La Paeria es reuneix amb ALLEM per avançar en una millor atenció a les persones amb discapacitat
S’han exposat diverses línies de treball, com els nous serveis socials que s’han d’incloure en el Servei d’Atenció Domiciliaria, els programes de formació i ocupació o la possibilitat d’adherir-se als projectes dels fons europeus Next Generation
L’Ajuntament de Lleida s’ha reunit avui amb l’entitat ALLEM per escoltar quines són les propostes de millora per avançar en l’atenció a les persones amb discapacitat. L’alcaldessa accidental, Jordina Freixament, i la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, han intercanviat impressions amb el president i la coordinadora de l’entitat, Joan Ramon Saura i Assumpta Fortuny, respectivament. Freixanet i Sall han recollit les propostes que han exposat, de àrees diverses.
Un dels temes tractats és la necessitat d’incloure l’atenció a aquest col·lectiu en el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), que s’acaba d’adjudicar per més de 3 milions d’euros.. En aquest sentit, s’han d’incloure nous serveis que responguin a la realitat, tenint en compte que és canviant i que la pandèmia per la Covid-19 ha aflorat i ha accentuat l’estat en què es troba una part de la població més vulnerable. Així, s’intentarà que el nou servei del SAD, a través d’una prova pilot, pugui explorar quines noves atencions cal oferir. En aquest moment es troba en fase de diagnosi, per determinar quins canvis s’han d’introduir, i es farà una reunió amb ALLEM i les parts implicades per valorar si l’extensió proposada correspon a l’atenció requerida.
La formació i l’ocupació també han estat sobre la taula. S’ha comentat les relacions que es mantenen amb l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO), del qual depenen l’Escola Municipal de Jardineria i el Centre Especial de Treball, amb els quals ALLEM està associada. Ambdues parts, Paeria i entitat s’han emplaçat a reunir-se al setembre amb l’IMO per treballar els programes de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) i els de formació i ocupació, que estan destinats a associacions socials.
Un altre punt que s’han emplaçat a treballar és la revisió de la Guia de RSC, de cara a l’octubre, per millorar-la. Igualment es revisaran la previsió de contractes que es licitaran amb la clàusula de reserva per a centres especials de treball.
S’ha compartit l’oportunitat que suposen els fons europeus Next Generation, als quals l’àmbit dels serveis socials han d’adherir-se. Per això, s’ha posat en coneixement de l’entitat la feina que s’ha fet al respecte i els 14 projectes presentats per la Paeria, perquè puguin apuntar-se als que considerin més adients i treballar-ho conjuntament. Bàsicament, se centrarien en tres línies a tenir en compte: l’accessibilitat, l’atenció a les cures i la millora de l’eficiència energètica a les seus de les entitats.
En el decurs de la reunió, s’ha parlat del nou Consell Municipal Lleida Social que unificarà els òrgans de participació social i que aglutinarà el Consell de les Persones amb Discapacitat. Al Ple del mes de juliol es va aprovar la seva regulació en previsió que a la tardor s’activi el calendari de reunions.