<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/35263>>.

“Plàstica i poesia. Cristòfol-Viladot i Nou Plast Poemes”, nova exposició temporal al Museu Morera

Fins al 3 d’octubre es podrà visitar aquesta mostra que exposa les obres de Leandre Cristòfol de la sèrie Planimetries (1958) i 9 poemes de la sèrie Ia-Urt (1960) de Guillem Viladot, obres que van formar part de la publicació Nou plast poemes de 1965

Fins al 3 d’octubre es podrà visitar aquesta mostra que exposa les obres de Leandre Cristòfol de la sèrie Planimetries (1958) i 9 poemes de la sèrie Ia-Urt (1960) de Guillem Viladot, obres que van formar part de la publicació Nou plast poemes de 1965

El Museu d'Art Jaume Morera de Lleida ha inaugurat avui l'exposició Plàstica i poesia. Cristòfol-Viladot i Nou plast poemes, una mostra sobre la primera publicació de poesia experimental de l'Estat. La publicació Nou plast poemes és un diàleg entre la creació artística de Leandre Cristòfol (Os de Balaguer, 1908 - Lleida, 1998) i la poesia experimental de Guillem Viladot (Agramunt, 1922 - Barcelona, 1999), dues de les figures que representen l'avantguarda artística de la postguerra a les terres de Ponent.

Escultures i poemes s'uneixen a partir de l'exercici de creació experimental amb el qual Cristòfol i Viladot treballaren a la dècada de 1960. Un procés d'experimentació que els va conduir a crear noves vies d’expressió artística. Plàstica i poesia. Cristòfol-Viladot i Nou plast poemes exhibeix el diàleg entre nou escultures de Cristòfol de la sèrie Planimetries (1957-1958) i nou poemes de Viladot de la sèrie Ia-Urt (1960) i, aproxima al públic les vides dels dos creadors lleidatans i l'experimentació artística amb què treballaren en un difícil context polític i social marcat pel règim franquista.

Jesús Navarro, director del Museu i comissari de l'exposició, destaca que la relació entre l'artista i l'escriptor va ser molt estreta, però que es va desenvolupar en un registre diferent amb aquesta publicació, situant la seva relació en el camp de la creació compartida. I, alhora, afirma que ambdues figures formen part d'una època que destaca pel gran potencial creatiu i artístic a les Terres de Lleida. Amb relació a això, Pau Minguet, director de Lo Pardal - Fundació Privada Guillem Viladot i, també, comissari de la mostra, explica que va ser a partir de la publicació de Nou plast poemes l'any 1965, quan s'inicia aquesta relació creativa entre Viladot i Cristòfol. Minguet remarca que aquest projecte va permetre situar Agramunt al mapa, com una població pionera en l'edició de poesia experimental amb la creació de la col·lecció de llibres Lo Pardal.

La mostra es podrà veure fins al 3 d'octubre i es tracta d'una coproducció entre el Museu d 'Art Jaume Morera i Lo Pardal- Fundació Privada Guillem Viladot en el sí de l'inici del programa d'activitats per la commemoració del centenari del naixement de Guillem Viladot que se celebrarà l'any vinent.

Més informació - al dossier adjunt