Arrenca el cicle de cinema solidari al carrer
El Pati de les Comèdies acull la primera de les dues jornades d’activitats que enguany estan dedicades al Senegal
El Pati de les Comèdies acull la primera de les dues jornades d’activitats que enguany estan dedicades al Senegal
La Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes de l’Ajuntament de Lleida ha donat el tret de sortida aquesta tarda al Cinemón 2021, el cicle de cinema solidari al carrer, que enguany arriba a la seva quinzena edició. Durant dos dies, el Pati de les Comèdies i l’avinguda Blondel acolliran una sèrie d’activitats que enguany estan dedicades a la cultura senegalesa.
Sandra Castro, tinent d'alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, ha assistit a les activitats programades, acompanyada de Glòria Ferrer, presidenta de Veïns del Món Solidaris de Lleida; Ibrahima Bao, president de l’associació senegalesa de Lleida, i Esther Florensa, membre de l’Associació de Monitors i Educadors de Lleida.
Avui i demà es visualitzaran pel·lícules, entorn dels Drets Humans (DH) i Drets Humans de les Dones (DHD) en la cultura senegalesa; es podrà visitar una parada informativa i divulgativa de les actuacions que duu a terme l’entitat Veïns del Món Solidaris, l’Associació de Senegalesos de Lleida i l’entitat AMELL; es podrà contemplar l’exposició “Una visió del Senegal” de l’entitat Veïns del Món Solidaris. També es posaran a la venda mascaretes amb tela senegalesa, els beneficis del qual aniran destinats al finançament del projecte “Cap infant sense menjar a Oussouye”, que cobreix durant el curs un àpat diari a 110 infants de l’escola Maternalle d’Oussouye, de l’ONGD Veïns del Món Solidaris.
Les activitats
Un taller familiar de djembé i l’actuació musical d’Alu Spear han precedit aquesta tarda a la projecció del llargmetratge ‘Moolaadé’, un film de 2004 que narra la història en defensa de l’equitat de gènere, la cura i la salut al Senegal.
Per demà dissabte, està previst un contacontes africà, una mostra de Sabar senegalès i una desfilada de roba típica d’aquest país, a càrrec de la cooperativa d’iniciativa social Diomcoop, abans de la projecció del segon llargmetratge del cicle. En aquesta ocasió, ‘El viatge de Yao’ (2018) és un viatge interior en la coneixença i en la connexió cap a les mateixes arrels i la importància de pertinença a la Comunitat, com a motor de desenvolupament humà i social.
L’objectiu
El cicle es focalitza en els Drets Humans (DH), les relacions nord-sud o la lluita contra el racisme i la xenofòbia, sempre mantenint el caire solidari del cicle de cinema i sempre amb un conjunt d’entitats diferents, especialistes en la temàtica. Aquest any el Cinemón, està emmarcat en la temàtica de gènere i drets humans, al Senegal.
Amb tot això, Cinemón pretén ser una activitat innovadora, eficaç i eficient. Aporta informacions concretes sobre la temàtica d’una manera didàctica, engrescadora i pròxima, és capaç de motivar a la gent d'una manera directa, a través de les imatges i les emocions que passen a la pantalla portant a un desig de coneixement i estimulació crítica. Des de les entitats que col·laboren en aquest projecte es treballa per la conscienciació i l’acollida per tal que aquesta realitat sigui assumida d’una manera crítica, però positiva i enriquidora, en el sentit que d’aquesta conscienciació se’n derivin propostes d’acció i d’intervenció alternatives, potenciadores del diàleg com a principal via de convivència i de resolució dels conflictes i de respostes solidàries respecte a la població i els pobles més dèbils i vulnerables.