La Paeria posa en marxa el projecte Conviu al barri al Centre Històric amb 16 entitats

Circuits saludables i mediació intercultural per fomentar el civisme i la convivència així com la visió positiva del barri

L’Ajuntament de Lleida posa en marxa el projecte “Conviu al Barri” amb l’objectiu de promoure el Centre Històric i millorar-ne la convivència a partir de dos línies de treball: la creació d’uns circuits saludables i d’un equip de mediadors en clau intercultural.

El projecte l’han presentat l’alcaldessa accidental de Lleida, Jordina Freixanet; Marta Gispert, regidora de Consum, Comerç, Mercats i Participació Ciutadana, i Montse Pifarré, edil de Recursos Municipals i Salut i  Presidenta del Consell de Zona 01, que correspon al Mercat del Pla i entorn. L’acte, que s’ha realitzat davant del Centre Cívic del Centre Històric, a la plaça de l’Ereta, ha comptat amb la presència de les setze entitats que hi han participat.  

Freixanet ha agraït la implicació d’aquest teixit social: “petites accions com aquesta ens fan crear xarxa i unir de forma conjunta, entitats, administració i ciutadania en la recerca de solucions plantejades des de la corresponsabilitat de tota la comunitat veïnal.”

Marta Gispert ha destacat que la iniciativa sorgeix del grup de dinamització permanent del Consell de Zona 01, específicament de les recentment creades comissions de manteniment i convivència i mediació i diversitat. S’ha estat treballant amb la col·laboració de moltes entitats del barri amb l’objectiu de visibilitzar el Centre Històric de Lleida de forma positiva promovent els circuits saludables per la zona aixi com la convivència entre veïns i veïnes.

Projecte intercultural

Ibrahima Bao, president de l'Associació de Senegalesos i que ha parlat en representació del conjunt de les entitats, ha mostrat la seva satisfacció per l’inici d’aquest programa: “se’ns ha brindat l’oportunitat de començar a treballar des de la base construint diferents projectes que pensem que són la base per lluitar contra la fragmentació de les entitats al Centre Històric mitjançant la mediació natural, l'organització de petites activitats comunitàries (esportives, artístiques...) fomentant el civisme, la comprensió mútua,  la convivència i la cohesió social”.

Els col·lectius que participen són l’Associació Senegalesa de Lleida, Ass. Nostàlgia de Lleida, Ass. Antisida de Lleida, Ass. Ndiatiguia, Ass. Diablada Boliviana, Fundació Banc dels Aliments, Arrels, Colors de Ponent, El Menjador, Fundació Jericó, Bronca, FOCCS- Fòrum Ciutadà per la Cohesió Social, Ass. Veïns de l’Ereta, FAGIC, Ass. Veïns i Comerciants Centre Històric i l’Ass. de Veïns Jaume I.

Circuits saludables

Montse Pifarré ha assenyalat que els circuits saludables posen a disposició de la ciutadania nous escenaris de passeig i gaudiment, tenint en compte que el Centre Històric és un bon lloc on passejar, fer esport, hidratar-se, descansar i conèixer l’àmplia oferta de restauració de la zona.

Per promocionar-ho s’ha editat un ventall que assenyala 4 rutes/circuits marcades amb codi QR i que també reflecteix els bars i restaurants, el Centre Cívic (plaça de l’Ereta) com a punt de descans climatitzat i espais on poder anar al servei.

Mediació intercultural

“Conviu al barri” també contempla la posada en marxa de mediadors i mediadores naturals per al foment de l’enteniment, la mediació i informació en clau intercultural.

S’ha creat un grup de 9 persones que sortiran per parelles cada tarda al Centre Històric: tres dies a la Zona 01 (c/Cavallers, Palma i voltants del Mercat del Pla...) i un dia a zona 02 (plaça de Noguerola).

Es fomentaran els punts següents:

• Promoure hàbits de civisme.

• Orientar les persones que no coneixen els recursos que tenen a la ciutat per atendre les seves necessitats principals.

• Fomentar l'enteniment (idiomàtic) en totes aquelles matèries que no quedin clares entre veïns, per promoure la convivència.

• Promoure el coneixement dels "circuits saludables" i distribució dels ventalls.

• Atraure persones als horts socials posats en marxa recentment a la partida de Rufea, de la mà de l’Ass. Senegalesa.

• Fomentar activitats col·lectives per motivar la participació de les persones que ocupen l’espai públic: propostes esportives, gastronòmiques, artístiques, activitats comunitàries conjuntes amb la resta d’entitats implicades

• Promoure alguna activitat lúdico-festiva en el marc de l’Obert del Centre Històric.

L’equip està integrat per 2 persones de Senegal, 2 del Magreb, 1 de Camerún, 3 eurooccidentals i s’està treballant per incorporar, també, el poble gitano, amb un mediador/a.

Les sortides es faran quatre dies a la setmana (de dilluns a dijous) entre les 18 h i les 21 h, tret de les activitats comunitàries que tindran horaris propis.

Aproximadament, cada dues setmanes es procurarà fer activitats comunitàries, com ara esportives, gastronòmiques o artístiques amb la col·laboració de les diferents entitats participants en el projecte.