<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/35485>>.

El Castell de Gardeny aconsegueix batre el rècord de visitants

Ha incrementat un 74% el nombre de turistes durant el mes de juliol, respecte al 2019 L’alcaldessa accidental, Jordina Freixanet, expressa la voluntat de convertir l’equipament en un referent turístic i convida els lleidatans i lleidatanes a descobrir un equipament que encara és molt desconegut Reforça la voluntat de treballar per incloure’l en la ruta de castells del temple i alhora fomentar el potencial turístic dels dos turons, cercant fórmules perquè es complementin

Ha incrementat un 74% el nombre de turistes durant el mes de juliol, respecte al 2019 L’alcaldessa accidental, Jordina Freixanet, expressa la voluntat de convertir l’equipament en un referent turístic i convida els lleidatans i lleidatanes a descobrir un equipament que encara és molt desconegut Reforça la voluntat de treballar per incloure’l en la ruta de castells del temple i alhora fomentar el potencial turístic dels dos turons, cercant fórmules perquè es complementin

El Castell templer de Gardeny s’està convertint en un punt de referència turística a la ciutat de Lleida, ja que ha incrementat l’afluència de visitants, any rere any, des que va rehabilitar-se fa una dècada, segons les darreres dades registrades a finals del mes de juliol.

Aquest increment ha estat un degoteig constant de visitants des dels seus inicis, però enguany les dades s’han disparat d’una manera espectacular, des que el 8 de juny es va inaugurar la temporada d’estiu,
En aquests darrers dos mesos, 2.600 persones han visitat el Castell de Gardeny, una xifra mai aconseguida en aquest interval de temps, des que es va obrir al públic la poderosa comanda de l’orde medieval. Si fem la comparativa a partir del 2019 - el 2020 l’equipament va estar tancat gran part de la temporada per les restriccions de la pandèmia-, l’augment registrat és de 950 visitants (1.650 entre juny i juliol). El 2018, la xifra va ser de 1.450, i el 2017, de 1.600.
Aquest increment encara és més espectacular si fem la comparativa amb les dades enregistrades entre Setmana Santa i l’inici de la temporada d’estiu del 2021. En total van visitar el castell templer 1.120 persones en dos mesos i escaig (2 d’abril a 8 de juny).
Tanmateix, l’increment més notable s’ha donat en el darrer mes de juliol, amb la xifra mai aconseguida de 1.783 visitants, un 74% més que la temporada precedent. En anys anteriors, n’hi va haver 1.021 (2019), 933 (2018) i 1.009 (2017). Una de les causes d’aquest increment de visitants cal atribuir-lo a Les Nits del Temple, cicle d’activitats programades la tarda-nit d’algunes jornades, on es combina la visita turística dinamitzada amb relats per a nens i nenes i audicions musicals. Aquestes activitats i les visites guiades acostumen a exhaurir l’aforament, que està limitat per les restriccions sanitàries i requereix cita prèvia.
Tot i això, els tècnics de Turisme de Lleida també atribueixen l’augment a altres causes com la potenciació del turisme de proximitat, com a efecte col·lateral per la pandèmia de la Covid, i a la promoció que des de l’ens municipal es fa per donar a conèixer als ciutadans aquest patrimoni medieval, malauradament molt desconegut encara entre la majoria de lleidatans i lleidatanes. Un 51% dels visitants són de fora vila, majoritàriament de Catalunya, tot i que hi ha un 4% d’aquest percentatge que és de fora de l’Estat espanyol.
Entre les tasques de divulgació per donar a conèixer el Castell de Gardeny cal assenyalar el paper de l’Oficina de Turisme, que acostuma a ser el primer contacte del visitant forà que s’interessa per conèixer els tresors patrimonials de Lleida. El descobriment d’un equipament poc conegut, el misteri que envolta l’orde del Temple, les facilitats per accedir al turó de Gardeny (el bus turístic és un mitjà molt utilitzat durant l’època estival) i l’acolliment dels guies del Castell per facilitar la visita fan que el resultat del visitant sigui satisfactori en totes les enquestes de valoració.
Referent turístic de la ciutat
L’alcaldessa accidental, Jordina Freixenet, que s’ha personat aquest migdia en el Castell de Gardeny per a saludar els tècnics municipals que atenen els visitants, ha explicat que la voluntat de l’equip de Govern de la Paeria és convertir la poderosa comanda templera en un referent turístic de la ciutat.
Freixanet ha convidat els lleidatans i lleidatanes que s’atansin fins al turó a conèixer aquest equipament, que malauradament encara és molt desconegut per a la ciutadania, i que s’ha recuperat després de romandre durant moltes dècades, sota la potestat de l’Exèrcit i les casernes militars de Gardeny.
En aquesta línia, l’alcaldessa accidental ha assenyalat que caldrà treballar en diferents àmbits, un dels quals podria ser incloure Gardeny en la ruta dels castells de l’orde del Temple disseminats pels Països Catalans, que caldria reactivar. Al mateix temps, Jordina Freixenet ha expressat la voluntat de cercar fórmules per a reforçar, complementar i combinar els tresors turístics dels dos turons (Seu Vella i Gardeny) amb la finalitat de fer-los més atractius i accessibles als visitants.