La Paeria treballa els projectes per a rebre els fons “Next Generation EU” per a la recuperació econòmica post-Covid i per a la transformació de la ciutat
S’ha posat en marxa una pàgina web que recull tota la informació de la feina feta i els projectes identificats i s’ha creat un Consell Tècnic liderat per les regidores Jordina Freixanet i Mariama Sall per coordinar les iniciatives
S’ha posat en marxa una pàgina web que recull tota la informació de la feina feta i els projectes identificats i s’ha creat un Consell Tècnic liderat per les regidores Jordina Freixanet i Mariama Sall per coordinar les iniciatives
L’Ajuntament de Lleida treballa des de fa mesos per obtenir fons europeus per a projectes prioritaris i estratègics de la ciutat, alineats tant amb les prioritats de la UE i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d’Espanya com amb l’Agenda 2030, i que seran presentats a les futures convocatòries dels fons europeus de la recuperació econòmica “Next Generation EU”.
L’Ajuntament de Lleida, a través dels seus departaments i regidories, ha identificat 14 projectes propis i set d’organismes vinculats, pressupostats amb 124,64 milions d’euros.
Els 14 projectes de l’Ajuntament de Lleida s’engloben en quatre grans grups:
1. Transformació verda
2. Transformació digital
3. Modernització i digitalització de les PIME
4. Atenció a les persones
S’ha creat una pàgina web on es recull tota la informació del treball realitzat per part de l’Ajuntament i els projectes identificats, que es pot consultar en aquest enllaç. A la pàgina web també s’hi poden recollir propostes de projectes o iniciatives d’altres entitats o empreses. També està disponible un dossier explicatiu.
Amb l’objectiu d’avançar en aquestes iniciatives clau per a la recuperació de la ciutat, la Paeria ha constituït el Consell Tècnic Next Generation Lleida, amb caràcter transversal, liderat per la segona tinent d’alcalde i regidora de Govern Obert i Qualitat Democràtica i Institucional, Jordina Freixanet, i per la regidora de les Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, i amb presència de tècnics i coordinadors de diferents regidories.
A l’espera de la publicació de les primeres convocatòries de projectes, l’Ajuntament de Lleida s’ha presentat a les següents Manifestacions d’Interès (MDI) llançades pels Ministeris de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital:
• Recollida no vinculant de propostes i actuacions pel “Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics (PIREP)” (sis propostes presentades per a sis edificis)
• Recollida no vinculant de projectes que poden ser objecte de finançament amb càrrec als crèdits disponibles en el MITMA en el “Marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència” (dues propostes presentades: Mobilitat Sostenible 2030 i Big Data per a fer de Lleida una ciutat resilient)
• Recollida no vinculant de propostes d’Identificació de mecanismes per la integració de la Intel·ligència Artificial en les cadenes de valor (1 proposta presentada)
• Manifestació d’interès amb relació a les actuacions finançables dirigides a la transformació digital i la modernització de les administracions publiques (a través de la FEMP)
• Manifestació d’interès relativa al Pla d’impuls al sector audiovisual (Spain Audiovisual Hub), presentada pel PCITAL.
• Manifestació d’interès per a entitats locals, comunitats i ciutats autònomes sobre rehabilitació a nivell de barri.
Aquestes MDI serveixen als ministeris per conèixer l’interès de les CCAA, entitats locals i empreses sobre el pla espanyol de Recuperació i identificar projectes, iniciatives o línies d’actuació en els àmbits corresponents de les MDI, susceptibles de ser finançades a càrrec del Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la UE.
Finalment, el passat 18 de juny es va publicar una licitació per a la contractació del servei d’assistència tècnica, assessorament, preparació i presentació de projectes de l’Ajuntament a properes convocatòries dels fons Next Generation EU mitjançant contracte menor. Les ofertes de les empreses interessades es poden presentar fins a l’1 de juliol a les 13 h. El pressupost de licitació és de 14.990,00 € sense IVA (18.137,90 € IVA inclòs). La durada del contracte és de 8 mesos.
Els fons Next Generation
“Next Generation EU” és l'instrument temporal de recuperació aprovat per les institucions europees, dotat amb 750.000 milions d'euros, i que contribuirà a reparar els danys econòmics i socials immediats causats per la pandèmia del coronavirus als països de la UE.
Aquest instrument europeu assignarà recursos als Estats membres de la UE d’acord amb els projectes d’inversió que els estats han presentat a la Comissió Europea, alineats amb les set prioritats fixades per la UE, que són la transició ecològica, la transformació digital, l’ocupació, el creixement intel·ligent, sostenible i integrador, entre d’altres.
En el cas d’Espanya, la Comissió Europea va aprovar el 16 juny el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d’Espanya, que gira entorn de 4 eixos transversals i 10 polítiques tractores. Amb aquesta aprovació, es concedirà a Espanya una subvenció de 69.500 milions d’euros mitjançant el Mecanisme de recuperació i resiliència de la UE.
El pla de recuperació espanyol preveu oportunitats de finançament per a ciutats i territoris, per dur a terme projectes transformadors, emmarcats en les iniciatives emblemàtiques de la UE i de les polítiques tractores del Govern espanyol, a través de transferències a les entitats locals i també amb convocatòries competitives de projectes.