La Paeria proposa el nou Consell Municipal Lleida Social per unificar els òrgans de participació social

El nou consell substitueix el de Benestar i Acció Social i aglutina també els consells municipals de la Gent Gran i de les Persones amb Discapacitat Per la Comissió Informativa per les polítiques de Drets de les Persones i Relació amb la Comunitat han passat convocatòries d’ajuts en els àmbits de l’educació, la cooperació i la salut

El nou consell substitueix el de Benestar i Acció Social i aglutina també els consells municipals de la Gent Gran i de les Persones amb Discapacitat Per la Comissió Informativa per les polítiques de Drets de les Persones i Relació amb la Comunitat han passat convocatòries d’ajuts en els àmbits de l’educació, la cooperació i la salut

L’Ajuntament de Lleida, a proposta de la Regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030, ha proposat la modificació dels estatuts i la denominació del Consell de Benestar i Acció Social de la ciutat de Lleida pel de Consell Municipal Lleida Social. Amb l’aprovació dels estatuts, s’hauran de sotmetre a informació pública perquè es puguin formular les reclamacions i suggeriments que es considerin pertinents.
Aquest òrgan promou la participació en la presa de decisions i permet adequar el sistema de serveis socials a les necessitats de les persones i la seva diversitat. La decisió s’ha pres arran dels canvis de la normativa vigent i de l’evolució i els canvis de caire social i econòmic que s’han produït els darrers anys. D’aquesta manera, es considera més adient unificar els òrgans de participació i d’informació de caràcter social, així com tenir-los sota l’aixopluc d’un mateix àmbit normatiu. Així, l’objectiu és aprofundir en la participació i el treball en xarxa per millorar el benestar social de la ciutadania.
Amb el nou consell Lleida Social es dissoldrien els Consells Municipals de la Gent Gran i de les Persones amb Discapacitat i els i les seves membres s’incorporarien als grups de treball sectorials del nou òrgan municipal.
30.600 euros al foment d’activitats educatives
Dins l’àrea d’Educació, s’ha fet la proposta d’aprovació de la convocatòria per a l’any 2021 dels ajuts per al foment de les activitats de les associacions familiars d’alumnes de Lleida (o Associacions de Pares i Mares – AMPAs). S’ha destinat una partida de 17.000 euros a aquesta convocatòria per donar suport a la tasca d’entitats que treballen en l’àmbit de la promoció educativa. En la mateixa línia, ha passat la proposta d’aprovació de la convocatòria per al 2021 dels ajuts a les entitats que treballen en el món de l’educació a la ciutat. En aquest cas, l’import total ascendeix a 13.600 euros.
El termini per presentar les sol·licituds a les dues convocatòries és de 20 dies des de l’endemà que es publiqui al Butlletí Oficial de la Província (BOP) i les actuacions subvencionades hauran de realitzar-se en el curs 2021-2022.
En aquest àmbit, també s’han proposat les bases per a la concessió de subvencions per potenciar l’èxit educatiu en el marc del Pla Educatiu d’Entorn. Aquesta regulació permet cofinançar projectes i activitats de les Associacions de Familiars d’Alumnes (abans AMPAs) i dels centres educatius d’educació infantil, primària i secundària

Ajuts a projectes de Cooperació
L’Ajuntament fomenta els projectes de Cooperació Internacional, Acció Humanitària i Codesenvolupament amb una convocatòria de subvencions per a iniciatives solidàries que contribueixen econòmicament i socialment al desenvolupament de pobles i col·lectius empobrits. Es vetlla també per promoció dels drets humans i la igualtat efectiva, en el treball de les emergències i l’acció humanitària i en projectes que impulsin l’exercici ple de drets amb vinculació local i global. La convocatòria destina 71.400 euros (la qual podria ser de 90.000 euros en total, si es prorroga el conveni amb la Diputació en aquesta matèria –per un valor de 18.600 euros-).
Les sol·licituds s’han de presentar en els 30 dies següents a partir de l’endemà que es publiqui al Butlletí Oficial de la Província (BOP) i els projectes subvencionats han de desenvolupar-se el 2022.
Convocatòria per a projectes vinculats a la promoció i protecció de la salut
En l’àrea de Salut, ha tirat endavant la proposta per convocar ajuts per projecte de promoció i protecció de la salut i sensibilització envers la salut pública. El termini de presentació de propostes és d’un més des de l’endemà de la publicació al BOP i compta amb 13.998 euros. Les actuacions aprovades han de fer-se durant el 2021.
Altres punts de la Comissió Informativa
En el decurs de la comissió, s’ha informat favorablement del canvi de nom del Centre de Formació d’Adults Joan Carles I pel de Centre de Formació d’Adults Victorina Vila.
Pel que fa a l’àrea d’Esports, s’han aprovat diverses justificacions de subvencions atorgades a entitats esportives de la ciutat.
Com cada mes, la Comissió ha informat dels ajuts econòmics a famílies per un import de 44.561,15 euros, distribuïts en diversos conceptes com habitatge, alimentació o atenció a infants, entre altres.
Alhora, s’han donat algunes dades acumulades del dispositiu d’acollida a les persones temporeres. Des que es va posar en marxa, s’han registrat al pavelló 3 de Fira de Lleida 4.255 pernoctacions, 1.589 serveis de dutxa o 492 atencions laborals. Pel que fa als pisos, hi ha 6 pisos ocupats, dels quals 5 estan compartits per 23 homes i 1, amb 2 dones.
En la sessió d’avui, s’ha donat compte de la ratificació del conveni marc entre la Paeria i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya per tal de seguir treballant, per ambdues parts, en la promoció de la salut emocional i el benestar de la ciutadania, sobretot, entre els col·lectius més desafavorits i que han sofert més els estralls de la pandèmia.