Les activitats d’estiu del Pla Educatiu d’Entorn, a ple rendiment
Sandra Castro i Claudi Vidal, nou director del Serveis Territorials d’Educació, visiten el programa educatiu que, durant tot l’estiu, arribarà a 1.200 escolars
La tinent d’alcalde Sandra Castro i el nou director dels Serveis Territorials d’Educació de la Generalitat a Lleida, Claudi Vidal, han visitat avui les activitats del Pla Educatiu d’Entorn a l’Escola Sant Josep de Calassanç i a l’Institut Guindàvols.
Al voltant de 1.200 alumnes de 19 centres educatius d’educació infantil, primària i secundària gaudeixen des del passat 5 de juliol i durant totes les vacances escolars de propostes lúdiques i educatives, subvencionades des del Pla Educatiu d’Entorn de Lleida (PEE).
Sandra Castro ha destacat que l’objectiu final d’aquest programa, implementat en el marc del Pla Educatiu d’Entorn de Lleida, és que cap infant ni jove de la ciutat es quedi sense activitats aquest estiu: “Venim d’un curs molt dur on les relacions socials i l’expressió de les emocions han estat limitades. És important garantir l’accés als recursos educatius i de lleure que ofereix Lleida, especialment als infants i adolescents que es troben en situacions més vulnerables. Cal enfortir la col·laboració entre els agents educatius del municipi i posar en valor la seva aportació que genera aprenentatges, també, durant l’estiu a partir d’activitats de socialització, participació i millora de les competències”.
El d’avui ha estat el primer acte conjunt entre la regidora d’Educació de la Paeria i el nou director dels Serveis Territorials.
El PEE és fruit d’un conveni entre el Departament d’Educació i l’Ajuntament, adreçat a l’alumnat i les seves famílies i a tota la comunitat educativa, però amb una especial sensibilitat als sectors socials més desafavorits i vulnerables.
Durant el curs escolar, des del Departament d’Educació i de la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes se subvenciona els centres educatius i les Associacions de Famílies per tal de poder organitzar pe alumnat diferents activitats i tallers en horari escolar i extraescolar i també tallers formatius per a famílies.
Aquest estiu, a més, s’ha pogut organitzar des de la Regidoria d’Educació un programa de 76 tallers d’estudi assistit, robòtica, científics-tecnològics, artístics, teatre i casals gràcies a tres línies de subvenció:
- El Pla de millora d’oportunitats educatives (PMOE) per a centres educatius d’infantil, primària i secundària. Es tracta d’una mesura extraordinària adoptada des del Departament d’Educació per la lluita contra les desigualtats educatives d'origen socioeconòmic i per pal·liar els efectes desfavorables de la suspensió de l’activitat lectiva presencial durant el darrer trimestre del curs 2019-2020. Aquesta mesura està adreçada fonamentalment als centres educatius de Catalunya amb més complexitat educativa, però oberta a tots amb la condició que s’han de poder beneficiar de les activitats l’alumnat vulnerable.
- El Pla integra el programa PROA+ 2020-2021 del Ministeri d’Educació i Formació Professional, programa de cooperació territorial per l’orientació, avenç i enriquiment educatiu en la situació d’emergència educativa del curs 2020-2021 provocada per la pandèmia de la COVID-19: #PROA+ (2020-2021).
- Tallers diversificats de suport i reforç educatiu (TDSRE) per a alumnat d’ESO i batxillerat finançats pel Ministeri d’Educació i Formació Professional i cofinançat pel Fons Social Europeu a través del Programa operatiu d’ocupació, formació i educació del Fons Social Europeu (POEFE). L’objectiu és reduir l’abandonament educatiu prematur i millorar els resultats acadèmics de l’alumnat de secundària mitjançant mesures de suport personalitzat.
De les 76 activitats que es porten a terme, 34 són d’estudi assistit, 18 casals d’estiu i 24 tallers temàtics (robòtica, científics-tecnològics, artístics i teatre).
Cada centre educatiu ha escollit les activitats i nombre de quinzenes. L’horari en què es realitzen és, als matins, durant 5 hores.
La mesura PMOE ha permès també ampliar en 120 places el programa Estiu de Joc que organitza la Regidoria, destinades a alumnat en situació de vulnerabilitat de les escoles on es porta a terme el programa (Camps Elisis, Joc de la Bola i Països Catalans).