Ampli consens de tots els grups municipals de la Paeria per impulsar la promoció econòmica de Lleida

En el marc del Ple extraordinari proposat pel grup municipal socialista amb 11 propostes específiques per a la nova governança en aquest àmbit, com ara accelerar la presentació del Pla estratègic de Turisme i del Pla Director de Comerç, ampliar el polígon del Segre, reprendre la campanya de promoció de l’Horta de Lleida, elaborar un programa d’atracció d’inversions, treballar polítiques d’ocupació incorporant la digitalització i eines d’economia social i feminista o impulsar la candidatura de la Seu Vella com a Patrimoni Mundial de la UNESCO.

El Ple extraordinari de “Propostes per a la nova governança en la promoció econòmica de la ciutat” de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat aquesta tarda per pràctica unanimitat les 11 propostes específiques presentades pel Grup Municipal Socialista per impulsar accions en l’àmbit de la recuperació i promoció econòmica.
Tots els punts debatuts en la sessió extraordinària d’avui s’han aprovat amb els vots unànimes dels grups ERC, Junts per Cat, PSC, C’s, PP i el Comú de Lleida, llevat del punt 4 en què els representants del Partit Popular s’han abstingut.
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha destacat l’alt nivell de consens a què s’ha arribat en la sessió d’avui: “Hem arribat a un alt grau de consens en el sentit que de cara al 2030 Lleida prosperi. Els grans reptes s’han d’afrontar sobre la base de compromisos profunds tan transversals com sigui possible i aquesta mena de compromisos són incompatibles amb la frivolitat. Hem vingut aquí a treballar perquè sigui Lleida, els seus ciutadans i ciutadanes, els protagonistes d’aquesta etapa i aquest és el nostre compromís”
Les 11 propostes aprovades són les següents:
1.Instar al Govern Municipal a presentar en el termini de 3 mesos el Pla Estratègic de Turisme.
2.Instar al Govern Municipal a presentar en el termini de 3 mesos un Pla Director de Comerç que inclogui:
• Pla de Dinamització Comercial.
• Sistema de jerarquització d'eixos comercials el paper dels mercats municipals.
Eines d'atracció supramunicipal que inclogui:
• El paper que juga el Pla de l'Estació.
• Proposta d'ordenació de mitjanes i grans superfícies.
En definitiva, un treball continuat que determini el pla d'acció conjunt i consensuat amb els diferents agents del sector i de la ciutat on s'expliciti la seva estratègia respecte els mercats, el comerç de proximitat i les àrees d'espai comercial que cal potenciar.
3.Instar al Govern Municipal a elaborar un programa d'atracció d'inversions així com determinar les competències, règim jurídic i funcions que té l’Oficina de Recuperació Econòmica (ORE).
4.Instar al Govern Municipal a treballar en polítiques d'ocupació tenint en compte la digitalització de la societat i impulsant eines d'economia social i feminista.
5.Instar al Govern Municipal a treballar en l'ampliació i modernització del Polígon del Segre mitjançant el concert amb el sector privat com també avançar amb el projecte industrial de Torreblanca-Quatre Pilans junt amb altres institucions.
6.Instar al Govern Municipal a reprendre la campanya de promoció dels productes de proximitat i potenciar la vida saludable mitjançant la marca "Horta de Lleida".
7.Instar al Govern Municipal a crear una taula de treball amb Osca i altres municipis de la Franja per compartir estratègies comunes per millorar la competitivitat del territori amb la participació de grups polítics, agents econòmics i socials.
8.Instar al Govern Municipal a que demani, en el marc de la Taula Estratègica de l'Aeroport d'Alguaire, un pla operatiu viable i possible perquè l'Aeroport estableixi les aliances necessàries amb AENA, companyies aèries i altres operadors del sector del transport per tal de promocionar l'oferta turística de les Terres de Lleida mitjançant codis compartits com es va fer amb el hub de Palma.
9.Instar al Govern Municipal a que faci la gestions necessàries amb la firma francesa SNCF (Societat Nacional de Ferrocarrils Francesos) perquè els trens d'alta velocitat i baix cost Ouigo tinguin parada a Lleida
10. Instar al Govern Municipal a que es pacti un quadern de ruta amb el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari, la Universitat de Lleida i empreses del sector agroalimentari pel desenvolupament del hub agroalimentari avançant amb la vinculació de l’àrea d'innovació industrial de Torreblanca-Quatre Pilans i el futur eix ferroviari central.
11. Instar al Govern Municipal a impulsar la campanya de la candidatura del Turó de la Seu Vella com a Patrimoni Mundial de la UNESCO.
Al ple hi han assistit una representació d’entitats del teixit comercial i empresarial, associatiu i sindical de la ciutat: COELL, PIMEC, FAVLL, UGT, ASAJA,  i hi han participat la FECOM, UP, la Federació d’Hostaleria, CCOO, JARC i Productors de l’Horta.
Intervencions dels partits municipals i entitats
La regidora Carme Valls (PSC) ha estat l’encarregada de realitzar la part expositiva del ple extraordinari, en la qual ha destacat la urgència de plantejar accions en matèria de promoció econòmica davant dades com la disminució del 8% del PIB a Lleida, el 15,09% d’atur o el tancament de locals. La voluntat amb el plantejament d’aquest ple, segons ha explicat la regidora, ha estat debatre propostes “que permetin impulsar l’economia de la ciutat, la ciutadania ens demana accions i solucions, hem de ser valents i anticipar-nos”. En matèria comercial, Valls ha defensat el model de Torre Salses perquè “es tracta de mitjanes i grans superfícies i no és un model antagònic amb el petit comerç”.
Tot seguit, han pres la paraula els representants de la Federació d’Hostaleria, CCOO, JARC, UP, associació de Productors de l’Horta i FECOM. El president de la Federació d’Hostaleria, Ramon Solsona, ha demanat simplificar tràmits administratius perquè Lleida guanyi en atractivitat per a invertir i ha remarcat que “Lleida ha de voler ser la capital de la Catalunya interior”. Per la seva banda, Alberto Puivecino, en representació de CCOO, ha reclamat amb urgència l’execució de l’estació d’autobusos adjacent a l’estació de RENFE i s’ha mostrat a favor de reforçar els vincles amb Osca. Per part de JARC, Jordi Vidal, ha reclamat la posada en marxa de projectes sostenibles en el temps i potenciar Lleida com a centre d’exportació alimentària. Vidal ha defensat el model d’allotjament de temporers proposat per la Paeria, que facilitarà la feina als petits productors. Josep Sellart, d’Unió de Pagesos, per la seva banda, ha demanat una major inversió als camins de l’Horta, la senyalització d ‘espais d’interés agroturístic i posar l’obrador del Parc Científic a disposició de les empreses familiars de l’Horta, entre d’altres iniciatives. En la mateixa línia, Anna Aragonés, presidenta de Productors de l’Horta, ha demanat promocionar l’Horta com un lloc d’atractiu agrari i patrulles de Guàrdia Urbana rural exclusives per reforçar la seguretat.
Ha tancat el torn d’intervencions de les entitats, Maria Rosa Eritja, de la FECOM , qui ha demanat a tots els partits que treballin conjuntament fent polítiques de ciutat.
El portaveu del PP, Xavi Palau ha qualificat la ciutat de Lleida actual com Lleida, la decadent i ha dit que “manca projecte de ciutat, hi ha deixadesa, manca de promoció econòmica i maltracte econòmic per part de la resta d’administracions”. En la seva intervenció Palau ha demanat aprofitar la situació de Lleida per millorar les infraestructures, milorar les relacions amb l’entorn, reforçar el teixit lleidatà, fomentar la marca Lleida i millorar el finançament
La regidora Elena Ferre, portaveu d’El Comú, ha defensat un model d’economia social i solidària com a camí “més directe per dotar de futur el comerç i el planeta” i ha qualificat les propostes del PSC de “caduques i poc anclades a la realitat actual” . En matèria d’agroalimentació Ferre ha insistit en què la creació de marca és insuficient, i davant un model d’agricultura i ramaderia intensiva que ambientalment és insostenible “cal un model de consum de proximitat i ecològic”.
Àngeles Ribes, portaveu de C’s, ha demanat destinar el 0,5% del pressupost municipal a ajudes al comerç, reprendre el contacte amb Aragó per exprémer les potencialitats turístiques de la ciutat i demanar una millor freqüència de pas de l’AVLO per la ciutat de Lleida. També ha defensat la tasca realitzada des del Parc Científic i ha demanat incrementar la freqüència de pas dels autobusos que arriben al Turó de Gardeny.


Defensa de la candidatura de la Seu Vella com a Patrimoni Mundial de la UNESCO i nouu ecosistema de la regidoria de Promoció Econòmica


Per part de l’equip de govern, la tinent d’alcalde Jordina Freixanet (ERC), que ha anunciat el vot positiu a les propostes presentades al ple extraordinari, ha destacat en primer lloc que l’equip de govern continua treballant fermament per la declaració de la Seu Vella com a Patrimoni Mundial de la UNESCO: “No s’ha deixat de treballar, potser més discretament que en altres èpoques però orientat a un mateix objectiu, que no és altre que aconseguir la declaració com a patrimoni Mundial”. Freixanet també ha posat en valor els avenços realitzats per l’equip de govern en matèria de transformació digital, economia social i feminista amb projectes com l’AgrolivingLab o el FabLab. També ha remarcat la reformulaciói e de la regidoria de Promoció Econòmica en format d’un nou ecosistema amb el treball transversal de 6 regidories.


El tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Paco Cerdà (Junts per Cat), ha exposat les noves línies d’actuació de la regidoria d’aquest àmbit, que s’estructurà en dos àmbits de treball: emprenedoria i treball empresarial i promoció econòmica, juntament amb l’Oficina de Recuperació Econòmica de Lleida, “centrada a donar servei als emprenedors i empresaris de Lleida afectats per les conseqüències de l’actual emergència sanitària”. Cerdà ha detallat també els passos donats per l’equip de govern en matèria de sòl industrial amb l’actual edacció del Pla director urbanístic d’activitat econòmica de Torreblanca-Quatre Pilans i la construcció del nou polígon industrial de Torre Solé, al SUR-35. Així mateix, ha explicat que s’està treballant en incrementar el sòl logístic amb l’ampliació del SUR 41 als terrenys de Cimalsa i també a l’entorn de l’estsació de Mercaderies del Pla de Vilanoveta.
Per la seva banda, la regidora de Comerç, Consum i Mercats, Marta Gispert (Junts per Cat) ha remarcat que “com bé diu el pacte d’entesa, el nostre és un model per garantir la pervivència d’una àmplia oferta de petit comerç independent i eficient, que consolidi el cirteri de la localització, preferentment dins les trames urbanes consolidades, com a element fonamental d’una activitat comercial sostenible, competitiva i ordenada”.
Finalment, Mariama Sall, regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, ha expressat en la seva intervenció la clara aposta de l’equip de govern per un ecosistema d’innovació oberta, “capaç de reposbdre als reptes i necessitats del teixit productiu i social del territori i de treballar de manera col·laborativa per assumir molts dels projectes que arribaran del fons Next Generation”.

La sessió extraordinària d’avui s’ha realitzat de forma híbrida (presencial i telemàtica) seguint els requeriments actuals de la Covid-19.