La Fundació Aspros presenta el seu Consell Assessor en un acte a la Seu Vella

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha participat en l’acte, en què ha subratllat la filosofia ubuntu de l’entitat, perquè una societat avança si tothom avança; el compromís cívic i social de la fundació, i la sensibilitat de la Paeria cap a aquests col·lectius, amb suports directes i els contractes socials El consell és un òrgan consultiu, format per 12 persones de diferents àmbits, com el coneixement, l’empresa, la salut i la tecnologia, per acompanyar i assessorar l’entitat, per aprofitar les oportunitats i assolir nous reptes

La Sala de la Canonja de la Seu Vella ha acollit la presentació del nou Consell Assessor de la Fundació Aspros, format per 12 persones de diferents àmbits de l’economia, la història, la política, la medicina, l’ensenyament i l’enginyeria, entre d’altres. Compost per quatre dones i set homes, el Consell estarà presidit per Conxita Villar, degana del Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Catalunya.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha assistit a l’acte, que ha estat inaugurat pel president de la Fundació Aspros, Jaume Herrera, i que ha comptat amb la presència de la consellera de Drets Socials de la Generalitat, Violant Cervera, i del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn.
Pueyo ha volgut fer costat l’entitat i ha posat en valor l’eslògan que ha triat de la filosofia ubuntu ‘una societat avança si tots avancem’, amb aquest idea precisament que ‘si tots no avencen, ningú no avança o que si tots no som feliços, ningú no és feliç’. Aquesta, ha afegit, és també una de les conclusions que es poden extreure d’aquest episodi que hem viscut i encara vivim pel que fa a la pandèmia.

El paer en cap s’ha referit també a la relació estreta que l’Ajuntament manté amb Aspros, mitjançant l’Institut Municipal d’Ocupació, amb el Centre Especial de Treball i l’Escola de Jardineria al capdavant. La Paeria dona suport directe a les entitats del tercer sector i també a través de la contractació social, com fa amb Aspros que s’ocupa del manteniment de les zones verdes en diferents espais de la ciutat. Pueyo ha afirmat que la societat civil lleidatana demostra que té una musculatura social important amb entitats com Aspros, que l’any que ve farà 60 anys. I ha conclòs que com les administracions no arribaren a tot arreu, la societat necessita una ciutadana i una societat civil responsable i amb musculatura moral i organitzativa, com ha demostrat aquesta fundació. 

La consellera de Drets Socials ha incidit en la importància de treballar per l’autonomia personal de les persones amb discapacitat i perquè l’administració i les entitats del tercer sector facilitin els recursos necessaris per atendre les necessitats dels col·lectius més vulnerables. “Des de la Conselleria justament volem impulsar el model que defensa Aspros, que les persones puguin elegir on viure”, ha dit. També ha ressaltat el fet que la fundació vulgui construir a partir de la saviesa del seu consell assessor.

El president de la Diputació ha destacat la feina que l’entitat fa al territori i aquest nou pas que fa per anar més enllà, buscant l’excel·lència a través de la modèstia, amb un Consell Assessor que els acompanyi i aportin una altra mirada per créixer.

El president de la Fundació Aspros, Jaume Herrera, ha volgut destacar durant la seva intervenció l’entusiasme i l’agraïment per la creació del Consell Assessor, ja que és un fet que “inspira modernitat”. Després d’assolir aquesta fita, Jaume Herrera ha instat a seguir lluitant “per mantenir i augmentar la participació social més àmplia possible per avançar en el benestar general dins de l’humanisme”. A més, ha mostrat la seva satisfacció perquè s’hagi aconseguit per llei que totes les persones amb discapacitat tinguin Capacitat Jurídica Plena. Per la seva banda, el Director Executiu de la Fundació Aspros, Enric Herrera ha ressaltat la importància “d’anar junts per anar més lluny” i ha agraït tant als 12 membres del Consell assessor la seva implicació en el projecte de la fundació, com als més de 500 treballadors que en formen part i als gairebé 500 usuaris que utilitzen els seus serveis. Herrera també ha subratllat el compromís d’Aspros de seguir oferint una atenció centrada en la persona.

El tinent d’alcalde Paco Cerdà i el regidor David Melé ha assistit també a l’acte celebrat a la Seu Vella.

El Consell Assessor d’Aspros és un òrgan consultiu que neix amb la voluntat d’acompanyar i assessorar la Fundació en l’impuls d’accions o el plantejament i millora de nous serveis. A més, també vol ser una eina per crear un debat que permeti reforçar la seva posició com a punt de referència en el sector d’atenció i integració social i laboral de les persones amb discapacitat, així com a impulsar nous reptes i aprofitar les oportunitats que puguin sorgir. Està integrat per:

-Ana Vallès, presidenta de Sorigué
-Roberto Fernández, catedràtic d’Història Moderna i rector de la UdL entre 2011 i 2019
-Marc Cerón, conseller delegat d’Ilerda Serveis i President Associació Empresa Familiar Lleida
-Sisco Sapena, president i CEO de Lleida.net
-Josep Maria Pujol, president de Prefabricats Pujol i Avantmèdic
-Joan Escolar, president de la Fundació Alosa
-Joan Santacana, paer en cap de Cervera
-Àngel Ros, ex alcalde de Lleida i ambaixador d’Espanya a Andorra
-Ana Rodríguez, directora d’Estratègia i Responsabilitat Social Corporativa a l’Institut Català d’Oncologia (ICO)
-Rosa Pérez, professora de Medicina Legal i Forense UdL. Membre fundadora de l'Espai de Reflexió Ètica d’ALLEM.
-Anna Casanovas, degana de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida
-Conxita Villar, degana del Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Catalunya

La Fundació Aspros atén a persones amb discapacitat intel·lectual. Actualment, són més de 500 les famílies ateses en àrees d’acolliment residencial, servei de teràpia ocupacional, servei ocupacional d’inserció i formació professional. Els serveis de la fundació aporten una millora de qualitat de vida, tant a les persones ateses, com a les seves famílies.