El Consell Mixt de Cooperació es posiciona davant els conflictes mundials i les vulneracions de Drets Humans

Les entitats de Lleida intervindran per definir els posicionaments, els primers dels quals s’han acordat avuien favor de Cuba, Palestina, Colòmbia i per l’accés universal a les vacunes contra la Covid19

El Consell Mixt de Cooperació (CMC) es posicionarà en contra de les injustícies, les desigualtats i la vulneració de Drets Humans, d’acord amb la proposta del Fons Català de Cooperació (FCCD) i amb la participació de les entitats de Lleida. 

La tinent d'alcalde Sandra Castro, que va presidir la reunió d'ahir al vespre del CMC, ha destacat que les entitats han acollit molt bé que aquest òrgan es posicioni i sigui un espai de diàleg on es convidi a participar a col·lectius que realitzen accions per visibilitzar la vulneració de drets en diferents països del món.  

El CMC, ens de participació sectorial creat per la Paeria el 1995, té funcions consultives i assessores en totes les matèries relacionades amb la promoció de la solidaritat a la ciutat i la cooperació internacional per als pobles i col·lectius empobrits econòmicament i socialment.

La sessió de dimecres al vespre ha estat un pas endavant per convertir-se en un òrgan que sigui la veu de la ciutat davant les injustícies mundials i més participatiu, ja que el posicionament es realitzarà de la mà de les entitats locals.

En la reunió, s’ha presentat per primera vegada la proposta que realitza el Fons Català de Cooperació (FCCD) de posicionament en contra de les injustícies, les desigualtats i la vulneració de Drets Humans (DH). 

Així, tenint com a base els textos que el FCCD ha fet arribar a les diferents administracions de Catalunya, algunes de les ONGD de Lleida han explicat els conflictes latents, buscant el suport del CMC, com a òrgan de participació en totes aquelles matèries relacionades amb la Cooperació Internacional i la Solidaritat.

Cuba, Colòmbia, Palestina i accés universal a la vacuna Covid19

Les entitats que han col·laborat en l’explicació dels conflictes al CMC i els posicionaments acordats són:

- CUBA (Associació Casal d’Amistat amb Cuba): mostra en suport a l’aixecament del bloqueig polític, econòmic, comercial i financer per part dels EUA contra Cuba i en suport a les campanyes d’enviament de xeringues per les vacunes.
- PALESTINA (Associació Unim Cultures): posicionament del CMC de l’Ajuntament de Lleida davant la defensa dels DH del poble palestí
- COLÒMBIA (Taula per Colòmbia): declaració en suport a la ciutadania colombiana amb l’objecte que el govern colombià garanteixi drets fonamentals i protegeixi qui els exerceix.
- Accés universal a les vacunes contra la Covid-19 (Oxfam Intermón).

En la reunió també s’ha donat compte de les accions engegades des de l’Àrea de Cooperació Internacional durant el 2020; el tancament del pressupost vinculat a l’AOD 0’7% (Ajuda Oficial al Desenvolupament); l’evolució del II Pla director de Cooperació, i l’estat de les properes convocatòries públiques.