 40. Entre els 3 projectes, hi ha 215 places reservades per a infants i joves i famílies en situació de vulnerabilitat, de les quals 120 places estan subvencionades des del Pla Educatiu d’Entorn.
A més, en el Plenari del Consell Escolar Municipal de Lleida, celebrat ahir al vespre, es va acordar proposar com a dies festius de lliure disposició per al curs 21-22 els dies 7 de desembre de 2021, al primer trimestre; 28 de febrer de 2022, al segon; i 2 de maig de 2022, al tercer trimestre.
Pla Educatiu d’Entorn
D’altra banda, durant la reunió del Consell també es va informar de les activitats que s’han dut a terme en el marc dels Pla Educatiu d’Entorn del curs 2020-21 i del nou Servei d’Orientació d’Àmbit Comunitari (SOAC) vinculat a aquest Pla.
Els objectius del SOAC són promoure l’escolarització 0-3; millorar les expectatives d’èxit educatiu d’aquells joves que, un cop acabada l’etapa obligatòria, no hagin graduat o es trobin en risc d’abandonament escolar; facilitar la construcció d’itineraris formatius personalitzats; evitar l'absentisme, l’abandonament escolar prematur i la lluita contra la segregació escolar, així com detectar de forma precoç les necessitats educatives i les situacions de risc o vulnerabilitat.
El Consell Escolar Municipal és l’organisme de consulta i participació de tots els sectors implicats en la comunitat educativa de l’ensenyament no universitari de Lleida i celebra un mínim de dues reunions ordinàries durant cada curs.