Comencen els treballs de retirada de macròfits al tram urbà del riu Segre
L'eliminació de les plantes evita la proliferació de la mosca negra
L'eliminació de les plantes evita la proliferació de la mosca negra
L'Ajuntament de Lleida ha iniciat aquesta setmana els treballs de retirada de macròfits en el tram urbà del riu Segre, amb l'objectiu de millorar el pas de l'aigua i disminuir la població de mosca negra. L'alcaldessa accidental, Jordina Freixanet, ha visitat avui les tasques, que es duen a terme amb un vehicle amfibi que talla les plantes perquè després es puguin reciclar i convertir en adob orgànic.
Freixanet ha destacat els valors ambientals i naturals del Segre al seu pas per Lleida i ha remarcat les actuacions que duu a terme la Paeria per controlar les diferents plagues que es donen en aquest àmbit, principalment, la mosca negra.
Les plagues es combaten amb neteges com l’actual i amb altres iniciatives com la col·locació de refugis per a ratpenats, que també redueixen la incidència dels insectes perquè són els seus depredadors naturals. A banda, també s’aplica un producte biològic a l’aigua del riu, una vegada al mes, dins de la campanya de control de la mosca negra que fa el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) per encàrrec de la Delegació del Govern a Lleida.
Per netejar el Segre de macròfits, es col·loca una barrera surant a la zona del Pont dels Instituts, per retenir el material que baixa surant i, també, per extreure les algues. Aquestes, es dipositaran en una zona del final de la canalització a l'espera que perdin l'aigua i s'eixuguin i, després, es transportaran per fer adob orgànic.
En aquesta primera fase, es preveu treballar des del Pont dels Instituts i anar netejant aigües amunt, en la zona on l'acumulació de macròfits és major. La darrera actuació d'aquest tipus es va fer el 2017.
La durada prevista dels treballs serà entre una i dues setmanes. Durant aquest període, el cabal del riu Segre estarà regulat i circularà únicament el cabal ecològic per tal de facilitar el moviment del vehicle amfibi. Acabada l'actuació, s'alliberarà més aigua per arrossegar el sediment que s'haurà remogut.
La massa de macròfits que s'ha desenvolupat al riu dificulta la turbulència en la circulació de l'aigua i és el substrat on es dipositen els ous i, posteriorment, on es refugien les larves de la mosca negra.
Plantació d'arbrat de ribera
Els treballs són possible gràcies a una subvenció concedida per l'Agència Catalana de l'Aigua, per valor de 60.000 euros que també contempla la plantació d'arbrat de ribera en la zona del riu. S'executarà a l'hivern, en el moment de parada vegetativa dels arbres.
Aquests treballs complementen la instal·lació de 22 caixes com a refugis de ratpenats, que es va realitzar la darrera setmana, així com la replantació de plantes arbustives a la base del mur dret de la canalització.
La coordinadora de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Lleida, Esther Fanlo, ha destacat que la tècnica aplicada en aquestes actuacions és "Solucions basades en la Natura", és a dir, accions inspirades, basades o copiades de la naturalesa per afrontar reptes ambientals, socials i econòmics, de manera sostenible i eficient.
Fanlo ha remarcat que la centralitat del Parc del Riu, al mig de la ciutat, ofereix un espai immillorable per a l'observació i conservació de la biodiversitat de la ciutat. En aquest sentit, acull gran quantitat d'espècies de fauna i flora d'interès actuant també com a gran corredor territorial que connecta amb espais naturals locals com la Mitjana, els Aiguamolls de Rufea, el meandre del Mas del Segre o els Patamolls de Rufea.