‘Escapada climàtica’, la novetat educativa per a treballar l’emergència climàtica
S’ha creat i posat a punt aquest curs per oferir-la dins les activitats del programa d’educació Lleida en Viu del curs 2021-2022
S’ha creat i posat a punt aquest curs per oferir-la dins les activitats del programa d’educació Lleida en Viu del curs 2021-2022
La Regidoria d’Habitatge i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Lleida ha posat a punt aquest curs una nova activitat sobre l’emergència climàtica, dins del programa d’educació ambiental Lleida en Viu. Sota el nom d’‘Escapada climàtica’, es tracta d’un “escape room” a l’aire lliure per treballar conceptes sobre el canvi climàtic i incidir en les accions que cal prendre per a mitigar-lo.
L’activitat està adreçada a alumnes de l’ESO i es planteja com un viatge al futur d’aquests alumnes, concretament l’any 2050, on el planeta està molt afectat pel canvi climàtic. Els alumnes hauran de fer un seguit de proves per poder tornar de nou al seu temps. Però només podran tornar-hi si resolen correctament les proves i si prenen què es pot fer en l’actualitat per a mitigar el canvi climàtic i no trobar una Terra tan devastada el 2050 com la que ells han vist.
Les proves tracten diversos temes relacionats amb el canvi climàtic:
- Hi ha una prova per a conèixer les causes de l’escalfament global, en la qual els alumnes han de discernir quines causes són naturals i quines d’origen antròpic.
- Un altre exercici consisteix a conèixer, resolent un enigma, com la prevenció de residus ajuda a mitigar el canvi climàtic.
- També hi ha una prova per a reflexionar sobre la procedència dels productes que comprem, de manera que per resoldre-la s’han de triar productes de proximitat.
- Una altra prova planteja les conseqüències ambientals i econòmiques que tindrà en els diferents ecosistemes la pujada de temperatures.
- I una darrera consisteix a calcular els kilòmetres d’un recorregut i triar el mitjà de transport que emeti menys CO2.
Totes aquestes proves es fan amb l’acompanyament d’unes ‘científiques del futur’ (les educadores), que poden ajudar als alumnes en cas que ho necessitin.
Com a activitat final, per cada prova realitzada correctament, els alumnes adquiriran unes peces amb les quals, entre tots, construiran una cúpula que representa l’atmosfera neta i així podran tornar al seu temps amb la lliçó apresa.
D’aquesta manera es treballa l’emergència climàtica d’una manera lúdica però efectiva, ja que, si no trien les accions correctes, no superen les proves.
L’activitat s’ha provat a finals d’aquest curs amb els alumnes de 1r d’ESO de l’institut Maria Rúbies de Lleida, com a tancament d’un projecte sobre la sostenibilitat i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Aquesta activitat forma part de les accions de l’estratègia municipal per fer front a l’emergència climàtica i fomentar la transició energètica, tot fomentant l’educació ambiental de la població sobre les accions que es poden fer per la mitigació i adaptació al canvi climàtic
El programa Lleida en Viu de l’Ajuntament de Lleida ofereix activitats sobre diversos temes d’interès ambiental, així com visites a instal·lacions, i pretén conscienciar a l’alumnat de la importància de tenir cura del nostre entorn. Es pot consultar l’oferta educativa en aquest enllaç.