La Paeria adjudica la concessió de l’Aula Municipal de Teatre

Es proposa la contractació de l’Associació Cultural Aula de Teatre de Lleida

L’Ajuntament de Lleida adjudicarà la concessió administrativa de serveis de l’Escola d’Art Aula Municipal de Teatre a l’Associació Cultural Aula de Teatre de Lleida.

La Taula de Contractació ha llegit avui l’informe del Comitè d’Experts que ha avaluat els criteris subjectius de la licitació i, tot seguit, ha obert el sobre dels criteris no sotmesos a judici de valor. La concessió s’atorga a l’empresa Associació Cultural Aula de Teatre de Lleida -l’única oferta presentada- que ara haurà d’aportar la documentació requerida des del Departament de Contractació per tal de formalitzar el contracte.

El servei s’ha adjudicat per 547.718,52 euros (l’import màxim previst en la licitació) i s’hi inclou la gestió dels dos pròxims cursos; en concret, per al període de l’1 de setembre de 2021 -o a la signatura del contracte- fins al 31 d’agost de 2023, prorrogable per mutu acord de les parts a dos cursos més.

La concessionària desenvoluparà el projecte educatiu en tres eixos:

  • l’Aula Municipal de Teatre (amb teatre per a infants, joves, adults i teatre musical),
  • l’Aula Social
  • i el Cicle Formatiu en Grau Superior en Tècniques d’Actuació Teatral.

D’acord amb el plec de condicions, el projecte educatiu de l’Aula Municipal de Teatre ha d’estar vinculat a l’entorn educatiu, cultural i social i esdevenir agent de la participació i la cohesió social. Ha de ser una escola connectada amb la ciutat, que participi del seu projecte educatiu i permeti donar a conèixer Lleida com a ciutat educadora i amiga dels infants.

El servei es finançarà amb els ingressos percebuts per l’activitat oferta a l’Aula de Teatre, l’Aula Social i el Grau Superior i l’aportació anual de la Paeria.

Una Aula del segle XXI

La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha assenyalat que “la nova concessió genera un projecte educatiu i artístic per a l’Aula del segle XXI, a partir de criteris com la visió de futur, la perspectiva de gènere, un model de gestió acadèmica d’excel·lència, la implicació i el compromís amb el sector i la cerca de sinergies amb diferents actors per esdevenir la capital del teatre per a tots els públics”.

“També es prioritza la democratització de les decisions, per tal que sigui necessària la participació de tota la comunitat educativa per adoptar-les. A més, es professionalitza la plantilla, ja que s’exigiran titulacions i experiència acreditada a tot el personal a partir dels principis de mèrit i capacitat, que caldrà tenir en compte especialment pel que fa als càrrecs de coordinació i directius”, ha afegit la regidora.

Sandra Castro ha remarcat que “aquesta licitació ratifica el compromís de l'Ajuntament de Lleida per garantir que l’Aula de Teatre, com qualsevol altre espai municipal, és lliure de masclisme i de qualsevol forma d’assetjament ja que la nova concessió tindrà un major control per part de l’administració”.

Major cobertura legal, seguiment i avaluació

En aquest sentit, el nou model de gestió dona una major cobertura legal a l’Ajuntament de Lleida i intensifica les actuacions de seguiment i d’avaluació. També millora i defineix, amb un major grau de concreció i detall, les obligacions de l’entitat concessionària i, per tant, garanteix una millor eficiència en la gestió pública, tal com estableix un dels objectius del PAM; una revisió i auditoria de totes les concessions municipals

D’acord amb això, la Paeria podrà efectuar tasques de control i supervisió perquè el servei es presti en les condicions establertes a la licitació.

Cal destacar que s’inclou l’obligació de la concessionària a assumir el compromís explícit del que disposa la Llei per garantir el dret a la igualtat de tracte i a la no-discriminació, el respecte a la dignitat humana i la protecció davant qualsevol conducta de discriminació que pugui atemptar contra la dignitat de les persones.

Així mateix, s’estableix com a clàusula de rescissió la detecció d’actuacions per part del personal de la concessionària que siguin considerades no ètiques o en contra dels valors i els drets de les persones, així com la no aplicació i/o manca d’actualització del protocol específic de prevenció i actuació en cas d’abusos sexuals.

Tot el personal de l’escola d’art AULA Municipal de Teatre de Lleida, AULA Social i Cicle Formatiu en Grau Superior en Tècniques d’Actuació Teatral ha de mostrar tenir coneixement del “Protocol de Prevenció i actuació en cas d’abusos sexuals de l’Aula Municipal de teatre de Lleida” i haver signat el document d’acceptació del protocol i codi de conducta que estableix aquest text.

Cada inici de curs serà necessari presentar a la cap de gestió de centres de la Regidoria d’Educació els documents signats i actualitzats si escau amb el personal de nova incorporació. L’Ajuntament de Lleida actualitzarà la formació de les persones treballadores.

També s’inclou l’obligació per part de la concessionària d’incorporar una plaça becada per cada grup de teatre per a nens i nenes i per cada grup de teatre per a joves, segons informe tècnic des de Serveis Socials de l’Ajuntament de Lleida, amb un mínim d’11 beques per infants i 6 beques per a grups de joves.

A més, es verificarà el grau de satisfacció de l’alumnat i les seves famílies; dels centres educatius col·laboradors; la implicació en el projecte educatiu de ciutat, així com la col·laboració en projectes de caràcter social i comunitari

L’Aula Municipal del Teatre realitza cursos de teatre per a infants, joves, adults, teatre musical i aula de teatre social. Des del 2015 imparteix el Cicle de tècniques d’actuació teatral, autoritzat pel Departament d’Educació. Des del 1993 fins al 2021 ha estat gestionada a través d’una concessió, que acaba aquest l’agost.