Formació en perspectiva de gènere al professorat de l’EAM i del Conservatori sobre prevenció i actuació en situacions d’abús i violència
L’acció forma part del projecte ‘Construint espais segurs en l’àmbit educatiu’ i també de la formació per implementar protocols per detectar i actuar davant casos que es puguin produir
El professorat i personal d’administració i serveis de L’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol i de l’Escola i Conservatori Municipal de Música han fet avui un curs sobre la prevenció i actuació davant situacions d’abusos o violència des d’una perspectiva de gènere. La formació l’ha impartit Elena Garrido Gaitan, psicòloga forense experta en psicologia jurídica i forense i en violències masclistes. En aquest curs s’aborden, entre altres temes, com ha de ser la interacció entre el professorat i l’alumnat dins i fora del centre educatiu, els aspectes ètics i els límits a tenir en compte, com actuar davant de situacions abús sexual, violència masclista i altres violències, aspectes a tenir en compte sobre el funcionament del centre que permetin prevenir aquestes situacions i com actuar si s’han produït.
Aquesta formació és una de les accions del projecte “Construint espais segurs en l’àmbit educatiu” que té per objectiu prevenir les violències masclistes i qualsevol altra forma de violència, en particular les situacions d’abusos i agressions sexuals, en les escoles municipals. Està inclosa dins del Pla de Formació del personal de l’Ajuntament de Lleida i també forma part de la formació base per implementar els protocols de centre per detectar i actuar davant d’una sospita o be d’una denúncia. Els protocols que han elaborat els equips directius dels centres en col·laboració amb el conjunt del claustre estan en la seva fase final de redacció i compten, així mateix, amb la supervisió externa de l’experta Elena Garrido. Al llarg d’aquesta mateixa jornada s’aprofitarà per comentar-ne els aspectes més destacats.
Els protocols preveuen la creació d’una Comissió de Seguiment que determina mesures d’identificació de situacions de risc i les actuacions a realitzar en cada cas, tant de manera preventiva, com mesures de protecció de la víctima i de denúncia, si és el cas. També estableixen diferents canals per tal que qualsevol membre de la comunitat educativa pugui fer arribar una petició d’ajuda o denúncia de manera presencial, per correu electrònic o be mitjançant l’app CO-RESOL que ja està en funcionament des l’estiu de 2020. Cal recordar que aquestes mesures s’han complementat amb la realització d’auditories de gènere a cada escola artística per tal de fer els centres més segurs i inclusius.
El curs d’avui porta per títol “Aspectes tècnics i ètics en la interacció amb l'alumnat en context educatiu: prevenció i actuació davant d'abusos i agressions sexuals i altres formes de violència des d'una perspectiva de gènere”. Aquesta formació és clau per implementar els protocols, per sensibilitzar els i les professionals, per saber identificar i diferenciar comportaments abusius i violents, conèixer els elements que permeten prevenir-los i facilitar ajuda a les persones que els puguin patir. Així mateix constitueix una passa endavant més per consolidar el compromís municipal de tolerància zero a les violències masclistes.
El professorat de l’Escola i el Conservatori han fet la formació al matí, a l’Auditori, i el de l’EAM, a la tarda, a les instal·lacions de l’escola.